Početna Društvo Otvoren projekat ADRINET: Čišćenje podmorja Jadranskog mora od napuštenih mreža

Otvoren projekat ADRINET: Čišćenje podmorja Jadranskog mora od napuštenih mreža

0

Projekat  Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET otvoren je juče u Herceg Novom, sastankom kojem su prisustvovali predstavnici svih partnera: Opštine Herceg Novi, Instituta za biologiju mora iz Kotora, Univerziteta iz Barija i Tirane, te opština Kastro i Valona, saopšteno je iz opštinske press službe.

Opština Herceg Novi je, preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, projektom ADRINET obezbijedila 203.915 eura za mapiranje ribolovne aktivnosti i određivanje mjesta na kojima ima najviše izgubljenog ribolovnog alata, radi čišćenja tih lokacija.

U ime grada domaćina učesnike je pozdravila rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju, Simonida Kordić.

-ADRINET je važan, jer smo kroz njega svi prepoznali značaj obalnog područja i resursa koje nam ono pruža za ukupan razvoj naših lokalnih zajednica. Zajednički cilj svih partnera je da očuvamo i unaprijedimo upravljanje obalnim područjem, koje je broj jedan među potencijalima koje imamo. Jasno je da su zagađenje Jadrana, ostavljene i napuštene mreže i negativan uticaj koji oni imaju na morski biodiverzitet teme za koje je neophodna prekogranična saradnja. Drago mi je da ste svi ovdje i da smo udruženi u poduhvatu da doprinesemo rješavanju problema koji su nam zajednički – poručila je Kordić.

Ona je partnere informisala da Herceg Novi u ovom trenutku implementira tri projekta odobrena u okviru programa Evropa za građane, jedan iz Kreativne Evrope, zatim projekat „Fortress Reinvented“ i „Coco tour“ u čijem je fokusu kulturno nasljeđe, te „Adriatic canyoning“ zahvaljujući kojem ćemo dobiti avanturistički park na Vrbanju.

-Posebno mi je zadovoljstvo da se ovaj, početni susret koji označava početak ADRINET projekta održava u momentu kada obilježavamo tristogodišnjicu osnivanja Topaljske komunitadi, što je jedinstven datum kada je Mletačka država omogućila administrativnu autonomiju i slobodu narodu Herceg Novog da osnuje samoupravu domaćeg stanovništva. Ta tradicija i danas nas inspiriše da promovišemo vrijednosti slobode i nezavisnosti, kao i dobre saradnje i partnerstva sa našim susjedima – kazala je Kordić, te poželjela partnerima uspješnu realizaciju ADRINET projekta i  mnogo sličnih primjera.

U ime vodećeg partnera Univerziteta iz Barija, skup je pozdravila projekt menadžerka, Elizabeta Bonerba.

Objasnila je da je ovaj projekat fokusiran na živi svijet u moru, zagađenje i probleme sa kojima se suočavaju ribari u našem regionu. Vjeruje da će saradnja i aktivnosti partnera u naredne dvije godine biti važan alat u unapređenju trenutne situacije, na korist institucija, naučnika, donosioca odluka i građana.

Projektom Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET biće određene lokacije sa najvećim brojem ostavljenih i napuštenih ribarskih mreža, radi čišćenja tih oblasti. Njime je obuhvaćena i nabavka opreme – čipovi koji će biti instalirani na ribolovne alate, odnosno mreže i vrše, pa ukoliko dođe do gubljenja alata, signal će ih locirati. Istovremeno, projekat će obezbijediti izradu i usvajanje važnih lokalnih planova za očuvanje biodiverziteta i zaštite životne sredine.

Cilj projekta je uključivanje lokalnih zajednica i povezivanje ribara prekograničnog područja radi smanjenja negativnih uticaja i zaštite morskog biodiverziteta, naročito morskog dna.

Projekat je odobren po pozivu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, koji je uspostavljen radi pružanja dodatne podrške saradnji u regiji Južnog Jadrana, a kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja, prenos znanja između različitih institucija i stvaranje kontakata. Planirane aktivnosti će ispred Opštine Herceg Novi realizovati Kancelarija za međunarodnu saradnju, zajedno sa partnerima iz Italije i Albanije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code