Početna Društvo Pala posljednja klapa dokumentarnog filma o Herceg Novom za digitalizaciju Kanli kule

Pala posljednja klapa dokumentarnog filma o Herceg Novom za digitalizaciju Kanli kule

7

Na Trgu Mića Pavlovića, ispred crkve Svetog Jeronima u Starom gradu, snimljene su završne scene za dokumentarni igrani film o postanku i razvoju Herceg Novog za digitalizaciju Kanli kule. To je dio pekograničnog projeka “Fortres ReInvented”, za Hrvatsku, BiH i Crna Goru, vrijednog 1,3 miliona eura.


Snimanje je počelo u aprilu, pratilo ga je loše vrijeme, ali sve je, ipak, završeno u roku, za jedanaest snimajućih dana, uz veliki broj statista. Među njima je i 14 korisnika Doma starih Risan, koji su, kako smo se uvjerili, veoma odgovorno shavatili svoj zadatak.
Trg, sa scenografijom poput nekadašnjeg Trga od soli, ispunjen mladim i starim, u kosimima i obući ondašnjeg vremena, sa raznim predmetima koji su upotrebljavani prije nekoliko vijekova, pjaca s drvenim tezgama… Tu su danas rijetko viđen, a za srednji vijek obavezan magarac, kao i druge domaće životinje.

Pavlović: Film će trajati od 10 do 15 minuta

Dokumentarac je mala produkcija, ali Milosav Pavlović u ime konzorcijuma” Digital dab” i “Čikom” brine kao linijski producent o svemu, od rekvizita do konsultacija sa istoričarima i ne prepušta ništa slučaju. Sve je prošlo prilično dobro i zanimljivo:

-Ovo nam je 11-ti dan snimanja i nastojimo da prikažemo građanski život Herceg Novog u 15.vijeku. Angažovali smo 40-tak statista različite starosne dobi da bi sve bilo uvjerljivije – priča nam Pavlović.

Film pokriva istoriju Herceg Novog od njegovog nastanka i osnivača Tvrtka Prvog Kotromanića, koji pečatira Povelju sa Dubrovčanima, počinje prizvodnju soli, do drugih istorijskih ličnosti i događaja, sve do ranog modernog perioda. Trajaće između 10 i 15 minuta, što na kraju zavisi i od montaže, kaže Pavlović:

-Snimali smo na dosta lokacija, iznad Herceg Novog kod sela Ubli, u Lastvi Grbaljskoj, jer nam je bila potrebna neka ravnica, pa kroz Herceg Novi nekoliko različitih scena, kod Manastira Savina, u studiju, te sada na Trgu kod Svetog Jeronima – ističe on.

Vujačić: Izazov pretvoriti dugu istoriju grada u zanimljiv film

Scenarista i koreditelj filma, kao i vlasnik producentske firme “Digital dab” je Dragi Vujačić. U projekat je krenuo prvo sam, a onda je vidio koliko je sve ozbiljno i izazovno, pa je, kako priča za Radio Jadran, zamolio rediteljku Vesnu Popadić da se priključi, da bi on mogao više da se posveti kameri. U “Digital dabu” su imali slično iskustvo snimajući kratki propagandno- turistički film o Kotoru. Međutim, Dragi Vujačić priznaje da nikada nijesu imali priliku da istoriju jednog grada prikažu na dokumentaran način u filmu koji ima elemente igranog:

-Veliki izazov ovog filma je to što sa jedne strane on treba da ima crtu istorijsku i egzaktnu, a sa druge treba da bude zanimljiv, radi široke populacije turista i djece, koji ne znaju ništa o Herceg Novom. Izazov je bilo uklopite sve to – ističe Vujačić.

Inače, samo snimanje je bilo prilično naporno, nekada u jednom danu sa po pet-šest setova, ali su zadovoljni.

– Statisti su bili izuzetni. Završne scene su bile teške, pošto je bilo jako sunce. Plašili smo se kako će stariji to da podnesu, pa smo malo ubrzali snimanje. Bilo je za sve ,ipak, uživanje, pogotovo za korisnike Doma starih, koji su došli u pratnji osoblja- ističe Vujačić.

Ćorsović: Iznajmljivanje naočara, tableta će se naplaćivati

Podgoričke kompanije “Čikom” i “Digital dab” obezbjeđuju svu potrebnu digitalnu opremu za film, objedinjuju tehnološki i umjetnički dio projekta.

-Oprema će biti instalirana na Kanli kuli. Nadamo se da će turisti od jula moći da je koriste, razgledaju kulu i prate film. Upravo adaptiramo prostoriju na Kanli Kuli gdje će biti smještena oprema. Posjetioci će moći da zaduže ili tablet ili Epson, nove tehnologije, sa specijalnim binokularnim reality naočarima- kaže nam Predrag Ćorsović iz “Čikoma”.

Iznajmljivanje ove opreme će se naplaćivati, kao i svuda u svijetu, gdje to košta od 10 eura pa naviše. Na Opštini, odnosno Herceg festu, koji gazduje Kanli kulom, je da odredi cijene, podsjeća on.

Statisti oduševljeni

Pričali smo i sa nekima od statista. Nisu svi iz Herceg Novog i Boke. Dušan Tomić dolazi iz Nikšića i predstavlja velikog župana Kralja Tvrtka:

-Nije prvi put da statiram. Ekipa je sjajna i dobra organizacija. Zahtjevi su jasni, ali film nije igrani, nego dokumentarni, pa glumački nije bilo ništa teško izvesti. Čak se i brada, koju, inače, nosim, odlično uklopila u ulogu – priča Tomić.

Kroz film se stalno pojavljuju i dva dječaka, Nikola Mračević i Jovo Knežević, učenici VI razreda hercegnovke OŠ Dašo Pavičić. Iskreno, kako samo mogu djeca, pričaju nam da su na snimanje došli zahvaljujući mamama, da se sjajno provode, iako su malo izostajali iz škole. Priznaju i da im je bilo drago zbog toga, ali znaju da je škola sada bitnija, pa možda jednog dana i dospiju do pravih glumaca.

-Nisam se pokajao. Glumim jednog od dva dječaka koji se vraćaju u vrijeme i istražuju grad – kazuje Nikola.

-Drago mi je da imam ovakvu priliku da se iskažem. Ovo je novo iskustvo i novi korak za mene. Predstavlja mi zabavu raditi sa starijima, družimo se, pričamo, svi su zabavni. Jedva čekam da izađe film –  navodi Jovo.

Kordić: U prvoj polovini jula završetak projekta

Rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Simonida Kordić, podsjeća da digitalizaciju Kanli Kule finansira EU, da je to dio projekta tri države, Hrvatske, BIH i Crne Gore, odnosno partnera iz Šibenika, Klisa, Zenice i Herceg Novog, koji rade na valorizaciji svojih tvrđava.

-Kroz povlačenje sredstava iz EU mi zapravo koristimo savremenu tehnologiju za očuvanje sopstvene tradicije, uvodimo mlad svijet u sopstvenu istoriju. Naša publika i turisti imaće novi turistički sadržaj da u 3D doživljaju spoznaju istoriju Herceg Novog- naglašava Kordić.

U prvoj polovini jula je planiraniran završetak 280 hiljada eura vrijednog projketa digitalizacije Kanli Kule. Do tada će biti gotov film, 3D obrada I intstalirana oprema na Kanli kuli, tableti, naočare, napravljena posebena prostorija na kuli.

Koncept iznajmljivanja opreme na jednoj od tvrđava u Šibeniku je koristan i za Herceg Novi, pa bi sličan trebalo primijeniti i na Kanli kuli, kaže Kordić.

– Posjetioci će sa naočarima moći da obilaze tvršavu, na kojoj će biti vidno obilježene tačke. Kada dođu do njih naočare automatski aktiviraju scenu koja je na tom mjestu predviđena. Posjetilac u tom trenutku ulazi u 3D realnost. Na primjer, posmatra postavljanje, punjenje i gađanje iz topa. Uporedo ide priča o starom artiljerijskom naoražanju. Drugi sadržaj je sami dokumentarni film koji će moći da se pogleda u jednoj od prostorija na Kanli kuli. Treći sadržaj je interaktivni portal, koji će omogućiti neposrednu komunikaciju sa tvrđavama u Šibeniku, Klisu i Zenici. U realnom vremenu naši posjetioci će moći da vide šta se dešava u ova tri grada i obratno, njihovi posjetioci moći će da posmatraju šta se dešava u Herceg Novom. To je zgodno zbog stvaranja svijesti o našoj bliskosti, a s druge strane, to je jako dobar promotivni alat – objašnjava Kordić.

Narednih dana slijedi montaža filma. Moguće je da će se pokazati da još nešto treba dosnimiti, ali na to su svi spremni, jer juče je završeno 90 odsto posla i “pala je posljednja klapa”.

7 Komentari

  1. Samo da ne bude prikazana lazna istorija,a to cemo odmah zakljuciti mi koji znamo istoriju svoga kraja. Zasto nije dato Marinovicu da ovo osmisli? Pokazao je koliko je sposoban.

    11
    13
  2. Mića,evo je ,opet radi,ne znamo tačno šta radi ,ali evo priča nešto. Bio sam za promjene u državi ali kada vidim ove face iz opštine i njihove stranke ,nisam više za nikakve promjene,ovi su za srednji vijek,ne trebaju vam glumci za dokumenatrac

    16
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code