OTVOREN “GUITAR ART SUMMER FEST“ – OVACIJE NA KANLI KULI

OTVOREN “GUITAR ART SUMMER FEST“ – OVACIJE NA KANLI KULI

151
0
Podijeli

guitar art milosKoncertom “No borders orchestra”, kojeg čine profesionalni muzičari sa prostora ex Jugoslavije i soliste iz Crne Gore Miloša Karadaglića, sinoć je na Kanli kuli otvoren VIII “Guitar art summer fest”. Publika je ispunila ogroman prostor uživajući u vanrednom muzičkom doživljaju i izvođače nagradila dugim i toplim aplauzima.
Počelo je klasičnom simfonijom Sergeja Prokofijeva, ali kulminacija večeri spoja neobičnog simofonijskog i zvuka gitare dostigunuta je nastupom mladog crnogorskog gitariste svjetskog glasa Miloša Karadaglića i njegovim izvođenjem poznatog Rodrigovog koncerta Aranjuez-a. Nakon prvog dijela koncerta u pauzi Karadaglić rado prihvata da priča za Radio Jadran. Nakon nastupa na skoro svim kontinentima i brojnim svjetskim scenama pitamo ga kakav je bio osjećal svirati na Kanli Kuli:
– To je divan osjećaj. Pod otvorenim smo nebom, u divnoj tvrđavi. Imali smo vremena da se lijepo namjestimo i probamo, da sve uradimo kako treba. Zaista nam je bilo divno i publika Hreceg Novog i publika festivala je jako topla. Svima je bio poznat ovaj Rodrigov koncert, tako da je bilo jako lijepo ga izvesti – priča Karadaglić.
Međutim, on nikako ne vezuje broj izvođenja sa rutinom.
„Posebno rutina nije ne ovaj koncert, zbog toga što je on toliko emotivan. Svaki dan se čovjek nekako drugačije osjeća. Tako da svaki put kad ga izvodim je kao prvi put, u zavisnosti od orkestra od dirigenta, drugačije je nego solo resital. Ovdje je isto kao neka kamerna muzika, na nekom većem nivou, jer gitara ipak mora da se uklopi sa orkestrom i sa svim tolikim muzičarima i da pokupi toliku energiju na sceni. Tako da nikada ne može preći u rutinu, jer ako pređe u rutinu onda mislim da više neću svirati.
Za svježinu i uzbuđenje, koje je svojom pojavom i nastupom donio na scenu, Karadagliću su sjajna podrška bili vrhunski muzičari sa ex yu prostora u „No borders orchestra”. Dirigent Premil Petrović je lani za prvi nastup orkestra bez granica na Bemusu dobio nagardu grada Beograda i niže priznanja. Priča nam da je sve krenulo oko formiranja orkestra 2009. godine, u kafani „Brioni”u Beogradu gdje je prijateljici Jeleni Dojčinović priznao da bi volio da napravi orketsar u kome sviraju najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije.
– Iz svoga stana u Berlinu zvao sam od Slovenije do Kosova promotere festivale, muzičare. Uključio se u Jugo koncert. I 2012. godineu oktobru imali smo prvi nastup na otvaranju Bemusa. I samo poslije tri koncerta krenuli smo na ovu turneju po ex Jugoslaviji.
Premil Petrović najavljuje i snimanje prvog CD-a u Ljubljani, a na pitanje šta ih ustavri drži na okupu odgovara:
– Ljubav. Mislim da to publika to osjeća. Suština našeg projekta je komunikacija, da se ruše granice među nama, politički. Imali smo krvave ratove do prije 15 godina. Količina nacionalizma koja postoji je zastašujuća u nekim dijelovma Jugoslavije, i mi smo doživjeli razne komentare. Milsim da je ovaj projekat politički strašno potreban na ovom prostoru.
S druge strane među umjetnicina nema granice, a nema ni između njih i publike. Za orgaizatore „Guitar art sumner festa” ovakav simfonijski orkestar na otvaranju festivala je prava privilegija:
– Postignut je cilj koj smo htjeli, a to je da natupimo u Trebinju, u Herceg Novom, u Kotoru i da završimo turneju u Ljubljani. Zahvaljujući Mološu Karadagliću, kao solisti gitaristi automatski je ovaj program dobio alibi za dio jednog gitarskog festivala. Da je bio neki drugi pijanista, ili instrumentalista ne bi mogli da ga tek tako stavimo u program – kaže osnivač i organizator „Guitar art summer festa”, Boško Radojković.
Nakon svečanog otvaranja na Kanli Kuli, uz pozdavne riječi predsjendika opštine Dejana Mandića, od večeras Gitar art samer fest prelazi na Trg od muzike u Starom gradu sa koncertima klasične gitare, sve do 20. avgusta. Pokrovitelji su i ove godine opština Hreceg Novi i lokalana TO.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code