Otvoreni dani za osnovce i srednjoškolce

Otvoreni dani za osnovce i srednjoškolce

1875
1
Podijeli

Od sjutra do 19. maja  za učenike osnovnih i srednjih škola u Zavodu za metrologiju počinju  Otvoreni dani.

Iz Zavoda je saopšteno da je predviđeno, da u tom periodu, laboratorije Zavoda za metrologiju posjeti više od 660 učenika iz 12 osnovnih i šest srednjih škola iz Podgorice, Budve, Tivta, Bara, Herceg Novog, Manastira Morače, Žabljaka i Nikšića.

Picerija i restoran

Kako se navodi prvi put u posjetu Zavodu za metrologiju biće i učenici koji borave u Dječijem domu „Mladost“ iz Bijele.

Predstavnici Zavoda svakodnevno, od devet do 13 sati učenike će upoznavati sa djelatnostima i radom, osnovnim pojmovima iz meteorologije, a biće organizovana i posjeta svim laboratorijama Zavoda.

“Učenicima će biti predstavljeni državni etaloni i prisustvovaće jednostavnijim postupcima mjerenja u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast meteorologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, vremena i frekvencije, zapremine, kao i u Laboratoriji za električnu snagu”, kaže se u saopštenju.

U Laboratoriji za ispitivanje predmeta od dragocjenih metala biće predstavljeni državni žigovi za potvrđivanje ispravnosti predmeta od dragocjenih metala, a biće prikazani i postupci za utvrđivanje vrste, sastava i finoće tih predmeta.

Tokom organizovanja „Otvorenih dana“ lani je  laboratorije Zavoda za metrologiju posjetilo oko 400 učenika iz 14 osnovnih i tri srednje škole.

Otvoreni dani organizuju se u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja.

Ovogodišnji Svjetski dan metrologije obilježava se temom pod nazivom „Mjerenja u transportu“.Tema je odabrana zbog ključne uloge koju transport ima u modernom svijetu. Taj termin podrazumijeva ne samo transport ljudi, već i hrane, odjeće, proizvoda, kao i transport sirovina.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code