Početna Naslovna Otvoren poziv projektantima za pješačku stazu od Opatova do Lepetana

Otvoren poziv projektantima za pješačku stazu od Opatova do Lepetana

1

Do 4. novembra otvoren je javni poziv Morskog dobra za izradu Idejnog rješenja i Glavnog projekta pješačke staze neposredno uz magistralni put Tivat – Lepetane u dužini 2,3 km. Vrijednost projekta je 30 hiljada eura.

Projektovanju ove staze, kako je naveo direktor MD Predrag Jelušić, pristupiće se prvenstveno iz bezbjednosnih razloga, ali i radi obogaćivanja turističke ponude tivatske opštine.

“Na ovaj način nastavljamo praksu koju smo imali ranije u Tivtu, a to je izgradnja javnih komunikacija uz more kako bismo gostima i stanovništvu Tivta omogućili dodatni komfor u prioritetnoj zoni morskog dobra. Nadamo se, naravno, da ćemo dobiti referentnog projektanta i čim bude u toku projekat, bićemo u prilici da od građana tog dijela Tivta čujemo njihova mišljenja i sugestije kako bismo, u konačnom, dobili kvalitetan projekat. On bi već sljedeće godine bio spreman za prvu fazu konkretnih radova”, rekao je Jelušić za Infobiro.

Foto: Infobiro

Staza će se projektovati sa južne strane magistrale, uz more, sjeverno od crkve Svetog Roka, odnosno, od početka naselja Opatovo do naselja Lepatane. Predviđeno je da se teren na pojedinim dijelovima proširi od metar i po do dva, izgradnjom ili sanacijom potpornih zidova, na nosećim stubovima u moru ili konzolno, ne remeteći postojeću liniju obale.

Radovi bi trebalo da obuhvate popločavanje staze uobičajenim materijalima za trotoare i šetališta (prefabrikovani betonski elementi, kamene ploče ili slično), javnu rasvjetu u LED tehnologiji, atmosferske odvode i adekvatnu infrastrukturnu opremljenost šetališta (parkovske klupe, korpe za otpatke, zaštitnu ogradu, info table i slično). Obaveza projektanta biće i da prije izrade Idejnog rješenja i Glavnog projekta uradi geodetski i batimetrijski snimak postojećeg stanja terena i podmorja koji će biti sastavni dio projekta.

I tivatska riva je napravljena sličnom akcijom Morskog dobra i Opštine Tivat i dobar je primjer kako javni prostori treba da budu valorizovani u turističkom smislu:

-Takođe, nakon nastavka zajedničkog projekta na Belanima sada krećemo prema zapadnoj strani tivatske opštine i vjerujemo da ćemo na taj način dobiti dužu komunikaciju za turiste, stanovništvo Tivta i dodatno afirmisati ono što je naša obaveza – javni interes u zoni morskog dobra radi komfora gostiju koji dolaze i posjećuju Tivat”, poručio je Jelušić.

1 komentar

  1. U Bijeloj nije obezbjeđeno bezbjedonosno kretanje turista i stanovništva na relaciji magistranog puta, od prodavnice Voli do hotela Park.
    Pojedini dijelovi uopšte nemaju trotoara, a tamo gdje postoji pretvoren je u skladišnji prostor građevinskog materijala(ili prostor za parkiranje vozila gdje se utovara građevinski materijal), ili trotoar nije ravan, več je pod nagibom kako bi se parkirala vozila ispred pekare, kafića, stambenih zgrada, te turisti i stanovnici su primorani da se krecu magistralnim putem.
    Da li neko iz Lokalne samouprave razmišlja o tome?????

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code