Početna Društvo Pad prihoda u Parking servisu za 40%

Pad prihoda u Parking servisu za 40%

47

U sred “glavne sezone” prvi put ove godine duž hercegnovskih ulica može se naći gotovo u svim terminima slobodno mjesto na parkingu. Ni hercegnovski Parking servis d.o.o nije pošteđen krize izazvane pandemijom koronavirusa koja i dalje traje i u velikoj mjeri utiče i ostavlja ekonomsko-finansijske posljedice na to Društvo.

– U prvih šest mjeseci poslovanja registrujemo pad prihoda od 40% u odnosu na isti period prošle godine. Takođe možemo da predvidimo da ni jul neće biti na očekivanom nivou što će po statistikama prouzrokovati pad i veći od 40% za obračunski period od prvih sedam mjeseci – kaže za Radio Jadran direktor Parking servisa, Miladin Bato Vidaković.

Ostvareni prihodi u prvih šest mjeseci su manji za 60% u odnosu na planirane u Društvu za ovu godinu.

Na pitanje kako održati likvidnost Parking servisa, s obzirom da Društvo koje se bavi uslužnom djelatnosti najviše prihoda ostvaruje tokom turističke sezone i osjetno je manji broj stranih vozila tj. turista, Vidaković kaže:

– To u velikoj mjeri utiče na finansijsku situacije, te se trenutno najviše oslanjamo na domaće tj. turiste iz drugih gradova Crne Gore. Likvidnost nastojimo da održimo što je maksimalno moguće. Obaveze prema dobavljačima koje smo imali radi unapređenja postojeće opreme i poslovanja se trudimo da redovno isplaćujemo, kao i sve zarade zaposlenima, pri tom strogo poštujući sve propisane zakonske odredbe i preporuke NKT-a koje su na snazi od početka pandemije – naglašava Vidaković.

Kakva su bila očekivanja i spremnost za ovu sezonu?

Parking servis d.o.o. Herceg Novi je u 2019. godini napravio veliki iskorak i realizovao je sve aktivnosti predviđene Planom i programom za tu godinu, tako da je u 2020. godnu ušao potpuno spreman za predstojeću sezonu.

– Nadali smo se da će se cjelokupna situacija sa pandemijom koronavirusa normalizovati, jer je Crna Gora u jednom momentu bila proglašena za “korona free” destinaciju. Ne vjerujemo da je iko mogao da predvidi scenario u kakvom se danas nalazimo. Svi smo očekivali normalizovanje situacije, otvaranje graničnih prelaza i koliko toliko pristojnu turističku sezonu. I pored toga Društvo nije odustalo od planiranih investicija ali će odluke donositi blagovremeno, shodno trenutnoj situaciji sa koronavirusom – napominje Vidaković.

Bez dodatnog zapošljavanja od prošle godine

Parking servis nije povećavao broj stalno zaposlenih od prošle godine. Posluje sa 36 stalno zaposlenih lica koji su na Ugovorima o radu na neodređeno ili određeno pokrivajući sva potrebna radna mjesta predviđena Pravilnikom o sistematizaciji, ističe Vidaković.

U kriznom periodu su svim zaposlenima redovno produživani Ugovor o radu na određeno te nije bilo otpuštanja. Očekujući, ipak, normalizovanje situacije Društvo je prošlog mjeseca zaposlilo 3 sezonska radnika na određeno vrijeme od tri mjeseca.

Naknade za rad zaposlenima su za sada redovne

– Napominjemo da je Parking servis Herceg Novi d.o.o. odmah nakon izrečenih prvih mjera Vlade Crne Gore za zaštitu građana od koronavirusa tj. od 16.03.2020. godine pa do 01.06.2020. godine organizovao rad Društva na način da maksimalno zaštiti svoje zaposlene. Kancelarije Društva su radile skraćenim radnim vremenom i to od ponedjeljka do petka od 8 do 13 časova, a rad je organizovan u vidu rotirajućih dežurstava. Shodno tome naknade za rad su bile umanjene i isplaćivane bez varijabila, ali redovno – dodaje Vidaković.

Činjenica je da od ovog Društva finansijski zavise svi trenutno zaposleni gdje je nekima ovo i jedini izvor primanja, naglašava on.

Opomene vozačima i nakon više godina

Ovih dana, kako saznajemo, Iz Parking servisa šalju opomene građanima pred prinudno izvršenje, jer nijesu platili parking prije tri i više godina? Da li talav dug i kada zastarijeva i da li ih je na taj čin natjerala kriza izazvana pandemijom?

-Opomene pred prinudno izvršenje se šalju redovno po istim kriterijumima svim licima za koje dobijemo podatke o vlasniku i u svim Opštinama u Crnoj Gori koji u našem sistemu imaju dvije ili više neplaćenih dnevnih karti. U periodu vrhunca pandemije tj. od druge polovine marta pa do kraja maja donijeta je odluka da se obustave potraživanja po ovom osnovu i u tom periodu nije poslata nijedna Opomena. Nakon tog perioda smo nastavili sa standardnom praksom slanja Opomena, po istim kriterijumima za sve i istim tempom kao ranije. Kada će koja dnevna karta doći na naplatu putem Opomene zavisi od mnogo faktora, te se ponekad znaju pojaviti slučajevi, da tek sada stiže Opomena za dnevne karte a izdate su prije nekoliko godina. U svakom slučaju, one nisu nikad bile plaćene te je shodno tome Opomena validna – odgovara Vidaković.

On podsjeća i da se Društvo vodi Zakonom o obligacionim odnosima i opštim rokom zastare od 10 godina.

Nova garaža u Meljinama

Parking servis Herceg Novi“ d.o.o. je počeo izradu glavnog projekta za objekat od opšteg interesa, javnu garaže u Meljinama.

– Izgradnja kapitalnog projekta je predviđena na jesen/zimu 2020. godine. Da li će Društvo eventualno prolongirati početak radova zavisiće od buduće situacije sa koronavirusom. Planirani projekat će u velikoj mjeri riješiti hroničan problem parkiranja i mirujućeg saobraćaja u tom dijelu Opštine – kaže Vidaković, ne precizirajući koliko bi ona mogla koštati.

Do tada, pad tusritičke posjete u Herceg Novom, ali i želja da s e domaćim korisnicima izađe u susret uslovili su da neki parkinzi budu besplatni.

– Omogućili smo besplatno parkiranje na potezu ispod Titove Vile, u ulici Sava Ilića, od Ribarske ulice do ulaza u Institut “Dr Simo Milošević” sa južne strane (parking mjesta od 1 do 59). Ostale povoljnosti se tiču umanjenja cijena za usluge satnih parkiranja i mjesečnih propusnica na posebnom parkiralištu Igalo. Plan je da Društvo uvede još neke olakšice za građane i korisnike naših usluga o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti – poručuje Vidaković.

Naglašava na kraju da će Društvo u budućem periodu pratiti preporuke i poštovati mjere Vlade Crne Gore za zaštitu građana od koronavirusa i pravovremeno donositi odluke, uzimajući u obzir prvenstveno zdravlje svojih zaposlenih, a zatim i ekonomski efekat i finansijsku likvidnost Društva.

47 Komentari

 1. E to je jako vazno, ne bi trebali da postojite kao preduzece ili firma, nebitno, sluzite samo sebi, zarad svojih interesa! Briga nas , sto je Vama smanjen promet!!!

  10
  1
 2. No recite mi, kad se “podje dolje na komentate” , pojavi se jedna mlada djevojka u plavo RR mini odjelo i bijele bjecve, a dolje nesto ispod nje pise na ruski. Da nije mozda oglas za ovu trnicu iza nje da se prodaje?

 3. Nema narod para ni za registraciju, a ne da vama placa parking. Kako smo zivjeli dok tzv. Parking servis nije postojao? Zasto je bilo uopste potrebno
  da se oformi tzv. Parking servis i parking pocne naplacivati? Zar gradske uprave sirom Crne Gore nemaju viziju i znanje da obezbjede prihod iz drugih izvora? Pa te ulice sto su iscrtane piturom u vidu parking mjesta pripadaju nama gradjanima. Ocete li nam pocet naplacivat sto setamo njima? Zasto niko od partija nije pokrenuo inicijativu da se tzv. Parking servis koji ne servisira nista jednostavno ukine?

  31
  • Parking servis služi samo zato da svi mi koji plaćamo parking, finansiramo partijske vojnike. Neka naprave garaže, pa neka u njima naplaćuju parkiranje. U uskim ulicama treba zabraniti parkiranje, a ne naplaćivati ga.

   29
   1
  • Pa i ukinuli su ga. Opštinari ga ne plaćaju. Dodijelili su sebi besplatne parking kartice. Ne sjećam se da su u kampanji rekli da će biti besplatan za svakog. Vjerovatno su mislili samo na sebe.

   12
 4. Botilja benzina i problem je riješen. Još elegantnije je napisati na kolima mnogo oštr u parolu protiv Vlade. Policija bi odmah odvukla ta kola!

 5. Na toploj preko sezone nikad nema mjesta. Na parkingu preko puta knjizare “dambo” imaju dva auta koja godinama, kazem godinama, stoje parkirana i niko ih ne dira, a ima ih jos. U pitanju su neka stara lada i reno laguna parkirana jedno do drugog. Kako je moguce da ta dva, ocigledno, ne registrovana auta, ispuvanih guma, pustaju korijenje na javnoj povrsini godinama? Ako ima neko kompetentan neka mi odgovori bas bih volio znat. I bas me cudi da te parkinge jos nisu iscrtali..

  25
  1
  • Novljani nemaju koristi od parking servisa, ali oni time zarađuju plate za svoje porodice. Da su na Zavodu za nezaposlene plaćali bi ih poreske platiše. Ispadne skoro ista stvar…

   3
   8
 6. Napravite intervju sa TOHN, pitajte za minus, dugove dobavljacima, kredite za plate, broj zaposlenih… Vjerujem da ce bit zanimljiv i humoristican clanak

  33
  1
 7. A sto pojedini vikendasi godinama parkiraju besplatno, auto im stoji pokriveno ceradom da se ni registracija ne vidi, po mjesec i vise dana. Sto ne pronadju takve .

  19
  2
 8. Recite koliki je prihod bio da svi gradjani znaju kolikim novcem raspolazete ima gradova u cg gdje je parking 0.30e sat pa su u plusu a vi budete i u m8nus

  28
 9. Pa oni su super. Evo juče vidim nose kola nekog Makedonca. Siromah biče neđe zalutao
  od velike gužve od turista. Sram ih bilo , osim ako je neđe postavio kola ma sred magistrale kao partneri im u BD. A ove đipove krimosa ne smiju ni pipnuti.

  27
  1
 10. Uslužna djelatnost! To što su saobraćajnice pretvorene u jednosmjerne da bi iste prodavali za parking mjesta ili to što su zemljište oko zgrada oduzeli stanarima, iscrtali i naplaćuju parking. Sve mimo Zakona, naravno uz opštinsku saglasnost.

  28
  1
  • Čuj ti pitanja! Ufatili su đecu za uši i odvukli ih silom da rade! Nisu oni baš tolike Demokrate da bi do smrti izdržavali đečurliju ako ona mogu da rade…

   3
   2
 11. PA STA ME TO BRIGA NEMAM NI JA NIJEDNOG GOSTA PA MI JE GUBITAK 100 % PA VI IZ OPSTINE SE NISTE SJETILI DA SMANJITE CIJENE KOMUNALIJA !

  68
  1
 12. U ovakvoj situaciji potrazivati pare od gradjana sram vas bilo ….. 15 ljudi ima koristi od parkinga a ostali samo trosak kp vas izmisli nije mi jasno izmisli vas politika da zaposli par svoih clanova i to je sva svrha parkinga.

  53
 13. Ulice su radjene u doba komunizma od nase crkavice. Parking servis ih je bahato uzurpirao. Ako servis izgradi garazu u Meljine svojim sredstvima neka slobodno naplacuje.

  56
 14. Zato su podigli cijene, neka jos podignu 50%, pa ce im prihodi takodjer bit 50% manji. Parking servis sluzi da se u velikim gradovima smanji opterecenje centra, guzve zastoji itd. O kakvom centru HN govori, ako je to Njegoseva, jednosmjerna ulica onda je Herceg Novi selo i to nerazvijene infrastrukture. Parking Servis kao unosan biznis, i stvarno promatrati njegovu naplatu kao ekonomski faktor potpuno je bizarno. Vise bi moralo zanimati parking servis i komunalnu sluzbu, parkiranje po trotoarima, parkiranje nasred ceste, zaustavljanje “5 minuta” sa 4 zmigavca, parkiranje izvan gabarita ocrtanog parkinga, ometanje saobracaja javnog prijevoza zato sto neko pametan ostavlja svoje auto nasred puta, covjek je prezauzet, nije ga briga za druge ucesnike u saobracaju ili je bezobrazan smatra se povlastenom VIP personom, a u biti najcesce se radi o polupismenim primitivcima, koima uistinu uska Njegoseva ulica izgleda ko bulevar, a to jer su ponikli iz neke nedodjije, gdje su divlje svinje kucni ljubimci.

  50
  1
 15. Iscrtajte Toplu 2,svima bi bilo od koristi.Narod bi to tek shvatio kada bi pocelo sa naplatim tih parking mjesta i kada bi se rascistio haos.Ovo stanje sada nije podnosljivo za normalan zivot.

  21
  7
 16. Sto cemo sad,kukala nam majka?Zamislite samo da Parking servis,ne daj boze,bankrotira.I ?Đe bismo kud bismo?Ne bi nam se strva znalo.Pu,daleko bilo.

  43
 17. U orijenski bataljon kod zgrada 2 I 4 nema mesta skoro nikad her pojedinci drze po dva auta I motor. ostavljaju gume I cuvaju si mesto.Jedan auto stoji parkirano I pase vec god.dana,Niko ga ne pomera.E koje pare ovde gubi parking servis.Pidrzavam iscrtavanje.I da pitam Koji parking u Igalu je spustio cenu.Juce mi je gdja na parking u kod pijace rekla-80 centi.Mozda zbog BG tablama na autu.

  20
  12
  • Vlasnici stanova tih zgrada plaćaju ljeti dnevnu kartu jer od turista sa svih strana nemaju dje da parkiraju i tražili su nekoliko puta da se parking iscrta al zbog toga što neki djelovi nisu javna površina to ne može.Ja kad odem u tuđi grad platim regularno dnevnu kartu ne guram se u slijepe ulice.

   14
   2
 18. Dajte ljudi da im pomognemo, evo ja ispred kuće imam tri parking mjesta.Daću im nek ih iscrtaju i naplaćuju,a ja sa mojim autom odoh u crvenu zonu.Baš mi ih je ža’ ,uf greote

  42
  1
 19. Eto,bas mi nesto zao.A mi jos placamo ljetnu tarifu.Da pomognemo.A ono – nista.Predlazem da udvostruce cijene pa dako se nekako izvuku.

  49
  2
 20. Nadala sam se da do ovoga nece doci, smrc.
  Mozda da okupirate preostale parkinge od stambenih zgrada i pocnete naplacivati?
  Ah da, nema preostalih parkinga oko stambenih zgrada… Smrc smrc…
  A da ipak pogledate, mozda ima na Savini nesto sto niste iscrtali? Znam ja za 2-3 mjesta gdje bi mogli nasarati. Ili jos bolje, mozda da jos po koju ulicu iscrtate i pretvorite u jednosmjernu. Sta ce nam dvosmjerne ulice. Nije fer da oni koji ne zive u hn, a imaju stanove u tim zgradama za 15 dana moraju platiti samo 60 eura, ja bih to odrala jos vise. Ispod 100 eura mjesecno po stanu ne bih naplacivala, za svako dodatno auto 50 eura. Zivio parking servis!

  46
  5
  • Bojim se da neko sprema nocnu moru .. da pretvori ulicu na donju Savinu u jednosmjernu te na drugu stranu iscrta parking mjesta , bas kao sto je uradjeno na gornju Savinu od starog doma zdravlja.
   Ni u to nismo vjerovali pa se desilo. ://

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code