Početna Kultura “Osvajanje slobode” u Njegoševoj ulici, za buđenje antifašističkog duha u Novom

“Osvajanje slobode” u Njegoševoj ulici, za buđenje antifašističkog duha u Novom

25

Izložbom pod nazivom “Osvajanje slobode”, duž glavne Njegoševe ulice u centru Novog počeli su programi povodom obilježavanja Dana oslobođenja Herceg Novog – 28. oktorba.

Izložba je u organizaciji JUK Herceg festa, a u saradnji sa gradskim muzejom “Mirko Komnenović” i hercegnovskim Arhivom. Na petnaest trostranih panoa su fotografije iz vremena kada je Herceg Novi slavio pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

S velikim zanimanjem građani Novog, pogotovo oni stariji zadržavaju se u razgledanju neobične i vrijedne izložbe, a pogotovo pored fotografije ozloglašenog “krvavog kola “, podržavajući ideju da se skrene pažnja na one koji su ovom gradu i državi donijeli slobodu.

Smatraju  da bi ovakve izložbe trebalo češče organozovati, te podsjećati građane na žrtve koje su heroji oslobodilačkih ratova položili za Crnu Goru.

– Nisam očekivao ovakvu izložbu zato što je u Herceg Novom najmanje prisutan taj antifašistički duh. Za mene je antifašizam crnogorska vertikala i državna i partijska. Ova izložba je vrlo originalna, priča nam vremešni borac iz onog rata, u kome su poginule hrabro i pet Danica. Zato ga žalosti što se njima u Herceg Novom ne pridaje  veći značaj:

– Naših 5 Danica,  5 Venera – 5 partizanki, ne znam da je u bivšoj Jugoslaviji  neka ulica dobila to ime. A mi imamo Šetalište i neku stidljivu, neuočljivu tablu i nigdje ne piše ko su bile  5 Danica, pet mladih djevojaka koje su poginule za vrijeme rata – kazao nam je stari antifašista.

Herceg Novi su od okupatora 28. oktobra 1944. godine zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Prve boljeske, Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade. Antifašistička borba počela je neposredno poslije opštenarodnog ustanka 13. jula 1941. godine. Te godine u novembru osnovan je Orjenski bataljon čiji su pripadnici bili Nikola Đurković, Dašo Pavičić, Milan Vuković, Ilija Kišić i mnogi drugi opštepoznati naordni heroji.

Nakon kapitulacije Italije 1943. godine u Novi dolaze trupe nacističke Njemačke, koje su konačni slom doživjele godinu nakon toga.

Kao Dan grada obilježava se 28. oktobar, dan kada je poslije višednevnih borbi Herceg Novi konačno stekao slobodu.

25 Komentari

 1. za Lava….. slobodno ti idi u te države….sretan ti put….pa će i tebi biti bolje… sto se zališ…samo pođi…čekaju te rašitenih ruku…sigurno !!!

  1
  1
 2. Nikako da shvatim iz komentara ko je potomak poraženog,a ko potomak junaka,koji su na pijedestalu,a koji ono drugo,koji sad vladaju,a koji ćute i mute.Kad bi kako moglo bez politike i bez zadojenoga ubjeđenja,sa zrelim ličnim mišljenjem bismo mnogo bolje živjeli.

  3
  5
 3. Osnovci OŠ , ” Dašo Pavičić, su nekada , dok je bila živa, obilazili majku Daša Pavičića. Na njegov rođendan, 10.aprila. Svake godine. Vjerujte , kada god prođem pored ograde tog dvorišta, pored kapije gdje smo ulazili sa nastavnicima, sjetim se. Sjetim se stare, ponosne starice, snažnog držanja i pored izmučene duše. Sjećaju se i moji drugovi iz razreda, i kada razgovaramo o djetinjstvu, često pomenemo ,kako bi se zaplakala kada bi nas vidjela. Ali nastojala je da nas pozdravi veselo. Ipak smo bili djeca. I bilo nam je milo da idemo u posjetu.
  I danas osjećamo poštovanje prema tim uspomenama.
  Ove fotografije bi trebalo češće izlagati. Da svi poželimo da se nikada ne ponovi !!! NIKADA!
  Tačno je da život teče. Da se neko sjeća , neko ne. Normalno je da mladje generacije ne mogu o tome da razmišljaju ni kao naši djedovi, očevi, ni kao mi koji smo samo pravili društvo staroj majci koja je izgubila sina , koji je dao za slobodu , koju mi imamo sada , ono što je jedino imao -SVOJ ŽIVOT. I nije mu ni palo na pamet, niti imao kada da se zapita , da li će to nekada neko da cijeni.
  Užasno je i zamisliti , u trenu, da stojiš i čekaš metak, smrt! Zbog svojih ideala, misleći DA NIJE I NEĆE BITI UZALUDNO !!!
  A da je razmišljao kao oni što kažu da ih nije briga , i da se nije borio sa svojim drugovima , mogao je možda da doživi starost i da ima i on svoje potomke, koji bi pričali ko im je bio djed.
  Kada ostanes sam , sa sobom, razmisli!!! Poštuj! Ne košta ništa.
  Jer to što slobodno sjediš na Škveru, na Trgu, što se slobodno smiješ, su ti dali oni koje je BILO BRIGA.

  15
  1
 4. Pogledajte sliku glavnog trga u Herceg Novom 1945 god,svi ali bas svi natpisi kafana, prodavnica,radnji su na CIRILICI..danas pogledah…zanimljivo

  7
  9
 5. Nažalost istoriju pišu pobjednici…..a pisali su što su htjeli…bezbožnici,zločinci i fanatici. Slava svim čestitim antifašistima toag doba

  15
  14
 6. Bravo! Ovakve izlozbe bi trebale biti cesce, pogotovo u danasnje vrijeme kada se u nasem okruzenju fasisti rehabilituju, kada se zlocini relativizuju, kada se zasluge nasih oslobodioca umanjuju, kada se istorija mijenja, kada su nacionalisti na celu drzava i kada djeca odrastaju zatrovana mrznjom prema onima koji se drugacije zovu. Moj djed je bio partizan Prve proleterske brigade, a ovo nije ono za sta se borio, niti su takve vrijednosti koje nam je usadio.
  Samo naprijed!

  38
 7. O cemu mu pricamo? Pa u Herceg Novon u selu Zlijebi se svake godine sluzi parastos Drazi Mihajlovicu! I onda kakve veze ima krvavo kolo iz 41 kada to kolo traje i danas!

  30
  14
  • Izvini te “Anonimus”, svak ima pravo da obilježi svoju nacionalnu pripadnost. Ipak Žlijebi su iznjedrili patriote koji su tada vjerovali u svoju ideologiju. Oni nisu bili fašisti i Četnički pokret su podržavali saveznici. Partizani su te godine, kada je snimak napravljen bili identično tretirani kao danas teroristi od strane saveznika koji su se borili protiv fašizma. U završnim godinama drugog svjetskog rata, kada su savezničke snage promjenile politiku došlo je do prihvatanja Partizana kao saradnika, a Četnicima su okrenuli leđa i proglašeni su fašistima. Inače najveći pokolj krajem drugog svjetskog rata su upravo izvršili Partizani zajedno sa saveznicima na Zidanom Mostu i Blajburgu. U tom slučaju u Herceg-Novom ima prostora za sve narode i narodnosti da žive i proslavljaju svoju istoriju i tradiciju. Tolerantnost i gostoprimstvo je nedavno potvrđeno časnim dočekom relikvije Svetog Leopolda.

   30
   22
   • Ne moze se narod i narodnost poistovecivati sa pripadnostima oruzanim formacijama i ideoloskim pripadanjima. Srspki i crnogorski narod imali su i cetnike i partizane, a cetnici su u jednom momentu otvoreno i bezrezevno stali na stranu okupatora te kao takvi izgubili podrsku saveznika. To su notorne cinjenice i ne mogu ih promijeniti novi interpetatori istorije. Tolerancija ima svoje limite i, ocekivati, pogotovo u ratu, toleranciju prema fasistickim saradnicima i pripadnicima jedinica koje su vrsile ratne zlocine je apsurd. Zaista surovo satiranje ustaskih i cetnickih formacija u Blajburgu je poslijedica i osveta za krvave zlocine koje su cetnici i ustase cinili, ne samo prema partizanima, nego prema srpskom, crnogorskom, muslimasnkom i hrvatskom narodu. Stradali su i mali obicni ljudi, mobilisani vojnici, nesrecnici i na Zidanom mostu i Blajburgu i to treba priznati ali to je na zalost, opste mjesto svih ratova . Dakle, gospodine Gojko, zamijenili ste teze. Ne radi se o tradiciji naroda, nego o ratnom sukobu gdje su jedni stali u odbranu od fasizma, a drugi su stali uz fasiste, ili su i sami bili fasisti poput ustasa. Sve to nema nikakve veze sa Sv. Leopoldom. Bas nikakve. Pri tom ne smijemo zaboraviti da je etnicka vecina u partizanskim brigadama bila srpska, te srpsku nacionalnu pripadnost nikako ne smijemo positovecivati sa cetnistvom. Uvjeren sam da Vam to i nije bila namjera, ali se moze tako protumaciti.

    10
    10
   • Gojko k” Kada su došli Njemci u grad bili su zajedno sa četnicima.,čast pojedincima koji to nisu htjeli. Ne zaboravite , koncetracioni logori Banjica, staro sajmište u Beogradu, itd, na ulazima su bili četnici zajedno sa Njemcima.Na ulazu u Podgoricu i drugim gradovima bili su četnici zajedno sa fašistima. Tacno je da se u samom pocetku rata veliki dio četnika opredjelio za borbu protiv okupatora,ali samo na kratko.IIma još živih koji sve ovo dobro znaju. A manijaka je bilo na svakoj strani kao i u ovom zadnjem ratu

    8
    8
    • Obadvojica ste djelimično u pravu, ali zbog nečega zaobilazite činjenicu da su Partizani bili sve do 1943 godine gerilci ili ti današnji teroristi koji su radili ilegalne i tadašnjim zakonom nedopustive poteze. Fotografija je nastala 1941 godine što automatski znači da je nastala u vrijeme kada su Partizani djelovali sa one druge strane zakona u to vrijeme. Svi moji su bili u Partizanima i Djed po majci je čak nosilac spomenice, ali upravo on, dok je bio živ je pričao istinu o Partizanskim aktivnostima i to niko ne može da porekne ma koliko se trudio. Za Zidani Most i Blajburg se ne može pravdati osvetom za zločine, jer je i to sam zločin, a u to vrijeme je postojao jasan kodeks postupanja sa zarobljenicima. Kao što svi znamo za te žločine ama baš niko nije nikada odgovarao, kao i za NATO agresiju na pojedine djelove Ex-Jugoslavije. Braniti se od fašizma političkim progonima i likvidacijama je jednako fašizmu.

     7
     4
    • A još da znate i kao nosilac spomenice, pokojni Djed nije smio javno da iznosi svoje ne zadovoljstvo i frustaciju koju je stekao živeći i boreći se sa kolegama Partizanima, a posebno je bio razočaran Komunističkim ponašanjem poslije drugog svjetskog rata, kada su neki mještani iz okolnih sela koji su skoro čitav rat bili na strani Četnika uspjeli da se infiltriraju u Partizane kako bi dobili boračke penzije i da budu glavni zagovornici protiv Četnika, a sa tim su i svoju vlastitu djecu progurali od konobara do nekoliko direktora u gradu pod Orjenom. Jedan od vas dvojice iz gornjih komentara potiče iz porodice gdje je bilo 50 : 50 posto i jednih i drugih, ali srećom u toj porodici nije zabilježen niti jedan bratoubilački incident. Pozdrav Sokolovi moji čestiti.

     9
     2
     • gojko Sokole, ima svega u tvom izlaganju i u pravu si, i nisi u pravu,isto kao i mi . Jedan je gore rekao da su zemlje koje su imale fašističke vlasti ekonomski jake zemlje-potpuno tačno. Mislim da je mnogo pametnije gledati unaprijed,učiti na greškama. Manijaka,monstruma,loših ljudi, je bilo sa svih strana i biće ih još-pogledajte naš grada sada,dileri droge,drogerši,ubice,reketaši,lopovi-užasna situacija, a mi se vraćamo u 45,

      5
      3
 8. Potomci nisu odgovorni za djela djedova. Ni pozitivno ni negativno. Problem je ako potomci zagovaraju fasizam i nacizam danas i falisfikuju proslost. Zato su nam potrebna ovakve izlozbe, mozda jos obimnije i studioznije jer ova je odlicna ali ipak praznicna. A tacno je da smo skoro zaboravili ko je i kako donio slobodu i sta je fasizam.

  28
  3
  • Naravno da nisu odgovorni ali bi barem trebali da se stide i da traze oprost.Evo u susjednoj zapadnoj bivsoj republici SFRJ povampiruju se te horde i ne vidim da im nesto smeta sta su njihovi djedovi radili po Jasenovcu,Jadovnu i po jamama Hercegovine.

   18
  • Bravo majstore.svaka cast na komentaru.Odavno nesto smislenije nisam procitao.Pa nek se zapitaju tzv. nastavljaci tradicije Nor-a gdje su nas doveli.Djecu porazenih su doveli na pijedestal a nas potomke junaka a koji smo protiv aktuelnog rezima nazivaju cetnicima.Sramota!!!!!

   15
   5
 9. Danas su u koaliciji na vlasti u Herceg Novom,partija koja baštini četnički pokret,i čiji je predsjednik vojvoda.
  Pa Vi vidite dokle smo stigli…

  35
  17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code