“Oživjeli” hercegnovski zidovi

“Oživjeli” hercegnovski zidovi

3
Podijeli

Hercegnovski zidovi i fasade uljepšani su sa pet novih murala u završnici 2. Street art festivaal Herceg Novi.

“Namjera festivala je upravo ta da nedovoljno iskorištene javne površine u Herceg Novom budu kroz umjetničku formu bolje definisane, da svi shvatimo da je javni prostor naš zajednički i da treba da ga koristimo na najbolji mogući način”, objasnila je koncepciju cijelog projekta sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Picerija i restoran

Mladi Hercegnovljani, učenici Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačič“ i Osnovne škole „Orjenski bataljon“ iz Bijele uključili su se u manifestaciju i izradili zidne slike na svojim obrazovim institucijama.

“Murali daju novi život zidovima, pa i našoj školi. Mislim da bi bilo dobro da nekad možemo da radimo i na slobodnu temu, da ne budemo ograničeni već da možemo, ako želimo, da kroz svoj umjetnički angažman ispitujemo i krajnosti”, kaže Ana Moris, srednjoškolka koja je, kroz mural oslikan na fasadi Srednje škole, sa koleginicama-umjetnicama, Anom Bilafer i Milicom Čupić, dala svoju viziju teme ovogodišnjeg festivala ulične umjetnosti – ‘Spoj čovjeka i prirode’.

Mališani predškolskog uzrasta su sa vaspitačima, na zidu dvorišta vrtića na Toploj obojili veseli pejzaž.

“Ovo je samo jedna od inicijativa na kojima radimo sa Opštinom Herceg Novi i hvala im na tome. Prošle godine smo jako lijepo bili primljeni od gradonačelnika, tako da je ovo nastavak saradnje. U svemu tome lijepo i rastemo i nadamo se da ćemo sutra biti dobri građani Herceg Novog upravo zbog ovakvih akcija’ – objasnila je vaspitačica predškolske ustanove ‘Naša radost’ na Toploj, Tamara Živanović dodjući da je pripremu i skiciru murala likovni pedagog Kasandra Popović.

Street art festival ostvario je saradnju i sa upravo završenim Hercegnovskim strip festivalom. Rezultat je mural kojeg je osmislio Stevan Subić, crtač prestižne izdavačke kuće Bonelli Editore.

Subić je, kako kaže, zamislio da svojim muralom stimuliše djecu, na njihovom putu do škole, na razmišljanje. Dva identična astronauta, postavljena kao odraz jedno drugog, su dječak i djevojčica, koji lebde svemirom simbolizujući tako najdalje domete čovječanstva u nauci, ali i u društvenoj jednakosti. Mural se nalazi na stepeništu koje vodi do škole “Dašo Pavičić” na Toploj.

Promišljanjem odnosa čovjeka i prirode bavili su se i na konkursu festivala nagrađeni umjetnici Mato Uljarević i Iva Marinović, koji su realizovali mural na Dubravi, uz samu magistralu.

“Mi smo imali ideju da opišemo utisak koji je Herceg Novi ostavio na nas, kroz figuru čovjeke u kome se ogleda cijela atmosfera Herceg Novog. On je duh grada, a nazvali smo ga Herceg”, kažu Uljarević i Marinović.

Unutar figure koju slikaju prikazani su nasumični komadi iskustva Herceg Novog – palma, mušlje na buzaru, Belavista, mornar sa lulom, iscječci koji grad čine jedinstvenim.

“Već smo radili nekoliko murala. Volimo da oplemenimo zidove, oslikani su ljepši nego sivi, a prolaznici odlično reaguju na našu umjetnost”, objašnjavaju dvoje mladih autora.

Drugi Street art festival održan je pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Herceg Novi i Opštine Herceg Novi, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, a sponzor je doo „Novitović“ iz Baošića.

3 Komentari

  • Tužno je kad neko zbog svog ličnog nezadovoljstva pokušava da stavi minus na dječiji rad i trud. Predivno je sve odrađeno svaka vam čast mali i veliki umjetnici

   1
   1
 1. Lijepo ali bi ove murale trebalo čuvati. Volio bi da su u sklopu ove akcije popravili i oštećene konkretno onaj u podvožnjaku koji su “vaspitana” djeca išarala potpisima.

  15
  1

Ostavite komentar

*

code