Početna Sport Ovog vikenda Orjenski maraton uz revijalne planinske ture i izložbu fosila

Ovog vikenda Orjenski maraton uz revijalne planinske ture i izložbu fosila

0

Jubilarni 20. Orjenski maraton, u organizaciji PK Subra, a uz podršku Ministarstva sporta, Planinarskog saveza Crne Gore, TO Herceg Novi, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Stanice granične policije Herceg Novi i Atletskog saveza Crne Gore, biće održan u nedjelju, 26. maja. Start je zakazan za 10 časova.

– Podsjećamo sve ljubitelje specifične ljepote Orjena da nam se pridruže u jubilarnom, dvadesetom izdanju Orjenskog maratona, trodnevne regionalne manifestacije koja svake godine okuplja pod najvišim vrhovima primorskih Dinarida planinare, šetače, planinske trkače i ostale pobornike zdravih stilova života u prirodi – pozivaju organizatori.

Svečano otvaranje ove autentične trodnevne manifestacije zakazano je za večeras u 20 časova, otvaranjem izložbe fosila Orjena u Domu za Vratlom, koju priređuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Sjutra u 9 biće upriličena 14km duga tura vođenom planinarskom stazom, koja za glavno odredište ima uvijek fascinantnu Subru (1689m), vrh poznat po surovoj ljepoti njenih litica i eleganciji stoljetnih munika.

U nedjelju su u planu dva događaja na istoj stazi, popularnom „Orjenskom srcu“. U prvom, u 10 h je start revijalne mountainrunning trke na stazi dugačkoj 5490 m. Drugi događaj, vođena hiking tura, počinje svega desetak minuta kasnije, a pogodna je i za one u nešto slabijoj fizičkoj formi.

Vodiči će se potruditi da se staza pređe, ali i da se pri tome čuju različite zanimljivosti o prirodi Orjena istoriji i životu ljudi na planini sa najvećom količinom oborina u Evropi, na kojoj ne postoje nadzemni tokovi i voda se čuva kao najveće blago.

Prolazak staze traje oko 3h, a u 14 h predviđena je dodjela učesničkih diploma, pa zatvaranje 20. izdanja Orjenskog maratona.

Zainteresovani za učešće u Orjenskom maratonu dodatne informacije mogu potražiti na fb stranici planinarskog kluba „Subra“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code