Ovog mjeseca počinje remedijacija tla u Brodogradilištu

Ovog mjeseca počinje remedijacija tla u Brodogradilištu

8
Podijeli

Remedijacija tla u JBB i odvoz 150 hiljada tona materijala koji će se tretirati  (zemljište, prašina od ostataka metala i drugi otpad) trebalo bi da počne tokom ovog mjeseca, na površini od oko 18 hiljada m2, a čitav proces trajaće 21 mjesec, saopštili su danas iz kompanije Valgo.

Ta francuska kompanija potpisala je Ugovor sa Vladom Crne Gore, odnosno Ministarstvom održivog razvoja i turizma o remedijaciji tla na lokaciji Brodogradilišta Bijela, koji kofinansira Svjetska banka u iznosu od 22 miliona eura.

Picerija i restoran

Projekat remedijacije se oslanja na ekspertizu Valga u vezi sa detaljnom analizom zagađenog tla i tretmanom osetljivog otpada uključujući derivate ugljovodonika, metal i azbest.

„ Biće mobilisan tim od 35 ljudi, među kojima su eksperti iz kompanije Valgo i zaposleni crnogorski stručnjaci lokalnih kompanija koji će biti obučavani na licu mjesta“, saopštavaju iz ove kompanije.

Tim povodom, Brodogradilište su juče, tokom radne posjete Crnoj Gori,  obišli predsjednik i generalni direktor kompanije Valgo Francois Bouché sa saradnicima.

“Ponosni smo što smo odabrani da pratimo ključnu akciju politike zaštite životne sredine crnogorske vlade. Projekat Bijela nudi Valgo-u veliku priliku da se trajno nastani u Jugoistočnoj Evropi, naročito u Crnoj Gori, i da u partnerstvu sa lokalnim učesnicima stvori dugoročnu dinamiku u službi životne sredine”, ocijenio je Bouché.

U kompaniji ističu da će Bouché dati doprinos povodom otvaranja 27. pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, govoreći na okruglom stolu “Podrška francuskih eksperata Crnoj Gori u otvaranju poglavlja 27”, koji organizuje Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Udruženjem francusko-crnogorskih preduzeća, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencijom za zaštitu životne sredine i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

U kompaniji Valgo su istakli da žele odličnu saradnju sa svim crnogorskim institucijama i da su do sada naišli na izvanredan prijem u Crnoj Gori.

Kompanija Valgo osnovana je 2004. godine, a do sada je uspješno sprovela  nekoliko hiljada operacija remidijacije.

Grupa Valgo broji oko 360 saradnika, raspoređenih u preko 10 agencija u cijeloj Francuskoj, 1 na Reinionu i 4 filijale širom svijeta (Argentina, Brazil, Italija, Crna Gora). Sa prihodom od 60 miliona eura  u 2017. godini, ima cilj da dostigne 100 miliona do 2020. godine, Valgo Grupa pretenduje da postane svjetski lider u remedijaciji zagađenih lokacija i zemljišta.

8 Komentari

 1. Sam si sve rekao ” pavle “,sporna je gramatika,u redu ,neka je…ali nije sporna pljachka i to da svi znaju ,cijela crna gora,pa i to da ce sve shto je stvoreno na pljachki biti anulirano,svi ugovori i dogovori,a toga ima dosta…JADRANSKO BRODOGRADILSHTE BIJELA je OPLJACHKANO…i sad ga posle manipulacije,prevare,mucke,” PRIHVATIZUJU “,ono shto su bijeljani i novljani stvarali 100 godina,tri generacije…To bi i inache propalo,nego mi eto KUDIKAMO ZAVRIJEDISMO DA GA “, SPASIMO ” 120 000 metara kvadratnih na pjenu od mora plus vodozahvat,e pa imalu su shto Spashavat-opljachkat…

  36
  1
 2. Nije tachno,pljacka jbb odnosno manjinskih akcionara od 40 % vlasnistva gazenjem svih domacih i medjunarodnih zakona i propisa je SVIMA poznata…kat tad izvodice se dokazi ,pljachka je PLJACKA,ovo shto ja kazem znaju cijeli h novi,bijela i cijela crna crna gora…neka se slre dokle mogu,nece vjechito…

  33
  4
 3. Sad će to na Madagscar njihovu ex koloniju sa korumpiranim vodstvom lako će to odraditi ali CG plaća tj narod Francuzima kajmak a procenat ugovaracima i svi siti i ovce na broju.Pusiona Boki i Bokeljima

  22
  66
  • Jesi li ti jedan od onih sto je prije stecaja mastio brke pa ti krivo sto ne mozes jos,najvise pljuju po jbb i trenutnoj situaciji oni koji su se najvise i okoristili od njega!

   20
   4

Ostavite komentar

*

code