Početna Društvo Ovako će izgledati novi grb i zastava Opštine Herceg Novi

Ovako će izgledati novi grb i zastava Opštine Herceg Novi

41

Rješenja za nove simbole Opštine Herceg Novi, grb i zastavu, dobili su dugo čekanu saglasnost Ministarstva kulture Crne Gore, a danas i lokalnog parlamenta usvajanjem Odluke o izmjenama i dopunama  Statuta Opštine Herceg Novi.

Usgalašavanjem oblika i sadržine grba Opština je dobila grafičku varijantu grba kod koje su krinovi zamjenjeni kopljem koje je u heraldici simbol odanosti i zaštite.

Кoplje u kompoziciji grba ima ulogu čuvara kule (odnosno grada), dok je u simboličkom smislu personifikacija svih građana Herceg Novog, kako onih u prošlosti, tako i onih u sadašnjosti i  budućnosti, opredjeljenih odanosti gradu, čuvanju i zaštiti municipalnih vrijednosti.

Ministarstvo javne uprave Crne Gore je aktom od 10.06.2019. god. obavjestilo Opštinu Herceg Novi da izmjenu, koja je usaglašena sa Ministarstvom kulture Crne Gore, a sastoji se u zamjeni riječi  „krin“ riječju „koplja“,  prethodno usvoji Skuština opštine Herceg Novi. Nakon treba da je dostavi  Vladi Crne Gore radi davanja saglasnosti na odredbe Statuta Opštine Herceg Novi kojima su utvrđeni simboli i praznik Opštine.

Autor predloga gradskih simbola je arhitekta, konzervator i heraldičar, Novljanin, Srđan Marlović.

41 Komentari

 1. Kad zastava Novog vec ima zlata i srebra – kako bi bilo da se ubace jos i dijamanti, safiri, rubini, tirkizi? Ne moraju biti bas originali, bilo bi to preskupo za nasu mahom siromasnu opstinu. Mogu se upotrbiti i šljokice, i one su dovoljno šarene.

  4
  3
 2. Čuveni heraldičar Srđan Marlović je Podgorici, Baru, Kotoru i Herceg Novom podario po dva lava na novom gradskom grbu.
  Pitam se šta će Srđan podariti Žabljaku kad i on stigne na red da dobije novi grb?!

  12
  3
 3. Novi grb Podgorice datira od 30. marta 2006.
  Novi grb Bara datira od 15. decembra 2006.
  Poredio sam ih sa predlogom novog grba Herceg Novog…
  POTPUNO ISTI KALUP!!!
  Pitanje od milion dolara: ko štancuje sve te bisere heraldike?

  13
  1
 4. Kakvu to kvalifikaciju ima autor grba Srđan Marlović da bi se on mogao nazvati heraldičarem? Ja sam samo hobi heraldičar. Otkrio sam da je Marlović na grbu Novog spojio babe i žabe: novsku sat kulu i grifone zadnjeg austrijskog kajzera Franc Jozefa!
  Imam utisak da je veliki ljubitelj filmova kakav je npr. Avatar…

  19
  7
 5. Mislim da se ovdje može slobodno govoriti o hibridnoj heraldici.
  Da vidimo koliko dugo će preživjeti ova “instalacija”…

  17
  4
 6. PRENESITE U INTERNET:
  Wappen Kaiser Franz Joseph I
  DOBIĆETE GRB AUSTRIJSKOG KAJZERA FRANCA JOZEFA KOJI JE VLADAO HERCEG NOVIM I U ČIJEM
  GRBU SU BILI GRIFINI KAO I U OVOM NOVOKOMPONOVANOM NOVSKOM GRBU.
  ISPADA DA NEKO PRIZIVA “STARA DOBRA VREMENA”…
  ZAR SU SVI NOVLJANI GLUPI DA SE NA OVAJ NAČIN SRAMOTE?!

  19
  8
 7. Neko je ovdje pomenuo termin GRIFON za mitološku životinju koja je novokomponovana na ovom grbu.
  Ako je neko voljan da sebi tetovira grifona na debelo meso – to je njegova lična stvar.
  Ali, ne priliči silovati istoriju i prikačiti Herceg Novom nešto što nikada nije bio dio njegove kulture i tradicije!
  Koji to pravoslavni slavenski narod ima grifona u svojoj kulturi? Grci su ga imali u svojoj slavnoj antičkoj kulturi, ali su ga sa preuzimanjem pravoslavlja odstranili.
  Može li se imenovati taj koji je ubacio grifona u grb da objasni ŠTA JE PJESNIK TIME HTIO DA KAŽE?!
  Usput, zbog čega je Redakcija Jadrana skinula ovaj tekst sa prve stranice sajta? Možda da se tema izgubi iz očiju javnosti?!
  Što se mene tiče mogu ti dizajneri – “heraldičari” staviti i Miki Mausa i Paja Patka u grb Novoga – djeca bi se sigurno obradovala!

  20
  8
 8. Jadni grade.Opjevan u mnogim pjesmama, dive ti se, obasjan suncem lijepim zelenilom I čuvenim skalama ti u svom grbu i zastavi nosiš koplja za bitke i borbe.Vidi se ko vodi grad, njima uvijek bitka je u glavi .Zašto ste zamjenili stari grb i zastavu .

  24
  14
 9. Prije 160 godina uspostavljen je grb Novog. Vrlo jednostavan: kula sa zastavom i dva čempresa.
  Vremenom malo mijenjan .Jedna verzija je na balkonu opštine (Arhiv na Belavisti). Oko 1960.
  osvremenjen od pok.Lidije Laforest, sada u upotrebi. Dopadljiv, originalan. Možda bi trebalo koristiti pravilo heraldike da grb bude na polju u obliku štita i nšta drugo! U novom grbu nema zastave i dva čempresa. Zašto? Bilo je verzija sa romboidom, ljiljanom, a sada sa kopljem !
  Čemu sve to ? Grifoni i zastave su nepotreban višak, usput podsječaju na nordijske !
  Sve u svemu čudno i potpuno proizvoljno.

  34
  9
  • Svo gradsko zelenilo je uglavnom posječeno za parkinge, pa i čempresi, a za palme su se pobrinuli surlaši. Zato drveću nama mjesta na grbu. Zapravo, trabalo bi nacrtati 30.000 majmuna, kao broj stanovnika Grada, kad nas već prave takvima sve vrste vlasti od devedesetih naovamo.

   2
   2
 10. Nadjite na Internet sta je Grifon. Ne treba nas grad predstavljati tako. A krst kao glavni simbol.nije stavljen. Sta Tvrtko drzi u ruci na Skveru, nista drugo nego krst, ali se mi moramo amerikanizovati da svee prihvatimo a nase bacimo.i zaboravimo.

  23
  27
  • Miki Maus je stariji od skulpture Tvrtka na Škveru! A od Tvrtka su napravili maltene krstaškog vođu! Ima li bilo kakvi originalan dokaz da je Tvrtko bilo kada prikazan sa krstom?

   9
   13
 11. Ja mislim da na ovaj grb treba s jedne strane metnut ovoga anonimusa a s druge Kokija kako jasu na magaretu.Jednome magaretu napisat oko vrata lusticko,a drugome ubajsko,a moze se i zadjes po jedan cvijet magaretu za uvo i u pozadini malo mora i da se udovolji svakome.

  23
  21
 12. Vrlo me interesuje:
  1 – Zbog čega je svojevremena zastava HN bila bijele boje; čija je to bila ideja?
  2 – Zbog čega je i kada osnovna boja zastave promijenjena iz bijele u plavu?
  3 – Koju to životinju predstavljaju ta dva ni lava ni orla na grbu? Neki mutant?!
  4 – Zar ne bi bilo bolje da je hobotnica ili palastura u grbu? Cipol? Orada? Kacamarin?
  5 – Zbog čega je na crtežu Sat kule (Tora) na grbu naznačen kamen kada su zidine oglođane tako da su ostale cigle??? Valjda se treba prilagoditi veleumnim restauratorima ove građevine!!!

  19
  20
 13. U Z A S !!!!! TAKO NAPADNO SA NEKAKVIM ZIVOTINJAMA,AGRESIVNO,ODVRATNO, PROMJENIT CEMO GA OPET NEMA VEZE. IMATE LI ISTA U SEBI OSIM AGRESIJE,GDJE JE CVIJECE,PLANINE,MORA ,BARKA….. NE SHAVTATE VI TO NIJE NI BITNO

  28
  38
  • Мој КОКИ, није ово сликовница хипи покрета, него грб града. Не ради се грб да би био туристички атрактиван, него да осликава историјски идентитет града, а за то се консултује хералдика. Било је ратова и агресије, шта да се ради.
   Што се тиче цвијећа, били су љиљани (кринови) умјесто копаља, док их цензори нису склонили.

   24
   6
   • drcevica@ meni ovo lici na razglednicu a ne na grb grada,mislim da bi trebalo malo omeksati sliku ,maknuti agresivnost iz grba,ovo su pitomi krajevi ,blagih i torerantnih ljudi,te u skladu sa tim praviti grbove. Kada sam prije nekoliko dana prolazio kroz Zeleniku,oduseevila su me imena ulica, bez nekakvih heroja,pobjeda,kraljeva,itd

    19
    12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code