Otvoren 31. FFHN Montenegro film festival: Film čini da nam srce brže...

Otvoren 31. FFHN Montenegro film festival: Film čini da nam srce brže kuca

4
Podijeli

Zakucalo je opet srce Kanli kule, koju je, kao u stara vremena, sva sjedišta, skale i zidine, ispunila publika i poštovaoci 31. Flmskog festivala Herceg Novi Montenegro fllm festivala.

– Film možda ne može da promijeni svijet, ali može da učini da nam srce zakuca brže – kazao je proslavljeni makedonski reditelj Milčo Mančevski otvarajući festival.

Picerija i restoran

Prve večeri festivala prikazani su filmovi “Muškarci ne plaču” bosansko-hercegovačkog reditelja, Alena Drljevivića i francuski “Silnik” Mišela Azanavicijusa.

Ceremonija je počela crnogorskom himnom, izvođenjem sopranistice Olivera Tičević, vatrometom i pozdravnim riječima predsjednika Opštine Stevana Katica i ministra kulture, Janka Ljumovića.

Ministar je uvjeren je da će fim opstati uprkos hiperprodukciji digitalnih slika i brzini komuniciranja:

– Film ima nemjerljiv i nezamjenljiv značaj za jednu zajednicu, jer nam pruža priliku da sagledamo svijet oko nas iz uglova koji nam nijesu često dostupni. Sve evropske zemlje posvećene su čuvanju i unapređenju kinematografije kako zbog kohezivne uloge koju posjeduju pokretne slike za samu zajednicu, tako i zbog toga što kinematografija predstavlja značajan ekonomski i kreativni resurs koji generiše kulturni razvoj i posebno danas bitno, platformu za interkulturni dijalog. Vjerujem da ćemo i ove godine biti bogatiji za mnoštvo tih osobenih iskustava i dobrih filmova. Filmski festivali su tu da nam ponude upravo takve filmove, a festival u Herceg Novom je jedna od najljepših pozornica za susret i promociju kultura – poručio je ministar Ljumović.

Publiku na Kanli kuli pozdravio je i predsjednik Opštine Stevan Katić, ističući zadovoljstvo što festival neprestano raste i napreduje, te da je festival mnogo više od sedam dana između otvaranja i zatvaranja:

– Pokazuje to i činjenica da su među kreatorima ovogodišnjeg izdanja mlade snage, one generacije koje su uz festival sazrijevale, ljudi koji su dodir filma osjetili upravo u Novom i po prvi put. Od kada je ova priča počela, na inicijativu Novljanina Milana Žmukića, filmski festival je dio kulturnog identiteta Herceg Novog i Crne Gore, ključna pozicija u razvoju i promociji crnogorske kinematografije, jedan od glavnih argumenata Herceg Novog kao grada kulture i umjetnika. On je naša neizostavna veza sa ljudima iz svih krajeva svijeta, povod za neke nove saradnje. Važna je okosnica za dalji razvoj kulturnog turizma i ponude što je namjera i ambicija grada Herceg Novog. Filmski festival je najjača veza Novog i filma – naglasio je Katić pozivajući publiku da uživa u filmovima o kojima priča region i svijet, uz osvježena programska rješenja.

Gotovo bez daha, publika na Kanli kuli je budno propratila film „Muškarci ne plaču“, nagrađivanog bosansko hercegovačkog reditelja Alena Drljevica. Nakon filma, hercegnovskoj publici poklonio se jedan od protagonist filma Boris Ler.

Potom je uslijedila projekcija filma Mišela Azanavicijusa “Silnik” posvećen životu slavnog Zan Lik Godara.

4 Komentari

  1. Pa kao i uvijek građani i gosti ne mogu doći do karte jer opštinari podjele sebi naravno gratis.To je radila svaka op.postava do sada pa i ova ipak su oni isti kalibar ,samo mi mislimo da će biti drugačije ali se uvijek pređemo.Stara mudra izreka kaže”daj nekome vlast ili novac pa ćeš vidjeti karakter”Prema tome dragi moji” obećanja ludom radovanja”

Ostavite komentar

*

code