Ove godine nema obustave vode sa Plata i čišćenja hidrotunela na Trebišnjici

Ove godine nema obustave vode sa Plata i čišćenja hidrotunela na Trebišnjici

9
Podijeli

Kontinuitet isporuke vode koja u Herceg Novi dolazi posredstvom vodostana “Plat” i cjevovoda kroz Konavle je stalan i ove godine neće biti obustavljanja vode iz hidrosistema, ni prije niti poslije ljeta. To je saopštio direktor “Hidroelektrana na Trebišnjici”, Gordan Mišeljić.

On je u direkciji HET-a razgovarao sa predstavnicima hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije” d.o.o. elektroinženjerom, Draganom Vlatkovićem, hemičarkom, Dušicom Grubač i direktorkkom, Oliverom Doklestić.

Picerija i restoran

Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor Direkcije za upravljanje sistemom, Aleksandar Vujić, saopšteno je iz hercegnovskog “Vodovoda”.

– Bila je poznata informacija da ove godine neće biti sanacije i čišćenja tunela, ali smo očekivali u septembru remont postrojenja HE. Međutim, direktori HET-a su decidno saopštili da ove godine neće biti ni redovnog remonta postrojenja. Razlog je u situaciji sa HE “Dubrovnik” u Platu. Računa se da je gubitak vode kroz hidrotehnički tunel na potezu Trebinje – Plat cc-a 100 – 200 l/s – navode iz “Vodovoda i kanalizacije”.

HE “Dubrovnik” i dalje ne radi zbog teške havarije, koja je imala tragične posljedice za trojicu radnika. U toku su ispitivanja na ovom značajnom i velikom elektroenergetskom objektu, jednom od najznačajnijih za elektrosnabdijevanje u Hrvatskoj.

– Očekuje se da bi HE “Dubrovnik”mogla da bude ponovo stavljena u pogon 1. jula 2019, što je optimistična prognoza, ili tek 1. septembra, što je možda i realnije, s obzirom na složenost situacije. Za sve ovo vrijeme hidrotehničkim tunelom iz Trebinja protiče 100 m³/s ka HE “Dubrovnik” u Platu, a dio za snabdijevanje Herceg Novog, od brutto 500 l/s je gotovo neznatna količina. U slučaju izgradnje HE “Dubrovnik 2”, za koje su počeli pregovori, Herceg Novi bi dobio cjelogodišnju sigurnost vode, 100 % obezbjeđenostii bez stresova za slučaj sanacije tunela ili remonta postrojenja – objašnjavaju iz “Vodovoda”.

To je veliki i skup posao, koji se tiče odnosa dvije države i zahtijeva vrijeme za realizaciju, ali je važno da su počeli dogovori o nužnosti izgradnje.

– Razgovarano je i o pojavi mutnoće vode i potrebi direktne saradnje hemijske laboratorije  HET-a sa laboratorijom na FS Mojdež. Takođe, obavljen je razgovor i sa direktorom preduzeća “Vodovod I kanalizacija” d.o.o. Trebinje, Spasojem Radovićem radi primjene opreme za detekciju, otkrivanje i sanaciju gubitaka u cijevnoj mreži – saopštavaju iz Vodovoda i zaključuju da su im u tom poslu rezultati slični.

9 Komentari

 1. Aok ne mogu da vjerujem!! I sta ce sada dezurni pljuvaci sto reci? A niste fer izgasite bar na tri dana vodu pa cukar ce od nervoze dobiti

  6
  12
  • joj evo sve je super , nikad bolje, sve funkcionise ! eto valja li ti sad komentar spavaj mirno , ko da vi iz vodovoda odredjujete kad ce se cistiti tunel ,ajd zdravo!!!

   17
   2

Ostavite komentar

*

code