Početna Društvo Otvoren Dnevni boravak za demenciju u Risnu, Opština Kotor omogućiće besplatan prevoz...

Otvoren Dnevni boravak za demenciju u Risnu, Opština Kotor omogućiće besplatan prevoz dementnih osoba

0

Investicije u domove za stare u Crnoj Gori iznosiće 22 miliona eura, koliko je opredijelila Vlada, zajedno sa partnerima. To je, otvarajaći Dnevni boravak za demenciju, s predstavnicima Doma Grabovac u Risnu, te čelnicima kotorske opštine, najavio ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

U ovoj ustanovi je obilježen 1. oktobar Međunarodni dan starijih i 50 godina Doma, te 72 godine zvaničnog početka rada.

“Stvoreni su jedinstveni uslovi u našoj državi za osobe oboljele od demencije, kao i njihovo zbrinjavanje uz određene aktivnosti koje doprinose lagodnijem životu ove populacije. Uspostavljanjem te usluge poboljšaće se kvalitet života starijih, pružiti korisnicima potrebna zaštita i stvoriće im se uslovi nalik porodičnom okruženju.“, rekao je Purišić.

On je podsjetio da je prije desetak godina Dom starih u Risnu bio jedina ustanova u Crnoj Gori koja se bavi zbrinjavanjem starijih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica, dodajući da su kapaciteti Doma od 300 ležajeva popunjeni.

„Danas, pored ovog doma, postoje još dva – u Bijelom Polju, kapaciteta 210 ležaja, sa 175 korisnika i u Pljevljima kapaciteta 61 ležaj, sa 53 korisnika. U toku je izgradnja još dva doma za starija lica, u Glavnom gradu, vrijednog oko 12 miliona EUR, kapaciteta 270 korisnika, i u Nikšiću, vrijednosti preko sedam miliona EUR“, istakao je Purišić.

Počele su pripreme za izgradnju staračkih domova u Plavu i Rožajama, kapaciteta od po 60 ležajeva, vrijednosti od po 1,2 milona EUR.

Osim toga, do sada je otvoreno 11 dnevnih boravaka za starije osobe u crnogorskim opštinama, čije usluge koristi 140 korisnika. Nastavljena je podrška pružanju usluge „Pomoć u kući za stare“ u 15 opština Crne Gore, sjevernog i centralnog regiona, kroz angažman 120 geronto-domaćica za oko 1,2 hiljade korisnika, istakao je Purišić.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović kazao je da će lokalna uprava obezbijediti sredstva za prevoz osoba kojima je ta vrsta pomoći neophodna.

U opremanje dnevnog boravka za dementne osobe, koji sadrži multisenzornu salu i park uloženo je 50 hiljada eura sopstvenih sredstava i 15 hiljada donacijom Henaka Mejera, naglasio je direktor Doma starih u Risnu, Srđan Dragomanović. Te dvije jedinice su urađene po posljednjim standardima EU i vodilo se računa o svakom detalju, kazao je Dragomanović.

On je kazao da u sve tri opštine Boke, prema podacima Instituta za javno zdravlje ima oko 70 dementnih osoba, ali da podatke treba uzimati s rezervom s obzirom da smo i dalje tradicionalno društvo koje porodične probleme krije od javnosti, a demencija sa alchajmerom je pošast današnjeg vremena.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code