Početna Društvo Ozvaničena saradnja Herceg Novog i Istočnog Sarajeva

Ozvaničena saradnja Herceg Novog i Istočnog Sarajeva

13

Potpisivanjem sporazuma o saradnji i prijateljstvu Herceg Novi i Istočno Sarajevo će i zanično sarađivati u više oblasti, turizmu, privredi, kulturi, obazovanju i sportu. Razmjenjivaće iskustava, s obzirom na probleme lokalnih zajednica  u odnosu na državnu vlast, čulo tokom potpisivanja sporazuma  predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića i gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Nenada Vukovića.

FOTO: Opština Herceg Novi

Otvara se i mogućnost razmjene studenata, saglasili su se čelnici dva grada u Dvorani Park.

Predsjednik Opštine Stevan Katić istakao je da sporazumom neće biti samo prijatelji na papiru, već istinski prijatelji, braća. Dogovreni su i konkretni koraci oko nastavka saradnje između gradova potpisnika kad je riječ o brojnim međunarodnim projektima:

“Ovaj sporazum je u duhu onoga što Opština Herceg Novi radi proteklih decenija, odnosno godina. Širimo naša prijateljstva, što potvrđuje i jučerašnja sjednica SO, gdje su došli da nam čestitaju brojni gosti iz regiona i svijeta. Stoga ćemo da jačamo naše prijateljske i bratske odnose između Istočnog Sarajeva i Opštine Herceg Novog, na zadovoljstvo građana”, poručio je Katić.

On je zahvalio bivšem ambasadoru BiH u Crnoj Gori, Minku Radovanoviću, koji je, kako je rekao, inicirao potpisivanje sporazuma, o čemu je bilo riječi i kada je još prije desetak godina bio predsjednik Opštine Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković, kazao je da je danas čast biti u Herceg Novom, ne govoreći to samo formalno, već kako je rekao, jer osjeća tako. Zahvalio je svima koji su se u prethodnom periodu zalagali da do potpisivanja ovakvog sporazuma dođe. Želi i da saradnja dva grada na kraju bude krunisana bratimljenjem:

“Ovo je logičan sljed događaja i primjeri kako se na najbolji mogući način mogu odabrati partneri iz dvije susjedne države. Za Istočno Sarajevo nema boljeg partnera u Crnoj Gori od Herceg Novog. Ono što je osnovno i što nas veže jeste turizam, jer ga gledamo kao najvažniju privrednu granu za budućnost razvoja Istočnog Sarajeva. Kad je riječ o Herceg Novom, ovdje postoji sjajana prošlost koja krasi Herceg Novi kad je riječ o turizmu po kojem je poznat. Krupnim koracima ide ka budućnosti vidjevši sve ove krupne investicije što je za svaku pohvalu i na tome vam čestitam”, poručio je Vuković.

Pirje zvaničnog potpisivanja sporazuma, predstavnicima lokalnih samouprava prikazana je kratka video prezentacija Istočnog Sarajeva.

13 Komentari

 1. Dakle, ozvaničena je saradnja dvije izuzetno neuspješne Opštine, šampioni propalih obećanja i imaginarnih investicija. To je ono u čemu mogu razmjenjivati iskustva.

  Dok svi gradovi regiona pokušavaju ostvariti saradnju sa zapadnoevropskim uspješnim gradovima, ovi naši sarađuju sa selom pored Sarajeva.

  4
  1
 2. Grad Istočno Sarajevo sa Jahorinom ostvaruje veći prihod od turizma (a ima i mnogo više hotela) od opštine Tivat, i pored famoznog Porto Montenegra. Po broju noćenja u hotelima i broju turista (izletnik nije turista) su ispred Kotora. Ima 16 fakulteta sa 5000 studenata na državnom univerzitetu. Nemojte se zavaravati, ipak je to dio Sarajeva.

  21
  6
 3. Nemam nista protiv, ali vama je ovo stvarno vrh,ne mozete i ne znate dalje-sa ovima mozete na cevape,jagnjetinu da se popije itd.Ovo je vas nivo ,nemojte se ljutiti ,ja vas ovako i dozivljavam

  19
  15
 4. pa se cudite sto vas ne postuje PG ,Imaju otpuno pravo samo idete gdje vam je zajednicki imenitelj .To su tek turisti visoke platezne moci zajedno sa JAGODINOM NOVOM VAROSI i ostala bratija sve pod krov 4c i Ravne Gore .

  29
  20
  • Pobrko si nesto brko.Cevabdzinica Ferhatovic je u Zapadnom Sarajevu u Bosni a mi smo se pobratimili sa Istocnim Sarajevom u Republici Srpskoj .

   31
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code