Ovako će izgledati nova autobuska stanica u Igalu

Ovako će izgledati nova autobuska stanica u Igalu

37
Podijeli

Nova autobuska stanica, čiju izgradnju Opština Herceg Novi planira na Šištetu, biće zamajac razvoja i unaprijeđenja kvaliteta života građana u Igalu, ali i cijelog grada. U završenom idejnom rješenju koje je uradio studio „Grad“ i nedavno prezentovao čelnicima lokalne uprave, definisani su površina, sadržaji i izgled ove moderne autobuske stanice, saopštili su iz lokalne uprave.

Nova autobuska stanica sa pratećim sadržajima će zauzimati površinu od skoro 30 hiljada m2. Projektovana je kao cjelovita funkcionalna zona koju čine zgrada terminala, prateći prizemni aneks poslovno-komercijalnog sadržaja, manipulativni prostor za autobuse, pristupna ulica sa pripadajućim parkingom, objekat pratećeg poslovnog sadžaja i održavanja sa svojim parkingom. Kako navode, riječ je o tri međusobno funkcionalno i tehnološki odvojena objekta. Idejnim rješenjem predviđeno je ukupno 326 parking mjesta (99 nadzemnih i 227 podzemnih).

Picerija i restoran

– Prva od tri planirane faze podrazumijeva izgradnju zgrade autobuske stanice sa pratećim poslovnim prostorom. U sljedeće dvije faze se realizuju zgrada pratećih poslovnih sadržaja i održavanja, i objekat tržnog centra. Svi navedeni sadržaji međusobno su povezani parternim uređem, i saobraćajnim površinama u jednu funkcionalnu i ambijentalnu cjelinu – saopštavaju iz press službe Opštine.

Kao preduslov I faze, biće izgrađena pristupna saobraćajna infrastruktura, i to raskrsnice sa Jadranskom magistralom, te pristupne ulice i parking ispred glavne stanične zgrade.

– Prema idejnom rješenju, autobuska stanica i dodatni sadržaji bili bi rađeni u tri faze: I faza – objekat autobuske stanice sa manipulativnim platoom, ukupne površine 15.169 m2 (ukupna BRG površina faze je 3.284 m2, od čega 1.300 m2 nadkrivenih perona), II faza – objekat pratećeg poslovnog servisnog sadržaja (ukupna površina zahvata faze 860 m2, ukupna BRG nadzemna površina 1.068 m2), III faza – objekat pratećeg poslovno-trgovačkog sadržaja (ukupna površina zahvata faze 10.538 m2, ukupna nadzemna BRG površina faze 16.559 m2, ukupna podzemna BRG površina faze 8.884 m2, ukupna BRG površina faze 25.403 m2)- navodi se u saopštenju.

U idejnom rješenju je dalje obrazloženo:

– Herceg Novi, kao grad slojevitog civilizacijskog naslijeđa, jedinstvenih geografskih prednosti i specifične topografije, predstavlja važnu turističku destinaciju Crne Gore i trebalo bi permanentno da gradi svoj urbani identitet na navedenim prednostima. Značajan broj turista koji ga posjećuje autobusom naglašava činjenicu da je autobuska stanica suštinski važan javni objekat za funkcionisanje komunalnog sistema grada, ali i prvi urbani element koji posjetilac doživljava dolaskom u grad.
Predloženo rješenje gradi prvu impresiju Herceg Novog kroz dolazak u slojeviti urbani ambijent koncipiran od nekoliko raznovrsnih objekata, organizovanih u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. Elementi ovog urbanog sklopa su povezani u cjelovitu i prepoznatljivu arhitektonsku fizionomiju koja emituje savremenost, originalnost interpretacije i koloritne senzacije mediteranskog podneblju.

Budžetom za 2019. godinu Opština Herceg Novi je planirala milion eura za učešće u realizaciji projekta nove autobuske stanice, a cilj lokalne uprave je da u 2020. godini grad dobije reprezentativni objekat koji će biti temelj za dalji razvoj Igala, a samim tim i Herceg Novog, navodi se na kraju saopštenja.

37 Komentari

 1. Odlicno. Prvi pravi trzni centar u Herceg Novom. Podzemni parkinzi, dobro saobracajno rjesenje oko trznog centra i autobuske, uz magistralu a opet odvojeno… Samo ne vidim kuda ce ici lokalni autobusi u konekciji sa medjugradskim. Ulaze na stanicu ili je preko puna stajaliste?

 2. Izgleda da je predvidjeno da ovdje autobusima dolazi samo gospoda koja ce potom taksijem da ide dalje. Odnosno, da li se stanica pravi u saradnji sa gradskim prevozom? Da li ce biti moguce gradskim autobusima nastaviti putovanje? Napravio sam iskustvo da je izmedju aerodroma Tivat i Herceg Novog veza gradskim saobracajem KATASTROFALNA do nikakva! A divljih taksista vise nego škarambeča…

  12
  3
 3. Ako zavrsite kanalizaciju , rasvijetu i izgradite autobusku do kraja mandata dobicete na sledecim izborima moj glas. Mislim da tako razmislja vecina iskrenih novljana

  23
 4. ДАБОГДА ДА И НАС У НОВОМ ОПАРИ ОВАКВА АУТОБУСКА СТАНИЦА, ПА МАКАР И НА СЛИЦИ. ОВО МЕ СВЕ ПОДСЈЕЋА НА ОНУ ДРК-ову ПРЕДСТАВУ И ФОТОГРАФИЈУ ШТО ЈЕ РАДИО ЈАДРАН ОБЈАВИО СА КРУЗЕРОМ ИЗА НОВСКОГ МУЛА И ЛИФТОМ ИСПОД ПАСПАЉЕВЕ КУЋЕ.

  14
  2
 5. Od ovoga nema nista, ali nam niko ne može zabraniti da maštamo 😀
  Nisam jos bio na stanici gdje je ulaz i izlaz sa iste na jednoj rampi ,nadam se da je plan podložan promjeni.

  12
  3
 6. Obradovao sam se da su na planu autobuske stanice predviđeni solarni paneli ili kolektori. U Crnoj Gori se još uvijek odnosi maćehinski prema njima…
  Odmah sam primijetio da su paneli/kolektori postavljeni tako da se simetrično uklapaju obliku ravnog krova…
  Gledajući prvu sliku plana vidim da je njihova orijentacija sjevero-istok! Lovćen je orijentir za istok, a paneli/kolektori su još malo okrenuti prema sjeveru.
  Nisam ni arhitekta ni inženjer elektrotehnike pa sam zavirio u internet i otkrio ono što sam i pretpostavljao, citiram:
  “Orijentacija solarnih panela
  Idealno je solarne panele postaviti na južnu stranu. Na toj strani je sunčeva svetlost najduže tokom dana. Ukoliko se postave na istok ili zapad, iskorišćenost je gotovo duplo manja nego na jugu.”
  Nadam se da je ovo samo provizorni plan i da će se položaj panela/kolektora postaviti tako da gledaju strogo na jug! Ali, onda neće biti simetrični sa oblikom krova stanice. Svo zlo s tim!
  Đorđe Matković Minhen

  21
  4
 7. Autobuska je potrebna ali bi dobro bilo napraviti je pa hvaliti.. I postavlja se pitanje – Sta ce se dogoditi sa starim gradom i Skverom? Predivan dio nase opstine, kao i Savina, ali svakim danom se sve vise i vise zapusta..sve preselise u Igalo i u Sutorinu..

  22
  9
 8. Nigdje ni slova o tome da li ce stanica imati i javne klozete za putnike!?
  Ako nece, barem da se posadi gusto žbunje oko stanice, i veliko i malo.
  Usput, mogli su na krovu napraviti heliodrom. Bez sale, kroz koju godinu ce biti u velikoj modi elektricni kvadrikopteri kao sadasnji mali dronovi za fotografisanje.
  Sletanje nece sigurno biti svugdje dozvoljeno, a na krovu bi bila barem dva-tri fina mjesta.
  Ako Novljani nece imati novca za kvadrikoptere, Rusi sigurno hoce!

  11
  5
 9. Odlican projekat na pogresnom mjestu… Naravno od ovakvog projekta nema nista sem autocad prezentacije ali glupo je da autobusi prolaze cijeli grad da dodju do Sisteta!

  13
  11
 10. Loš projekat, nego mi decenijama ništa od javnog značaja nismo izgradili pa se sad ložimo na ove trice i kučine! Što je ovo kakvi je ovo besmisleno pozicionirani parking pored magistrale, zašto je zgrada toliko udaljena od magistrale to nidje nema, čemu onoliki tržni centar i zasebnoj zgradi, sami Dubrovnik ima jedan veliki tržni a novi hoće 5 tržnih, ko da smo Rokfeleri, kakva je ovo stazica između tržnog i autobuske u koju sunce nikad ući neće? Neko se malo zanio. Ovo je moglo i manje i kompaktnije i bolje i racionalnije spakovano i urbanije….ali kakvi smo seljaci i koliko smo gladni toga da se bar nešto desi – ovo masi naroda izgleda kao vrh!

  15
  29
 11. AKO U PRAKSO OVO IKAD ZAZIVI DAJ BOZE DA SE OSTVARI KAPA DOLJE LJUDI NEMOJMO SAMO KRITIKOVATI ZABORAVIMO PODJELE POLITIKU ITD MI OVDJE ZIVIMO I NASE PORODICE .NISAM CLAN NIJEDNE PARTIJE ALI ONO RUGLO OD STARE AUTOBUSKE JE KATASTROFA ZA GRAD I DRZAVU,

  28
  3
 12. Stale bi i skola i autobuska da je drzave i grada. Izolovana skola od saobracaja nadvoznjak za bezbjedan prolaz i malo parka sa igralistem.

  18
  3
  • Tako si ih nahvalio kao da stvarno mislis da ce to tako licit i da ce uopste biti napravljena ?????

   Autobuska ce biti ista kao i Skola sto je napravise na Igalu

   5
   2
 13. Svaka cast Presjedniku Opstine, Presjedniku Skupstine, Podpresjedniku Konjevicu neznam ko ovo ne moze da pohvali grad se prakticno preporodjava, momci zivjeli 100 godina a ovih pakosnika ce uvijek bit.

  21
  34
 14. Koliko bi trebalo da ova megalomanija da košta? Valjda se ne misli da će građani sve da plate. Interesantno je da sam prije 4-5 godina, u boji, negdje vidio ” idejni ” ( ili ne znam kakav ) projekat autobuske stanice u Šištetu. Dosta skromniji. Možda mi neko može pomoći : ko je bio autor! Gospodo, ne živimo u Monte Karlu, već u ojađenom Herceg Novom. Tačno je da nam treba autobuska stanica. Ali, kakva ? Iimamo li mjeru? Mnogi se žele ugraditi u rodni grad.

  22
  29
  • Autor vazda isti, uvjek taj jedan jedini, svudje ga ima, eno ga muze Podgoricu, muze Novi ka da je nabolji na svijet, eno nam ga i setaliste njegovo pa se raspada od pametnih materijala, a da odje isto nije pametno sve postavljeno da traze dvje godine, a sve djeca političara čdna mi čuda, a eno ti i potpisa na crtezima.

   12
   6
 15. Ovo kao da je terminal na aerodromu, vrlo ljijep terminal. Za realizaciju treba najmanje 10 miljona.

  Lijepo je imati reprezentativan objekat za dobrodošlicu u grad, ali hajde budimo realni i shvatimo šta su potrebe ovog grada: ŠKOLA NA ŠIŠTETU!

  27
  18

Ostavite komentar

*

code