Početna Kultura Otvoren Trg od knjige, na sajmu izdanja 30 izdavača

Otvoren Trg od knjige, na sajmu izdanja 30 izdavača

4

Međunarodni sajam –Trg od knjige otvoren je sinoć 19. put na Belavisti, koji se ove godine održava pod motom Fjodora Dostojevskog: „Prestati čitati knjige, znači prestati misliti“. Na sajmu izlaže oko 30 izdavača iz zemlje i regiona, a sajam će trajati do 28. jula.

Foto: Opština HN

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, govoreći na otvaranju, istakao je da riječi velikog Dostojevskog, koje su i moto ovogodišnjeg Trga od knjige, danas možda više nego ikada ranije imaju sudbinsko značenje, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

„Živimo u vremenu digitalizacije i brzog prenosa podataka, što nam omogućava da dobijemo obilje korisnih informacija koje, čini se, sve manje razumijemo i primjenjujemo jer nam vid zamagljuju prolazne vrijednosti i nepodnošljiva brzina kojom danas živimo. Znanje prikljupljano hiljadama godina dostupno nam je lakše nego ikada u ljudskoj istoriji, ali je sve manje onih usmjerenih na potragu za njim. Zato su važne knjige jer one zadiru duboko ispod površine, traže od nas da promišljamo svijet i sebe, da spoznajemo, razumijemo i prihvatamo drugo i drugačije“, rekao je on.

Međunarodni sajam Trg od knjige već gotovo dvije decenije istrajava u misiji da u Herceg Novom, gradu koji su mnogi veliki pisci zvali domom i inspiracijom, promoviše vrijednost pisane riječi. Gradska biblioteka i čitaonica i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi potrudili su se, kako ove, tako i prošle godine, u jeku pandemije, da pripreme program visokog kvaliteta za publiku svih generacija:

„Pored sadržaja posvećenih velikanima svjetske književnosti i savremenim piscima, važno je i to da posebno mjesto na Sajmu zauzimaju dječija i izdanja iz Boke“, rekao je Katić i poručio da u najtežim vremenima svi zajedno moramo čuvati kulturu, njegovati je i ulagati u nju.

„Kultura, kao i kultura čitanja knjiga, naš je odraz – ako dozvolimo sebi da je zanemarimo, ma kakva pošast da nas je zadesila, učinićemo grijeh, prema sebi i onima koji će doći za nama“, zaključio je Katić.

Sajam je besjedom otvorio dugogodišnji saradnik Trga od knjige, pjesnik i književni kritičar Želidrag Nikčević. Besjedu „Pozdrav Andrićevom gradu iz Andrićgrada“ Nikčević je započeo ocjenom da je i sam na Trgu od knjige duhovno sazrijevao i bio svjedok zbivanja koja su Herceg Novi činila „gradom sa veličanstvenom književnom i duhovnom tradicijom koji takav mora i da ostane“.

Nikčević je vješto ukazao na uticaje koje su i u Novom i u Andrićgradu „pod ovim našim balkanskim nebom ostavili „đak sa Tople“, Petar II Petrović Njegoš, koji je uspostavio „našu kulturnu i političku gramatiku“ te Ivo Andrić čija je „proza pronašla kuću baš u Novom“:

„Ovdje, ovim parčetom obale, od Savine do Tople, hodao je mladi Rade Tomov, ovdje prvi put vidio knjigu i sricao prva slova, da bi odavde uzletio prema Lovćenu i na visini genijalno propjevao. Upravo taj đak sa Tople svojim blistavim stihom uredio je naš nacionalni enterijer, duhovni i pravoslavni. On je svojom misaonom i emotivnom snagom uspostavio našu kulturnu i političku gramatiku“, naveo je on.

On je istakao i da u Andrićgradu pogledom možemo obuhvatiti i Njegoša i Andrića kao što to možemo i u Novom.

„Kad izađeš na glavni trg u Andrićgradu, istim pogledom možeš prigrliti spomenike Iva Andrića i Petra II Petrovića Njegoša. Taj susret na trgu je, u mom doživljaju, svakodnevni veličanstveni umjetnički poduhvat. Ovaploćena fantazija jednog od najvećih pisaca i jednog od najvećih filmskih umjetnika današnjice. Iva Andrića i Emira Kusturice. I Andrićgradom, kao i Herceg Novim, hodaju dobri ljudi svih vjera i nacija i njegovim trgovima, kao i ovim, lebdi radost slobodnog stvaralaštva“, rekao je Nikčević.

Prvi književni program na otvaranju posvećen je jubileju – 200 godina od rođenja F.M. Dostojevskog. O Dostojevskom i svojoj knjizi „Zli dusi“ u viziji Dostojevskog, govorila je prof. dr Sonja Tomović Šundić.

Otvaranju 19. MSK Trg od knjige prisustvovali su i konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović, predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, kao i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časova. Večernji programi počinju u 21.00 čas, sa izuzetkom programa za djecu koji počinju u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan, ali uz ograničen broj posjetilaca i poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code