Početna Oko nas Budva “Palma” i “Grbalj” na listi “zelenih” hotela

“Palma” i “Grbalj” na listi “zelenih” hotela

0

Hotel Palma iz Tivta i hotel Grbalj iz Budve najnoviji su u nizu onih koji su dobili međunarodne sertifikate Travelife, odnosno Ekološki znak Evropske unije. U Crnoj Gori sada postoje 23 sertifikovana hotela, ali broj zainteresovanih hotela i onih u procesu sertifikacije konstantno raste.

Koncept „zelenih“ hotela podrazumijeva racionalnije trošenje resursa struje i vode, zaštitu životne sredine, popularisanje koncepta održivog saobraćaja i  redukciju otpada koji hotel proizvodi. Tu spada i korišćenje netoksičnih sredstava za čišćenje i, uopšte, briga o zaštiti životne sredine.

Poštovanje ,,zelenih’’ standarda ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, već hotelima pruža i marketinšku prednost. Takođe, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da pojedini gosti kojima je očuvanje životne sredine važno, radije odsijedaju u hotelima koji poštuju „zelene“ standarde i spremni su  za to i više da plate, navodi se u zajedničkom saopštenju kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Poslovanje u skladu sa principima očuvanja životne sredine, racionalnog korišćenja resursa i stalnog unaprjeđenja kvaliteta ponude su preduslovi za dobijanje zelenog pečata – ekološkog sertifikata održivosti. Prednosti ekosertifikovanih hotela se ogledaju u poboljšanju kvaliteta ponude, uštedi troškova i pozicioniranju na tržištima zapadne i sjeverne Evrope.

Ekološki osviješćeni turisti očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije zbog čega su i spremni da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju. Sertifikovani hoteli prepoznati su po ekonomičnom poslovanju što ih čini značajnim partnerima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih primjena.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbjeđuju finansijska sredstva za uvođenje ekoloških sertifikata ,,Travellife” i ,,EU Ecolabel” u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP, a u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma. Pozivaju zainteresovane hotelijere da se prijave za Program podsticajnih mjera u oblasti turizma, MJERA I B – UNAPRIJEĐENJE KVALITETA USLUGA preko web stranica: www.mrt.gov.me  i www.montenegro.travel .

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code