OZVUČENA LIKOVNOST PIJANISTE TOMISLAVA TOME STANIĆA

OZVUČENA LIKOVNOST PIJANISTE TOMISLAVA TOME STANIĆA

183
0
Podijeli

 

toma stanic i bogdan musovicDesi se da nekada vrijedni događaji promaknu pored nas iako smo skokom i okom mogli biti dio njih. Tako, bez zasluženog zanimanja javnosti , za sad (jer, traje do 21.marta) prolazi izuzetno vrijedna izložba digitalnih fotografija pijaniste Tomislava Tome Stanića u Galariji Sue Ryder u Starom gradu, u Novom. Ovo je, na žalost, jedan od loše promovisnaih programa ovogodišnjeg „Praznika mimoze”, ali i Stanićeva peta izložba fotografija u rodnom gradu.
Uz pomoć kompjutera, njegov umjetnički izraz dobija punoću, zrelu emotivnost dok crta, slika, osluškuje, piše, osjeća i komponuje fotografije, ozvučene likovnošću. Mjera prirodne ravnoteže, snimka, pomjerena je u svijet i svijest igre gdje umjetnik nekim drugim stvaralačkim impulsima gradi brod u boci, naseljava čitav mikro svijet omiljenim pričama, zidinama, morem, običnim svakodnevninim stvarima i porukama s novskog Škvera, poput one „Obrad i nemoj da te više vidim na Škver, ikad” toma stanic Blanck LEICA with the MoonJe li Toma Stanić pijanista iza objektiva, ili fotograf za klavirom?
– Ja sam školovan kao muzičar ,ali dio toga je iz mene izlazilo godinama i to se sada možda malo iznenađujuće vidi u grafikama koje su izložene u Galeriji Sju Rajder. Mislim da je ovo moja dopunska aktivnost koja samo obogaćuje moj muzički izraz. Ne mogu da shvatim da neko može biti talentovan u jednom, a glup u svemu drugom. Mislim da je to prosto neshvatljivo. Čovjek napravi prioriotete. Ja sam ih napravio, muzika je moja prva aktivnost, a ovo je druga – priča za Radio Jadran, Toma Stanić.
Ozvučena likovnost kojom je definisao Stanićev rad istoričar umjetnosti Bogdan V.Musović u monogafiji o njemu, ustvari je aforizam, kaže Toma.
– To je sažeto, a puno rečeno, možda je to i moja lična karta. Svako bi sebe trebalo da definiše na svoj način. Tu se prožimaju neki moji snovi, viđenja, naravno i uticaj iz kuće , ali onoga što sam gledao i doživio, uz moj karakter. Kako je kompjuter počeo da dolazi i svako ga danas ima, iskoristio sam kretaivnu dimenziju da stvorim neke vrste kolaža, koje Bogdan naziva digitalno kolažiranje.
Dok posmatrate fotografije nemoguće se oteti utisku – on je sin svoga oca-ponekad u kompoziciji i bojama izvire nešto što podsjeća na slike Voja Stanića, ne nikako kopije.
toma stanic Norma at the Port– Ja sam mogao slikati Stanićevu sliku i staviti je doslovno kao fotografiju i reći-ovo je moj rad. To se zove kopiranje. Ali, niko nije od nikoga došao, svako ima neki korjen, pa i ja. Nemam razloga da se ustručavan ako je podsvjesno neko uticao na mene, a to je moja porodica. To sigurno nije bila moja kalkulacija nego podsvjesni uticaj, ja nemam čega da se stidim i branim. Moj rad je samo dopuna muzici i to tako ostaje – objašnjava Toma Stanić.
Istoričar umjetnosti Bogdan V. Musović prati Stanića više od 30 godina kad je otkrio da mu je prva vokacija muzika, ali i sjajni crteži. O uticaju slavnog oca Voja Stanića na sina kaže:
– Naravno da je uticaj, ali to je uticaj sredine, porodice, jer i majka Nada je bila vajarka, međutim, ja sam pratio njegove crteže, a poslije su došle slike, u kojima je bio prvo neki hipi element. Vrijeme je važno u postavci svake umjetnosti pa i ove izložbe. Te slike su bile prilično dobre i nijesu mnogo ličile na Voja Stanića. Međutim, moram reći da je kompjuter instrument ovog vremena i korišćenje ove tehnologije je zapravo izraz jednog vremena. Tako da je Toma, kao čovjek koji ima istančan ukus, sjajan fotograf. Ovdje je došao do jednog novog sazvučja – kazuje nam Musović.
toma stanic Searock ReflectedDvojnost čula Tomislava Tome Stanića sažima se u veoma lijepo komponovanim slikama, kompjuterskim grafikama. To je nadrealnost kao duh i stil, kako je naslovio katalog za izložbu Bogdan V.Musović. Umjetnik je prošao svijet, ali ne odustaje od svog mora i obale, baveći se fotografijom u kojoj ima puno muzike.
Inače, Tomislav Toma Stanić rođen je u Herceg Novom 1957.godine. Školovao se u rodnom gradu i u Dubrovniku. Muzičku akademiju, odsjek klavira, završio je u Beogradu, a potom jednogodišnje klavirske studije u Parizu i postidplomske studije klavira u Salt Lejk Sitiju, u Juti, u SAD.
Posljednjih godina se intezivno bavi fotografijom. Digitalna montaža i digitalna grafika kao izraz duha vremena predstavlja njegovu stalnu preokupaciju u svijetu vizuelnog izražavanja.
Još ima vremena da,ukoliko već niste, do 21. marta u Galeriji Sue Ryder u Starom gradu pogledate ovu izuzetnu postavku.toma stanic Panorama of the Port

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code