Početna Kultura Otvoren program Trga od ćirilice u Herceg Novom

Otvoren program Trga od ćirilice u Herceg Novom

21

Trg od ćirilice, koji se ove godine održava u nekoliko gradova širom Crne Gore, otvoren je sinoć na Belavisti u Herceg Novom. Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić otvorio je manifestaciju, čime je otpočeo dio programa koji se održava u našem gradu.

Foto: Zdravko Šakotić

Predsjednik Katić podsjetio je da se u Herceg Novom na Belavisti po šesti put održava Trg od ćirilice, otvarajući širom vrata kulturi, umjetnosti i duhovnosti po kojima je naš grad prepoznatljiv na mapi evropske kulture. Opštinska vlast je učinila mnogo kako bi se opravdala dragocjena titula koju Herceg Novi nosi – grad pisaca.

-Otvorili smo muzej „Njegoševa škola“ posvećen vremenu kad je u Herceg Novom, na Toploj, učio veliki crnogorski vladika i pjesnik. Vratili smo u Novi Iva Andrića, oživjevši kuću nobelovca koja je trenutno u rekonstrukciji. Na tragu te kulturne misije našeg grada je i međunarodni sajam Trg od knjige, a posebno mjesto svakako pripada i Trgu od ćirilice, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi.

Podsjetio je i da jedna od pokretačkih ideja za organizovanje Trga od ćirilice leži u izjavi Mitropolita Amfilohija: „da onaj ko prekida i zatire svoje pamćenje i živu stvaralačku vezanost za pretke, taj se kao sasušena grana lišava životnog soka i soja, i na kraju otkida od plemenitog korijena njihovog“ .

-Jer po onoj poznatoj izreci „da ne propadaju mali nego zaboravni narodi“ mi ćemo samo čuvanjem svoga svetosavskog naslijeđa, vjere, jezika, pisma, istorije, običaja i kulture, kao narod opstati i u budućnosti prepoznatljivi i dostojanstveni u velikoj porodici zemaljskih naroda – kazao je Katić prilikom otvaranja manifestacije.

Ovogodišnji Trg od ćirilice biće održan u znaku velikih proslava: 800 godina svetosavske samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. 630 godina od Kosovske bitke i 690 godina od rođenja Sv. Velikomučenika Kosovskog cara Lazara, i 500 g. od pečatanja službenika Božidara Vukovića.

Organizatori ove manifestacije u Herceg Novom su Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske Pravoslavne crkve, „Svetigora“ i Arhijerejska namjesništva hercegnovsko i barsko, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, kao i Srpsko kulturno-sportski centar Karađorđe. Ovo je prvi put da se, osim u našem gradu, ovaj sajam kulture održava i u Petnjici, Vučijem dolu, Cetinju, Baru i drugim crnogorskim gradovima – navodi se u saopštenju Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

21 Komentari

 1. U toku je osnivanje stranke u Herceg Novom pod imenom Pamjat Serbska a nasi clanovi uveliko stoje iza ove manifestacije. Pozivamo svo pravovjerno jednovjerno gradjanstvo da nas podrzi na predstojećim izborima.

  5
  10
  • P A M J A T = V E C N A J A a sto znaci: “Vecna uspomena kod pravoslavnih”
   a kod katolika znaci: “pocivao u miru, pokoj dusi”.
   Pamjat ima znacenje i pojma : vjecnaja, vvecnaja, vecnuju, tebje, vecna slava, pojte, cerkov, pokoj, presvjataja itd.
   Dalje: “Vicnaja PAMJAT se peva na Bogosluzenju Svete Duse u subotu u znak secanja na sve koji su zaspali u Gospodu”.
   “Pesma je karpatsko ruske eparhije jer Rusini se ne identifikuju kao Ukrajinci”

   Znaci pozivate narod Herceg Novog da vam se pridruzi u formiranju nove politicke partije ( ne crkvenog hora ili drustva) sa imenom P A M J A T gde se i podrazumevaju sva znacenja njenog imena. !!??

   4
   2
   • Niko sve si u pravu, ali je ocigledno da se ovaj Pamjat sprda na racun srpskih nacionalists i crkve. Inace, U Rusiji postoji mičitantns organizacija bliska crkvi, nesto kao pravoslavni dzihad, pod tim imenom

   • Sad vidim da predsednik opstine Herceg Novog “drzi slovo” narodu o Trgu od cirilice na Bela Visti sa tribine tj postolja koji je prekriven crkvenim carsavom. Da li on ovaj govor drzi u pravoslavnoj crkvi ili gradskoj tribini? Ciji je ovo praznik?

    7
    1
 2. Može li neko pametan da mi objasni u čemu je poenta Trga od ćirilice? Koliko znam, pametne ljude ne interesuje da li je nešto napisano ćirilicom, latinicom, glagoljicom, klinastim pismom ili hijeroglifima. Valjda je bitno šta je napisano, a ne kojim pismom. Oni koji organizuju ovakve skupove, ili ne čitaju knjige, ili ne razumiju šta je napisano.

  17
  11
  • Pa bices pametniji ako pises i govoris još jedan jezik…na stranu sto tradiciju svog naroda valja cuvati…Pametnjakoviću?

   10
   8
 3. Sto se ovo ne organizuje oko Manastira Savine. Ljepsi ambijent ko voli, a ne maltretiraju se svako vece gosti grada. Ili neka TO preuzme pop Zivan

  45
  14
  • hahahaha,ovo je do sada najbolji komentar POP KULTURA, vratite nam grad kakav je nekada bio , a ove mantikase vodite kuci, a da defiliraju gradom

   22
   12
 4. Vratite sajam knjiga kod instituta i da traje kao nekada mjesec dana, ovo je smijurija šta je napravljeno.
  Dok je poznati književnik vodio sajam knjiga i kuću Iva Andrića sve je cvjetalo a sada je sve jedno veliko rasulo

  42
  15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code