Otkrijte zašto je selo Ubli “priča za sebe”

Otkrijte zašto je selo Ubli “priča za sebe”

6
Podijeli

NVO Eko Boka i MZ Ubli, kao novi partner u projektu “Orjen, planina kraj mora”, organizovaće u nedjelju 18. marta, obilazak sela Ubli. Ono je tako blizu obale Boke, a opet veoma odvojeno od primorja.

Kako obećavaju iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena,  posjetioci će biti u prilici da saznaju zbog čega je ovo selo “priča za sebe”, kao i njegovi stanovnici, ili, nekadašnji stanovnici. Jer, najveći broj žitelja Ubala danas naseljava hercegnovsku rivijeru, dok selo čeka program revitalizacije i neki novi početak.

Picerija i restoran

“Sa ruba Ubala na svega kilometar rastojanja počinje more, ali do Ubala se dolazi nakon više od 20 km vožnje iz Herceg Novog i to preko planine. Ta zabačenost Ubljane nije poštedila burne istorije i osvajača, niti ustanaka i zgarišta. Čućemo kazivanja o svakodnevnom životu, vezanom za zemlju i stoku, ljetnjem uzdigu u Orjen i tegobnom zimskom boravku po pećinama gorskih strana iznad mora”- najavljuju organizatori.

Biće riječi i o nekim, danas ugašenim zanimanjima, recimo-veslarima! Predviđen je obilazak dvije  ubaljske crkve u samom selu, a jedne, Sv. Ilije, na planinskom vrhu (1104 m). To mjesto  u svakom pogledu plijeni pažnju i nagoni na razmišljanje.

Okupljanje je u nedjelju u 10h kod austrougarske karaule, na raskrsnici puteva za Uble i Crkvice. Do mjesta se dolazi sopstvenim prevozom (pola sata vožnje od raskrsnice u Meljinama), a produžava u organizovanoj koloni vozila do podnožja Dugunje, odakle se pješice silazi starim serpentinama u selo.

U središtu sela, na Zabrežju, biće upriličena degustacija domaćih proizvoda  posluženja, nakon čega slijedi obilazak zanimljivosti, uključujući ublove, vrstu bunara po kojima su Ubli i nazvani. U završnom dijelu programa, kao kruna, biće posjeta  crkvi Sv. Ilije na istoimenom vrhu, sa izuzetnim pogledom na Boku Kotorsku.

Tura je pogodna za osobe u prosječnoj, pa i lošijoj fizičkoj kondiciji. Potrebno je imati opremu za slučaj kišovitog vremena, odgovarajuću obuću i mali ruksak sa rezervnom robom i nešto hrane i pića. Štapovi su takođe korisni dio opreme, a ne valja izostaviti ni telefon, odnosno foto-aparat, napominju organizatori.

Izlet je  besplatan, a uključuje vođenje, priču o zanimljivostima kraja i  tradicionalno posluženje. Učešće je na sopstvenu odgovornost.

Događaj će biti realizovan nezavisno od vremenskih uslova (s manjim korekcijama plana), osim u slučaju ekstremnih pojava (oluja, grmljavina, izuzetno velika kiša…).

Posjeta selu Ubli organizuje se u sklopu programa „Orjen, planina kraj mora“,  uz podršku Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi.

6 Komentari

  1. Inicijativa je za pohvalu. Masiv Orijena je jedan od četiri mikro lokacije na zemaljskoj kugli gdje možete za nepunih pola sata imati dva zadovoljstva, kupanje u moru i skijanje na planini. Mnogo puta se dogodilo da snijeg u maju, pa čak i junu, ostane na Subri, tako da sa kupanja može odmah poći na skijanje.

    5
    1
  2. Molimo organizatore da odlože izlet zbog vremenskih ne pogoda, jer bi bilo greota da propadne zbog kise ,a tako lijepo zamisljen ! A Ubli su divni za uzivanje i obilazak kad je suncan dan!

    21
    2

Ostavite komentar

*

code