Početna Društvo Otvoren tender za izgradnju šetališta od Bijele do Kamenara

Otvoren tender za izgradnju šetališta od Bijele do Kamenara

16

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog objavila je tendersku dokumentaciju za izbor izvođača radova na uređenju dijela obale uz magistralni put, odnosno izgradnju šetališta od Bijele do Kamenara. Procijenjena vrijednost posla iznosi 140 hiljada eura.

Idejno rješenje

Riječ je o zajedničkom projektu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje je investitor sa 150 hiljada eura i Opštine Herceg Novi.

Kako se navodi u Glavnom projektu, projektovano je uređenje pješačke komunikacije – šetališta, koje obuhvata potez uz Jadransku magistralu ukupne dužine 639,64 m, počev od skretanja za Bijelu, uključujući uređenje dijela slobodnih površina sa južne strane raskrsnice lokalnog puta za Bijelu, pa sve do mora. Zatim postojeću pješačku stazu koja vodi do rta Sv.Neđelje, kao i dva postojeća proširenja u okviru ove trase.

Projektno rješenje obuhvata radove na parternom i hortikulturnom uređenju terena: sanaciju oštećenih dijelova postojećeg parapetnog kamenog zida, prikupljanje i sprovođenje atmosferskih voda sa šetališta primjenom linijske odvodnje I mjestimičnim ispuštanjem kroz postojeći zid, dodatno “linijsko” ozelenjavanje “živom” ogradom (fizička – bezbjednosna barijera duž magistralnog puta). Takođe i opremanje adekvatnim urbanim mobilijarom ( klupe, korpe za otpatke ), uvođenje dodatne kontinualne rasvjete šetališne staze ( javna i zidna rasvjeta ) u okviru formiranog parapeta na dijelu postojećeg potpornog zida.

Planirano je proširenje puta za: 5 parking mjesta, potrebe prilaza i nužnog zaustavljanja vozila interventnih ekipa u slučaju akcidentnih situacija (kola hitne pomoći, vatrogasno vozilo i sl.) kao i rampa i parking mjesto za OSI.

Svi obrušeni originalni dijelovi parapetnog zida biće potrebno vratiti na izvorno mjesto, poštujući originalnu tehniku zidanja. Na dijelovima gdje su parapetni zidovi porušeni, neophodno je izvršiti zidanje od kamenih blokova istog kvaliteta, boje, načina obrade, oblika i veličine kao na mjestima očuvanih dijelova parapetnog zida, tako da se postigne jedinstven kontinuitet u materijalizaciji i oblikovanju.

Ovo područje podliježe režimu korišćenja obalnog područja Morskog dobra Crne Gore, a u obuhvatu zaštićene okoline (buffer zona) Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, upisanog na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a, zbog čega su od Uprave za zaštitu kulturnih dobara CG pribavljene konzervatorske smjernice za projektovanje.

Glavni projekat uređenja dijela obale-šetališta uz more uz magistralni put Bijela-Kamenari izradio je “Rašović studio arhitektura” d.o.o. Herceg Novi, koji je revidovao “Sedam-ing” d.o.o. Podgorica.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude, odnosno odluka o poništenju postupka javne nabavke donijeće se u roku od 30 dana od dana otvaranja ponuda.

Ponude se mogu predavati neposredno u prostorijama Agencije na trgu Bellavista ili preporučenom pošiljkom sa povratnicom na adresu Agencije, do 9. novembra. Rok važenja ponude je 60 dana od otvaranja.

16 Komentari

 1. Najvaznija stvar u Zelenici je pasarela ispred tunela gdje je pjesacki prelaz jer ce ko pregaziti pjesake koje ne vidite kad idete iz Zelenike ka Meljinama.

 2. Biciklistički turizam od Igala do Jošica, bez uzbrica i po najljepšem prostoru opštine nije moguć – jedino! – zbog zapuštenosti Zelenike. Od tunela do pod Zmijicu.

  10
  • Da, pa “priča” se o tome već 10, 20 i više godina. Ali i poslije toliko vremena nije obuhvaćena dionica od Bijele do Kamenara, nego samo do rta Sv. Nedjelje!? (Vjerovatno zato što na samom rtu Sv. Nedjelje nema prostora za pješačku stazu, jer su ceo prostor uzurpirali vlasnici restorana. A kuda će prolaziti pješaci, to nikome nije jasno!. Zašto tako, to nikome nije jasno!?

 3. Koliko godina vam je trebalo da “otvorite tender”? A koliko godina će proteći dok ga izgradite? I to nije komletno šetalište od Bijele do Kamenara!

  14
  2
 4. Prije par godina sam predlagao direktorima hotela Park i Casa Del Mare da zajedno sa opštinom Herceg Novi izgrade trim stazu između ovih hotela. To bi bilo veoma značajno i interesantno za turiste, naročito u vrijeme i danima kada nema kupanja. Odgovora nije bilo, a izgleda još manje volje da se to uradi. Izgleda da sam prerano poslao ovaj predlog, mora nešto u glavama da sazri!

  12
 5. Super, samo mi dvije stvari nisu jasne.
  Prva, zašto Agencija raspisuje tender, a ne Opština ili Morsko dobro, za koje je prirodno da su investitori?
  Druga, zašto Agencija nije radila projekat, kada je već javna projektantska kuća, već privatna firma?

  18
  • Pa svi moraju da se “ugrade” u ovaj mali posao! Pričaju o ovoj stazi 20-30 godina (i više!), a sada: agencije, tenderi, projekti, ………… Daj Bože da je završe za sledećih 5-6 godina. Zašto nijeste koristili iskustvo opštine Kotor na izgradnji staze od Risna do Perasta, koja je izgrađena u rekordnom roku, nego izmišljate “neke” poslove samo da bi bilo što komplikovanije!?

   2
   1
 6. ovo je vrhunski posao sve ravno i sve pristupacno a sa magistrale nije daleko.Cak je vec i pjesak i ciment stigo na tu dionicu.Da ako se vise utrosi da iza uzgajalista musalja mozemo pjeske prolazit bezbjedno

 7. Super, da se ova prica privede kraju, jer traje vec dvije godine.
  Obzirom da planirano šetalište počinje od skretanja za Bijelu, i da se planira uređenje dijela slobodnih površina sa južne strane raskrsnice lokalnog puta za Bijelu, pa sve do mora, potrebno je ukinuti ili tražiti sređivanje školjkarnika na tom dijelu, jer more izgleda kao olagalište, smetljište plastičnih kanistera. Totalno nesređen školjkarnik…..

  24
  1
  • Ako bi iđe trebao most za pješake to je u Zelenici sa Baterije ka moru i sa Gomile preko magistrale u Igalu.Valjda će i to nekad doć na red!

   15
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code