Početna Oko nas Budva Otvoren 10. FREI: Investicije jedan od glavnih pokretača razvoja

Otvoren 10. FREI: Investicije jedan od glavnih pokretača razvoja

0

U Crnoj Gori se konstantno stvaraju uslovi za razvoj i ulaganja, što rezultira rekordnim prihodima u turizmu, ulaganju investitora iz preko 100 zemalja svijeta, kao i poslovanju najprestižnijih svjetskih kompanija, posebno u oblasti ugostiteljstva.

To je kazao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović otvarajući u Budvi jubilarni deseti Festival nekretnina i investicija FREI.

Kako je saopšteno iz MORT-a, predstavljajući najznačajnije projekte u Crnoj Gori, ministar Radulović je istakao da su investicije ključni razvojni resurs, turizam pokretačka snaga.

On je podsjetio da je Vlada usvojila nova zakonska rješenja koja olakšavaju procedure, poboljšavaju investicioni ambijent, dok su se dobre pretpostavke razvoja stvorile i donošenje novih planskih dokumenata i značajna ulaganja u infrastrukturu.

– Ono što sigurno predstavlja rezultat na koji smo veoma ponosni je činjenica da je prošle godine Crna Gora prvi put u svojoj istoriji ostvarila direktan i indirektan prihod od turizma u iznosu od više od 1 milijarde eura, našu zemlju je posjetilo 2,2 miliona turista, ostvareno je gotovo 13 miliona noćenja, a sve smo više prisutniji na najznačajnijim emitivnim tržištima u Evropi itd. Crnogorska ekonomija je u prošloj godini zabilježila rast po stopi od 5%, a rezultati ostvareni u turizmu značajno su doprinijeli ovom rastu i stabilnom kreditnom rejtingu – naveo je on.

Ministar je podsjetio da je vrijednost ugovorenih investicija na kapitalnim projektima procijenjena na oko tri milijarde eura. Istakao je najveće projekte u Crnoj Gori, među kojima su Porto Montenegro u Tivtu, Aman Sveti Stefan, kompleks Luštica Bay, Portonovi, projekat katarske kompanije Qatari Diar na Plavim horizontima – Beyond Horizon, zakup kompleksa HTP Ulcinjska rivijera sa Konzorcijumom Karisma i td.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić takođe je istakla da uz strane investiture ne dolazi samo novac već i znanje, što je primjetno u sferama građevine, turizma, energetskog sektora. Ona je kazala da je ta institucija u stalnoj komunikaciji sa privrednicima, kojima pomaže da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, kao i da povećaju proizvodni i izvozni kapacitet.

Sekulić je rekla da je iz tog razloga pripremljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji će se realizovati u 2019. godini, a za koji je opredijeljeno 1,64 miliona eura koje će se dodjeljivati kao subvencije.

– Zbog unapređenja privrede, promociju i upoznavanje privrednih subjekata sa benefitima koje mogu ostvariti kroz apliciranje u okviru ponuđenih programskih linija, želimo još više da se  približimo privrednicima, da utrošimo cjelokupan iznos opredijeljenih sredstava, gdje ćemo kroz dugoročne efekte imati konkurentniju, inovativniju i izvozno orijentisanu privredu – kazala je ministarka.

Ovaj program bi trebalo da doprinese povećanju izvoznog potencijala, usvajanju međunarodnih standarda poslovanja, razvoju inovativnosti, kao i brojne benefite za otvaranje novih radnih mjesta, čime se doprinosi privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Predstavanik Savjeta stranih investitora Ivan Radulović ocijenio je da se poslovni ambijent u Crnoj Gori kontinuirano unaprjeđuje, posebno imajući u vidu članstvo u STO-u, proces EU integracija kao I članstvo u NATO-u.

– Veoma smo optimistični u vezi da daljim unaprjeđenjima poslovne klime u zemlji. Vjerujemo da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner, naklonjen stranim investitorima – zaključio je Radulović.

Festival nekretnina i investicija FREI u budvi trajaće do 16. maja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code