Početna Društvo Otvaranje kuće Gradske muzike Herceg Novi u avgustu

Otvaranje kuće Gradske muzike Herceg Novi u avgustu

18

Prva faza uređenja i adaptacije stare konjušnice na Karači, u Herceg Novom, koju ansambl Gradske muzike i mažoretki koriste za vježbanje, biće uskoro okončana, a svečano otvaranje renoviranog objekta trebalo bi da bude upriličeno sljedećeg mjeseca.

Za završetak I faze uređenja čeka se još kamen kojim će biti obloženi dijelovi iznad vrata i prozora, kazao je Radiju Jadran direktor Agencije za izgradnju i uređenje, Boro Lučić:

„Trenutno se uređuje dvorište oko kuće. Očekujemo isporuku kamena koja je kasnila zbog situacije sa Covidom19 i nadamo se da ćemo vrlo brzo, tokom narednog mjeseca, otvoriti kuću, čime ćemo završiti planiranu I fazu uređenja“, kaže Lučić.

Drugom fazom radova predviđeno je uređenje podrumskih prostorija, koji bi trebalo da bude adaptiran dijelom u magacinski prostor, a dijelom kao „rezervna“ sala za vježbanje za Gradsku muziku.

Adaptacija i uređenje jedva funkcionalne kuće počelo je krajem 2018. godine. Od tada, unutar objekta prvi put je „postavljen“ mokri čvor, novi pod, rasvjeta, prozori, saniran je krov, uvedena termička izolacija, zamijenjene električne instalacije, osvježena fasada… U dosadašnje radove Opština Herceg Novi uložila je više od 40 hiljada eura.

Vrijedna arhitekonska istraživanja

Uporedo sa uređenjem obavljana su i arhitektonska konzervatorska istraživanja u podzemnom dijelu kuće i oko nje, koja su dovela do veoma značajnih podataka o austrougarskom rušenju bastiona Sv. Jeronima, nad čijim je ostacima podignut paviljon Gradske muzike.

“Uklonjen je sloj šuta koji je nanesen nakon rušenja bastiona početkom XX vijeka. Došlo se do sloja koji predstavlja statičke intervencije austrougarske uprave krajem prve decenije XX vijeka. Nalazi su pomogli boljem razumijevanju statičkog sistema paviljona i načina na koji su statički obezbijeđene pukotine u zidinama bastiona. Ovi nalazi će na specifičan način biti prezentovani u sklopu poda paviljona Gradske muzike”, objasnili su Radiju Jadran ranije u Opštini.

U fazi II konzervatorskih istraživanja zatražena je finansijska pomoć Ministarstva kulture, kako bi se svi vrijedni nalazi prezentovali u skladu sa zakonom. Svi radovi na objektu i istraživanja izvodili su se pod nadzorom arhitekte i konzervatora Srđana Marlovića.

Probe i nastupi kada prođe epidemija

Radovi u proteklom periodu nijesu remetili probe ansambla Gradske muzike i mažoretki, koji su „veće“ nastupe posljednji put imali tokom Praznika mimoze. Od tada su praktično na pauzi. Epidemija virusa onemogućila je održavanje tradicionalnih promenadnih koncerata gradom povodom dva najznačajnija državna datuma – 21. maja i 13 jula. Ansambl se u manjoj mjeri, prije drugog talasa virusa, nekoliko puta okupio u bašti kuće radi probi, međutim ponovna „aktivacija“ virusa do daljnjeg im je onemogućila rad.

18 Komentari

 1. Zamislite da je fasada Kuće muzike dekorisana decentnim grafikama instrumenata Gradske muzike kao i ponekom notom…
  Ne, to bi sigurno poremetilo sklad konjušnice….

  3
  1
 2. A sto se ovaj Lučic meće i u Gradsku muziku? Zgrada je renovirana na inicijativu podpredsjednika Konjevica i Kabineta. Ali je Sutoranin ko vegeta – “u sve se miješa”

  13
  5
 3. Primjećujem da je kuća skoro metar iznad temelja bez hidroizolacije i nije ni omalterisana te potom odgovarajućom bojom prefarbana. Da li je to (ne)urađeno radi što skorijeg novog renoviranja?

  11
  1
 4. Da bi bio arhitekta i konzervator trebalo bi da završi arhitekturu i fakultet za konzervaciju.Čovjek je po stručnom,ne naučnom zvanju arhitekta konzervator,ne i konzervator,a uskoro neće biti ni to jer je ovim prekršen zakon i biće mu oduzeta licenca radi više djela koje je obavio .Sramota je da ga promoviše zavod za izgradnju,traži pare od države Crne Gore a državu ne poštuju jer ne poštoju njene zakone!!!

  6
  2
  • Pusti čovjeka, pardon – čoveka, da zaradi u danas teškim životnim uslovima. Ionako je došao sa posebmim zadatkom da Primorje heraldički objedini. To mu je i pošlo za rukom – svaki grad kojem je napravio novi moderan a stari grb ima ga na sasvim isti kalup! Svi su poput čevapčića! Jedino da još i smetlari dobiju svoj grb i zastavu u Novom…

   4
   1
 5. Prethodna boja ove zgrade je bila oker-žuta i odisala je mediteranskom vedrinom.
  Ovu novu boju nisam u stanju klasificiram izuzev da je mnogo sumorna – kao posmrtni marš….
  Može li se saznati ko je donio odluku da Novi obogati ovom KOLORATURNOM PAŠTROĆADOM?

  32
  5
 6. Čestitke Marloviću. Pohvala i za Predsjednika opstine u vezi ovog projekta, mada ga ovo ne abolira od svega ostalog promašenog i neurađenog. A Lučić se uobičajeno već, kiti tuđim perjem. Taj posao jedino umije kvalitetno odraditi.

  14
  9
 7. Nemojte zaboraviti da na cin otvaranja obnovljenog objekta pozovete i Dragana Gregovica, Arijanu Petrovic i Elenu Lakicevic, ciji su pradjed i djede bili medju prvim clanovima (sviracima) tadanje Gradjanske muzike Ercegnovi.

  13
  3
 8. Kuća predivno izgleda, bravo! Sa kamenom iznad prozora i vrata će još više …zablistati!
  Grad je zaslužio ovakve poklone od svojih građana/ vlasti. Jer ovakve kuće i ono što one predstavljaju, su jedino pravo kulturno blago i naslijeđe koje imamo.
  Iznenađujuće lijepo!

  12
  9
 9. A OVO NIJE PRED IZBORE_??? PA ĆETE OTVORITI DOM IVA ANDRIĆA,PA ĆETE POČETI KANALIZACIJU DA ZAVRŠVATE,PA ĆETE PUSTITI OSVJETLJENJE NA PODIMA….SMJEŠNO

  25
  16
  • Sigurno ce zbog “velike ljubavi prema novskom Starom gradu” do izbora oplocati i skalinadu “Kalalonga” za koje je eleborat vec godinu dana u pripremi.

   18
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code