Početna Društvo Otklonjene dileme oko izrade urbanističko – arhitektonskog rješenja hotela u zapadnom podgrađu...

Otklonjene dileme oko izrade urbanističko – arhitektonskog rješenja hotela u zapadnom podgrađu Starog grada

5

Potencijalni učesnici na konkursu za izradu urbanističko arhitektonskog rješenja za izgradnju hotela u ulici X Hercegovačke u zapadnom podrgađu Starog grada Herceg Novog, nadležnom Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju dostavili su 7 pitanja. Nagradni konkurs otvoren je do prve polovine februara.

Foto: Iz projektne dokumentacije

Da li je moguće predvidjeti dva podruma u budućem hoptelu i da li se u podrumu može locirati restoran, kuhinja, spa i slično, uz to da se njihove površine računaju u indeks izgrađenosti, bilo je jedno od pitanja potencijalnih učesnika.

U Sekretarijatu su objasnili da s obzirom da se loakcija smatra zonom mješovite namjene, dvije podrumske etaže su moguće. Pri tom, podzemna etaža koja se ne koristi za garažiranje, ulazi u obračun indeksa, dok bi se druga etaža podruma izvodila radi zadovoljenja propisanog broja parking mjesta na urbanističkoj parceli.

„Planskim dokumentom je definisano: „U zonama stanovanja malih i srednjih gustina (SMG i SS) po pravilu dozvoljava se izgradnja samo jedne podrumske etaže, a u ostalim zonama više podrumskih etaža dozvoljava se izuzetno u slučaju građenja garaže kao dijela osnovnog objekta radi zadovoljenja propisanog broja parking mjesta na urbanističkoj parceli”, obrazložili su u Sekretarijatu.

Jedno od interesantnijih pitanja bilo je da li se, barem djelimično, može predvidjeti prohodan ravni krov koji bi bio korisna površina i ušao u koeficijent izgrađenosti (kosi krov na čitavoj osnovi bi bio previsok i stvorio bi korisnu etažu što je suprotno smjernicama PUP-a) ? U Sekreatrijatu su obrazložili da je u Opštim uslovima za materijalizaciju i oblikovanje objekata definisano da krov objekta može biti: ravan, kos, dvovodan ili složeni uz nagib od 18 do 30 stepeni. Ukoliko je ravan, prohodan krov, kao takav ulazi u obračun planom propisanih indeksa.

Njih je interesovalo i da li je moguća promjena spratnosti sa dozvoljene nadzemne tri etaže: Da li je s obzirom na nagib terena koji je na postojećoj lokaciji veći od 25 stepeni i koji u zoni SS omogućava 5 nadzemnih etaža, moguće predvidjeti spratnost Po+S+P+2 ?

U Sekretarijatu su obrazložili da u konkretnom slučaju, spratnost veća od tri nadezmne etaže nije moguća, jer je definisana zbog specifičnosti lokacije: „Postojeće objekte koji formiraju frontove glavnih ulica (Njegoševa i X Hercegovačke) treba zadržati u granicama postojećih građevinskih linija, sa mogućnošću povećanja njihovog vertikalnog gabarita do već uspostavljene makismalne spratnosti niza od max. tri etaže( P+2 ili P+1+Pk), vodeći računa o usklađenim visinama vijenaca susjednih objekata koji čine niz.”

Podsjetićemo da je nagradni konkurs za izradu arhitektonskog rješenja za izgradnju hotela Sekreatrijat raspisao sredinom decembra, a otvoren je do prve polovine februara.

Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju je na zahtjev korisnice prostora Danice Barižon, raspisao javni nagradni konkurs za izradu urbanističko arhitektonskog rješenja za izgradnju hotela na lokaciji mješovite namjene i površini od 444 m2. Lokacija je u privatnom vlasništvu, uz gradsko jezgro, u zapadnom podgrađu.

5 Komentari

 1. Bolje da se raskine ugovor s Brkovicem i raspise konkurs da se napravi hotel Boka sa podzemnim garazama. Da se nasminka malo oronula Njegoseva ulica od opstine do trga i da se banke izmjeste na dno ulice a trg da se ozivi sa raznoraznim sadrzajima za odrasle i djecu. Ima li iko sluha u opstinu kako izgleda sada a kako treba da izgleda glavna ulica sa trgom i starim gradom u HN.

  38
  1
 2. Javni nagradni konkurs za privatnu parcelu. Pravo mjesto za hotel, idealan pristup, parking.. Sve stima. Jos obavezno neku “staklaru” s kombinacijom crvene boje kao ona pumpa na Toplu, da se bolje uklopi i da se vidi i sa Ilinice.

  22
  3
 3. Biće to lijep gradski mali hotel, kakav nedostaje gradu. Nije jasno kako će gosti dolaziti autima, jer je ulica zabranjena za saobraćaj, osim za snabdjevanje.

  17
  4
 4. Svakako da je potreban mini hotel u ovom dijelu grada. Mi smo jedini grad na primorju koji u uzem centru nema niti jedan hotel… Potrebno je minimum 4-5 malih hotela kroz centar grada. Nama su potrebni mali hoteli do 10ak soba bez bazena sa tipa saunom, restorancicem malim i to je to… Naravno obavezati svakog da ima po jedno parking mjesto za svaku sobu i to kao garazu u podrumu…

  20
  5
 5. odmah sazvati sastanak zdravka ,dritana,i ostalih prvo da se vidi odakle pare,onda da razmotre Ut uslove ,da vide moze li podrum,garaza,kako iskope raditi,da li rucno ili bagerom,koji blok staviti da li srbijamski ili neki drugi,cement 400 ili 500,nagib krova, i jos mnogo toga

  20
  10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code