“Pametne bove” u Kotoru, Budvi i Baru: Za temperaturu mora, vazduha, uskoro...

“Pametne bove” u Kotoru, Budvi i Baru: Za temperaturu mora, vazduha, uskoro i UV index

0
Podijeli

Ispred Instituta za biologiju mora u Kotoru, kupališta hotela Splendid u Budvi, te kupališta hotela Kalamper u Baru, postavljene su tzv. “pametne bove” koje u realnom vremenu kupačima nude podatke o temperature mora i vazduha.
Bove je postavilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa firmom Amplitudo d.o.o. iz Podgorice, radi unaprjeđenja turističke informisanosti o uslovima na crnogorskim kupalištima.

„Pametne bove“ putem posebne aplikacije na web stranici Javnog preduzeća u realnom vremenu kupačima nude podatke o temperaturi mora i temperatura vazduha.

Picerija i restoran

Sastoje se od posebnih senzora koji u realnom vremenu prate zadate parametre mora (temperatura mora i vazduha ) i putem direktne veze preko SIM kartice obavljaju prenos podataka do cloud servera u Crnoj Gori, a podaci su uključeni na web sajt Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u okviru aplikacije za praćenje sanitarne ispravnosti morske vode.

– Za sada su na web stranici Javnog preduzeća dosupni podaci o temperaturi vazduha i temperaturi mora na 2 dubine (1m ispod nivoa mora i 2m ispod nivoa mora), a u narednom periodu bova će biti nadograđena i sondama za mjerenje UV indexa, saopštavaju iz Morskog dobra.

Projekat „pametna bova“ osmišljen je i napravljen u Crnoj Gori kroz saradnju firme „Amplitudo“ doo iz Podgorice, BIO ICT instituta i Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code