OTVORENA TURISTIČKA AMBULANTA U NOVSKOM DOMU ZDRAVLJA

OTVORENA TURISTIČKA AMBULANTA U NOVSKOM DOMU ZDRAVLJA

207
0
Podijeli

Radi što bolje primarne zdravstvene zaštite tokom jula i avgusta, kada se očekuje povećan broj gostiju, u hercegnovskom Domu zdravlja, radiće turistička ambulanta.

Rad turističke ambulante “pomogla” je i okalna samouprava sa 9.000 eura. Hercegnovski Dom zdravlja kao referentni centar primarne zdravstvene zaštite ostvaruje zaštitu u 4 objekta na teritoriji opštine i to u: centralnoj zgradi na Toploj, i ambulantama u Igalu, Toploj i u Bijeloj. “Sezonski” režim rada ambulanti je od 7-21 h, a službe hitne pomoći i opšte bolnice radiće neprekidno, 24 h.
Rad je pojačan i u dječijem dispanzeru kao i na odjeljenju opšte medicine. Kad je riječ o kadru i medikamentima, ova ljetna sezona dočekana je potpuno spremno, potvrđuje nam direktor Doma zdravlja, dr Vladimir Vodovar. Prema njegovim riječima, za sada nema većih gužvi, na preglede se ne čeka, a pacjenti su zadovoljni organizacijom i osobljem.
“I ambulanta u Bijeloj radiće svaku subotu. Ostale službe, posebno higijensko fiziološka i mikrobiološka laboratorija, radiće takođe punim kapacitetom tokom cijelog ljeta”.
Kako je dr Vodovar napomenuo, jedini manji problem trenutno postoji na odjeljenju za hemodijalizu zbog ograničenog prostora i broja aparata. No, prema njegovim uvjeravanjima, u Domu zdravlja učiniće sve da se domaćima i gostima omogući blagovremena terapija. Hercegnovski Dom zdravlja kontinuirano nastavlja i dobru saradnju sa ostalim zdravstvenim ustanovama kako u Boki, tako i Crnoj Gori.
“Sa risanskom bolnicom sarađujemo u dijelu traumatologije, neurologije, ortopedije itd. Odličnu saradnju imamo i sa kotorskom bolnicom kao i Kliničkim centrom Crne Gore. Ono što posebno treba naglasiti je privatna bolnica u Meljinama, sa kojom Fond zdravstva ima ugovor, tako da tamo kvalitetno možemo zbrinuti pacijente na internističkom odjeljenju”.
U Domu zdravlja mogu zadravstvenu zaštitu da dobiju i nerezidenti. Crna Gora je potpisnica određenih međudržavnih sporazuma i konvencija sa više od deset evropskih zemalja, tako da pacjenti iz tih zemalja i u Crnoj Gori mogu dobiti zaštitu, podsjeća dr Vodovar:
“Potrebno je da ovjere tzv. “bolesnički list” i sva prava garantovana konvencijom ostvaruju se besplatno. Ko nema bolesnički list, usluge će im biti naplaćene po cijenama Fonda zdravstva Crne Gore za osiguranike Crne Gore. Cijene su iste kao i za crnogorske osiguranike i ta se sredstva u Zavodima zemlje iz koje dolaze obično mogu refundirati. Ukoliko inostrani pacjenti od svog Zavoda imaju taj bolesnički list, ovdje imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, s tim što taj list moraju ovjeriti u našem Fondu zdravstva” – kaže dr Vodovar.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code