Početna Kultura Otvorena izložba slika Mata Đuranovića: Majstorski omaž Boki

Otvorena izložba slika Mata Đuranovića: Majstorski omaž Boki

3

Izložba djela slikara i pedagoga Mata Đuranovića otvorena je sinoć u novskoj galeriji „Josip Bepo Benković“ u okviru programa u susret Danu opštine, a povodom 125 godina od rođenja umjetnika.

Foto: Služba za informisanje OHN

Pored ljubitelja likovne umjetnosti, prisustvovali su članovi porodice Đuranović, a izložbu je otvorenom proglasio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Кatić.
„Ne dovodeći u pitanje njegov širi značaj, želim da istaknem da je Mato Đuranović bio slikar svoga zavičaja – njegova djela predstavljaju majstorski omaž Boki Кotorskoj i Herceg Novom“, istakao je Кatić.

On je podsjetio na doprinos Đuranovića u utemeljenju poslijeratne likovne scene u Crnoj Gori, kao i u razvoju kulturnog života Boke. Iako je njegov značaj neupitan, što potvrđuju i priznanja među kojima su Trinaestojulska i Oktobarska nagrada, utisak je da je Đuranović tokom proteklih godina ostao nedovoljno poznat, kazao je Кatić.

„Želimo da likovnoj publici u Herceg Novom približimo djela ovog jedinstvenog, autentičnog stvaraoca i istaknemo značaj njegovog raznolikog slikarskog opusa. Vjerujem da je ova izložba korak u pravom smjeru“, kazao je Кatić, te izrazio uvjerenje da će posjetioci ove izložbe biti obradovani ljepotom koju nam je Đuranović poklonio.

„Djela koja su od večeras izložena u novskoj Galeriji svjedoče o posebnosti umjetničkog umijeća i poetike Mata Đuranovića. U isto vrijeme, ona slave Boku Кotorsku, u kojoj se njegova stvaralačka ličnost najsnažnije ispoljila, koja je njegovo životno polazište i ishodište. Uživajte u umjetnosti koja slavi Matov i naš zavičaj“, poručio je Кatić.
Prisutnima se u ime organizatora, Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Кomnenović i galerija Josip Bepo Benković“ obratila direktorica Slavica Božović.

Foto: Služba za informisanje OHN

„Posebna nam je čast i zadovoljstvo što su se stvorile mogućnosti za održavanje ove izložbe, što nam se ukazala prilika da umjetničku javnost podsjetimo na naše dragocjeno kulturno nasleđe i da podsjetimo na jednu svestranu i autentičnu ličnost, koja je ostavila svoj lični pečat na jednu etapu u razvoju umjetnosti na našim prostorima. Ili da citiram velikog nobelovca Iva Andrića: „Onako kako sam ja riječju opisao Višegrad i Drinu, Mato je rekao slikom o Boki“, kazala je Božović.

Riječi zahvalnosti za održavanje ove izložbe Božović je uputila Opštini kao pokrovitelju i porodici Đuranović, koja je otvorenog srca i sa velikim oduševljenjem prihvatila ideju, otvorila vrata svoga doma i galerije u kojima čuvaju neprocjenjivo kulturno bogatstvo stvarano kroz vijekove.

Dragan Đuranović, umjetnikov sin, se u ime porodice zahvalio organizatorima izložbe i poručio da i u ovim okolnostima umjetnost mora da ide naprijed, da „moramo lijepo i zdravo da mislimo i pobijedićemo sve“.

Mato Đuranović je volio da prati savremene tendencije u slikarstvu. Ipak, u njegovim djelima prepoznaje se umjetnikov lični nerv, svojstven samo njemu, kazala je kustos galerije Jasmina Žitnik, istoričarka umjetnosti.

„Mato Đuranović nije bio samo umjetnik koji je slikao kamen i more za našeg čovjeka; on je univerzalnim jezikom umjetnosti, konkretnije moderne prenio dio svog zavičaja daleko u svijet. Matovi ribari su možda našli drugove u američkim rudarima, Matovi crnci stigli su u Boku, kao i puma, simbol snage i vitalnosti, viđena i doživljena na taj način i očima našeg čovjeka“, kazala je Žitnik.

Premda je stvarao u nemirnom i turobnom 20. vijeku u kojem su njegov životni put presjekla dva svjetska rata, Žitnik je istakla da je ovaj umjetnik svojim stvaralaštvom i kulturnim djelovanjem sagradio most koji, bremenit njegovim djelima, vodi ka budućem, nekom boljem vremenu.

Događaj je upriličen uz potpuno pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Izložba djela Mata Đuranovića trajaće i tokom novembra, a Galerija je za zainteresovane posjetioce organizovala stručno tumačenje.

3 Komentari

  1. Prvo što treba da uradi nova vlast kao i svaka sledeca je to da direktori kulturnih ustanova budu radnici iz tih oblasti,a ne pravnici,ekonomisti,zidari,limari.Sramota je ovo za muzej i galeriju

    6
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code