OTPREMNINE ZA 50 RADNIKA BRODOGRADILIŠTA, OSTALI ČEKAJU PRIVATIZACIJU ZA ODLAZAK ILI OSTANAK

OTPREMNINE ZA 50 RADNIKA BRODOGRADILIŠTA, OSTALI ČEKAJU PRIVATIZACIJU ZA ODLAZAK ILI OSTANAK

158
0
Podijeli

Za stimulativnu predprivatizacionu otpremninu, što je ponuda Vlade radnicima Jadranskog brodogradilišta Bijela, do 15. januara prijavilo se oko 70 radnika.

Ova ponuda je dostavljena zaposlenima 24.decembra prošle godine. Sada je 50 radnika koji čekaju na realizaciju ovog predloga, jer postoji Odluka menadžmenta o neophodnom broju zaposlenih, odnosno o radnicima kojima se ovakav način napuštanja Brodogradilišta ne može dozvoliti da ne bi bilo ugroženo poslovanje.
– Ovo je dobrovoljna odluka radnika, koji u predprivatizacionom periodu žele napusiti Brodogradilište i nema veze sa kolektivnim ugovorom, koji nas štiti u slučaju privatizacije – razjašnjava za Radio Jadran, predsjednik Sinidkata Brodogradilišta, Gligo Tomanović.
Ministrastvo finansija je odredilo limit od milon ipo eura, za ovakav način riješavanja dijela viška zapsolenih i teoretski se njime moglo izmiriti 100 radnika – kaže Tomanović. Po tim kriterijumima otpremnine po zaposlenom kreću se od 3.000 do 18 ipo hiljada eura.
Na svakom je radniku da sam odluči hoće li prihvatiti Vladinu ponudu, ili čekati privatizaciju i tada po uslovima iz kolektivnog ugovora eventualno napustiti Brodogradilište.
– Kolektivnim ugovorom predviđena je otpremnina u iznosu 24 lična dohotka i 500 eura za svaku godnu staža, provedenog u Brodogradilištu, dok se u ovoj ponudi Vlade računju ukupne godine staža.
To bi bio znatno veći iznos za otpremnine, ali prema riječima Tomanovića, Sindikat nema odgovornost za ono što svaki zaposleni odluči da mu je bolje. To je dobrovoljni dogovor između njih i menadžmenta.

Picerija i restoran

VLADA DALA “ZELENO SVJETLO” ZA OTPREMNINE

Vlada je juče usvojila predlog za rješavanje dijela viška zaposlenih u Jadranskom brodogradilištu Bijela. Zadužila je Ministarstvo finansija da za otpremnine radnicima iz budžeta isplati 686,5 hiljada eura. Iz programa Upravljanje budžetom sa izdatka za otpremnine za tehnološke viškove Ministarstvo treba da preusmjeri oko 205 hiljada eura na rezervu, odnosno ispaltu zaostalih doprinosa.
Brodogradilište je uz otpremnine, kako se dodaje, spremno da napusti 50 radnika, a u Vladi smatraju da će se odlaskom ovako velikog broja zaposlenih značajno povećati šanse za uspješnu privatizaciju kompanije.
U Jadranskom brodogradilištu trenutno radi 497 zaposlenih, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu.
Četvrti tender za Brodogradilište raspisan je 21. januara, a rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 15. april do 12 sati. Interesovanje za učešće na tenderu za prodaju 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta pokazale su italijanska kompanija Fincantieri, holandska Damen Shipyards Group i konzorcijum kojeg čine Blotraco Shipping Kipar, Roman Denkovych i UAB Litana ir KO Litvanija. Te kompanije su u predviđenom roku, do 17. februara, dostavile dokumentaciju za kvalifikaciju na međunarodnom tenderu za privatizaciju Brodogradilišta.

TUŠUP: POSLA NE FALI, ALI MUKA S PARAMA ZA PROIZVODNJU

Uprkos i dalje izraženoj krizi u pomorstvu, posebno u brodoremontu, kolektiv Jadranskog brodogradilišta ima pune ruke posla.
– Juče i danas stigla su tri broda, a još je pet u remontu. Riječ je o brodovima iz Holandije, Njemačke, Kipra, Grčke i Malte na kojima je predviđen remont srednjeg obima. Međutim, veliki je problem finansiranje proizvodnje, nabavke materijala i angažovanja neophodne kooperacije – kaže za Radio Jadran, izvršni direktor Jadranskog brodogradilišta, Petar Tušup.
Uoči privatizacije u Bijeloj imaju dobru uposlenost, što dokazuje rejting koji godinama imaju na tržištu. Ugovoreno je puno uposlenje za april, a počeli su i upiti klijenata za maj.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code