Početna Kultura Otvoren 52. Hercegnovski zimski salon: Paralele onog što je zajedničko i onog...

Otvoren 52. Hercegnovski zimski salon: Paralele onog što je zajedničko i onog što je različito

14

Prestižni događaj 52. Hercegnovski zimski salon, kojim je praktično počeo 50. Praznik mimoze, kao i uvijek, obilježila je prepuna Galerija Josip Bepo Benković, ali i neobično prisustvo čak 18 od 20 umjetnika-izlagača.

Vajar Miodrag Šćepanović iz Kolašina dobitnik je prve nagrade. Drugu je dobila slikarka Marija Vemić iz Nikšića, a treću umjetnica iz Mostara, Silva Radić. Obrazlažući odluke žirija, predsjendik Radoslav Milošević Atos je ocijenio da cijela selekcija raznovrsnih radova nije povod već rezultat, nadahnuće za očovječenje kroz umjetnost.

Picerija i restoran

Selektorka, istoričarka umjetnosti Senka Subotić, pod motom PARALELE koncipirala je izložbu kao sintezu različitih umjetničkih izraza autora, koji paralelno stvaraju i djeluju na prostorima eks Jugoslavije i šire, s namjerom da prikaže stanje savremenih slikarskih tokova na ovim prostorima. Pored umjetnika iz Crne Gore, odabrala je radove autora sa banjalučke i mostarske akademije, dok , kako je objasnila, nije bilo sredstava za predstavljanje autora iz ostalih država regiona.

Otvarajući izložbu, umjetnica iz Mostara Silva Radić, istakla je da je Salon simbol koji objedinjuje različite priče i simbolike:

– Dvadeset autora večeras svojim simboličkim rečenicama, svojim djelima takođe ostavlja trag u vremenu. Ostavaiće trag i u savkom posmatraču koji se otvori svijetu simbola – poručuje Radić.

Umjetnike je ove godine selektorka izabrala u konsultaciji sa kolegama sa Sorbone i iz Udruženja Salona Nove realnosti u Parizu, što sasvim jasno govori o kvalitetu 52. Zimskog salona i odgovornosti selektorke prema manifestaciji dužoj od pola vijeka, smatra predsjednik Opštine, Stevan Katić:

– Paralele, koje su tema ovog Zimskog salona, ukazuju na ono zajedničko i ono različito. Vjerujem da je tako i u drugim segmentima života – sagledavanjem paralelnih mišljenja i stavova uočavamo različitosti, pruža nam se prilika da sagledamo bolje i više, usmjereni ka istini, ma kakva ona bila. Samo tako unaprijeđujemo sebe. Umjetnicima možemo da zavidimo – oni vide ono što je od nas sakriveno, to nam ukazuju i otkrivaju, a na nama je da, svako u okviru svojih mogućnosti, izvuče pouku ili misao – istakao je Katić.

Prvonagrađani, poznati crnogorski vajar, Miodrag Šćepanović  za rad „Zatišje“ kaže da je prvo bio iznenađen pozivom da učestvuje na Salonu, za što je zahvalan organzatoru, a onda i nagradom.

Postavku 52. Hercegnovskog zimskog salona u Galeriji Josip Bepo Benković posjetioci mogu vidjeti narednih 50 dana, tokom tajanja Praznika mimoze.

14 Komentari

 1. Kao gost ovog grada i saučesnik sinoćnje večeri,čini mi se da je umjetnost izgubila smisao za lijepim.Šta je izložba pokazala sinoć strah, bezumlje i…….Gosp.Šćepanoviću sve čestitke.

  14
  1
  • Postovani Posjetioce, nije umjetnost izgubila smisao za lijepim. Ovaj grad i oni koji udlucuju su izgubili smisao za strucnim i promisljenim i od nekada prestizne manifestacije Salona prave dajstadas gulas. Umjetnost ce naravno opstati a ovi nadrikulturnjaci se utopiti u sostvenom mulju i naznanju. A Herceg Novi ce da lze svoje rane sjecajuci se da je nekada bio grad slikara.

   9
   4
 2. Zimski salon,hram umjetnosti.Kako dodirnuti ljude i odvesti ih u jednu drugu dimenziju postojanja.Kako ih uvesti u svijet koji je vječan.Theoodore Drajser kaže ,boginja kojoj se molim je ljepota a oltar na kojem klečim je umjetnost.Da li osjetite na ljudima koji su došli strahopoštovanje i tišinu pred izloženim.I da li izloženo izaziva strahopoštovanje .Ima li tu umjetnosti i ima li potrebe za njom,samo su neka piotanja koja se bude.Ok ovo je naš sadašnji trenutak ,mi,kakvi smo?

  7
  5
 3. Koncept je da nema koncepta. Paralele slicnog i razlicitog? Vajari se vtednuju sa slikarima? To je kao da igraju utakmicu kosarkasi protiv vaterpolista. Cestitke brjantnom Scepanovicu koji zasluzuje sve nagrade ovog svijeta.

  18
  1
  • I evo ovaj komentar je interesantan,šta vi kolega hoćete da kažete?Pa kažite otvoreno,ovim vrijedjate salon i sve nas.Ako pak nešto kažete onda je drugojačije i čut ćemo vas ,ovako ste samo neko ko zagadjuje prostor pa čak i da ste u pravu.Budite i kažite šta imate ako imate.

   6
   6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code