Početna Eco Ovog vikenda “Naš krš”: Stijena je tlo na kojem živimo, a suvomeđa...

Ovog vikenda “Naš krš”: Stijena je tlo na kojem živimo, a suvomeđa naš dom

0

Suvomeđa sa Orjenskom lokvom u pozadini biće predstojećeg vikenda, 29. i 30. juna „pozornica“ za dvodnevnu manifestaciju „Naš krš“, koju će organizovati Planinarski klub Subra i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

„Kroz feštu „Naš krš“ želimo da ukažemo na značaj i vrijednost ove prirodne pojave, ali i kulturnog dobra, proisteklog njegovom višemilenijumskom ljudskom upotrebom! Stijena nije samo stijena, to je tlo na kojem živimo, a suvomeđa nije samo gomila sivog raspucalog kamena, to je dio jedinstvenog kulturnog pejzaža dijela svijeta kojeg nazivamo našim domom.”- ističu organizatori.

Iz Parka prirode Orjen, poziv upućuju svim poštovaocima dinarskog krša, planinarima, ekolozima, kulturnjacima…

“Ovo nije poziv komformistima. Orjensko sedlo i okolni visovi nisu lako pristupačna mjesta, ali ovaj događaj i nije laka zabava. „Naš krš“ je izazov za organizatore i učesnike, izazov baš onoliko koliko su izazovni život i stvaranje na njemu“ – poruka je iz Subre i Agencije.

Dvodnevna manifestacija startuje u subotu ujutru od 8 h edukativnom šestočasovnom planinarskom turom „Staze orjenskog krša“, na potezu Orjensko sedlo (1600 m) – Vučji zub (1802 m) – Veliki kabao (1894 m) – Orjensko sedlo.

Nakon nje će biti upriličeno druženje u Planinskom domu Orjen sedlo.

Tura je pogodna za bolje i iskusnije planinare. Dolazak i noćenje u domu moguće je i dan ranije.

Prijave se obavljaju do četvrtka, 27 juna, na e-mail: subra@t-com.me.

Jedinstveno takmičenje u gradnji suvomeđe

U nedjelju, 30. juna, od 10 do 16 h, na Orjenskom sedlu biće organizovano IV Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

“Prvenstveni zadatak takmičenja je očuvanje tradicije i umijeća gradnje u drevnoj mediteransko-montažnoj tehnici “na suvo”. Događaj obuhvata ekipno takmičenje, proglašenje najboljih, dodjelu diploma i nagrada, obilazak okolnih zanimljivosti i zajednički ručak. Ekipe su tročlane, a svaka na raspolaganju ima 15 minuta za gradnju suvomeđe koja se boduje po postignutoj dužini i visini, kvalitetu izrade i estetskom utisku”- objašnjavaju organizatori.

Prijave za prvenstvo i dodatne informacije mogu se dobiti na telefon / Viber 069 360 803.

Učešće i dolazak na „Naš krš“ je na sopstvenu odgovornost i u sopstvenoj organizaciji, a obezbijeđen je nedjeljni ručak u planinskom domu. Noćenje u domu iznosi 5 eura, dok su programi u oba dana besplatni.

Organizaciju su pomogli: Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i Planinarski savez Crne Gore.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code