PALME NAPADA CRVENI SURLAŠ

PALME NAPADA CRVENI SURLAŠ

1
Podijeli

palma zdravaFitosanitarna uprava Crne Gore upozorila je građane i sve one koji imaju bilo koju vrstu palme u dvorištima, na pojavu crvenog palminog surlaša, štetnog organizma koji nagriza mlade listove i stablo palmi do potpunog uništenja.
Na području Herceg Novog, za razliku od Budve, za sada nije evidentiran niti jedan slučaj pojave crvenog palminog surlaša, potvrđuje za naš radio dipl. ing. pejzažne arhitekture Milica Berberović, navodeći da za to uvijek postoji mogućnost.
“Bilo je drugih oboljenja koja su prouzrokovala sušenje palmi, ali to su uglavnom gljivična oboljenja. Često se dešava da se kruna palme odjednom osuši, a to je zbog gljivice koja se nalazi u sprovodnim stablićima, koju je nemoguće “detektovati”. crveni surlas palminBerberovićka navodi da se u Herceg Novom pretežno gaje 4 vrste palmi: Washingtonia filifera (Končasta vašingtonija, Kalifornijska lepezasta palma) koja je i najvisočija (mogu narasti od 18-20 m), Phoenix canariensis (Kanarska palma), Chamaerops humilis (niska, žbunasta palma) kao i Chamaerops Excelsior (palma srednje visine). Njihovo orezivanje radi se svake 2-3 godine, dezinfikovanim alatom, kako bi se spriječila mogućnost prenošenja bolesti.
Tačan broj stabala palmi u Herceg Novom vjerovatno niko ne zna, jer je jako teško uopšte doći do takvog podatka.
“Kada bi se uradio katastar zelenih površina u gradu, možda bi se i moglo doći do nekih približnih podataka. Palme kao što su Washingtonia i Phoenix jako brzo niču, tako da ispod velikih palmi bude mnoštvo malih i ponašaju se kao invazivne vrste”.
Prema njenim riječima, tretiranje palmi zaštitnim sredstvima se uopšte ne radi, makar se do sada nije radilo, sem u rasadnicima. Inače, palme na kojima nije evidentirano prisustvo surlaša neophodno je preventivno tretirati insekticidima, kao što su : dimetoat, hlor pirifos ili neo-nikotin-oidi, savjetuju iz Fitosanitarne uprave Crne Gore.
palma surlasCrveni palmin surlaš živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti palme prave tunele i šupljine. Simptomi napada na žalost postaju vidljivi tek kada je palma skoro uništena, a jedan od najupečatljivijih simptoma je “klonulost listova”, tako da “krošnja” ima oblik kišobrana. Crveni palmin surlaš u najvećem broju slučajeva ne nastanjuje novo stablo palme dok ono kojim se trenutno “hrani” – potpuno ne uništi. Na jednom stablu palme istovremeno se mogu naći surlaši u različitim stadijumima – larva, lutka u kokonu i imago.
Kada se utvrdi prisustvo surlaša na stablu palme, neophodno je njihovo hitno uklanjanje i mehaničko uništavanje paljenjem ili mljevenjem, isključivo u prisustvu fitosanitarne inspekcije, što znači da građani ni slučajno ne smiju samoinisijativno uništavati ove štetočine.
Zbog napada crvenog palminog surlaša, poznatijeg i pod nazivom “oliver”, početkom novembra prošle godine uništena su dva stabla palme u Ulcinju. Kako je ovaj insekt dospio u Crnu Goru – još uvijek nije utvrđeno, ali s obzirom da je u Ulcinju “napao” palme stare 50 godina, stručnjaci pretpostavljaju da je preletio.
Inače, crveni palmin surlaš se u zemljama Mediterana pojavljuje od 1992. godine, a najveće štete do sada, prouzrokovao je u Španiji i Italiji.

1 komentar

  1. Mora da se nadje savremenije resenje za borbu protiv palminog surlasa. Pesticidi i insekticidi nisu efikasni a i videli smo njihov porazavajuci bilans u mas-poljoprivredi i konstantna potreba za sve vece doze u USA i drugim drzavama koje su postale ovisne o ovim toksicnim jedinjenjima.
    U eri danasnjeg fenomenalnog tehnoloskog razvoja nema solucije za “surlasa”?!!
    Dusa me boli od osusenih palmi duz crnogorskog primorja

Ostavite komentar

*

code