Početna Društvo “Pametne” klupe i u Kotoru

“Pametne” klupe i u Kotoru

2

U okviru pilot akcije projekta održive mobilnosti u lučkim gradovima mediteranskog područja – SUMPORT, danas su u Kotoru postavljene četiri solarne „pametne“ klupe i dva parkirališta za bicikla, na lokaciji donji put – Dobrota, prenose kotorski mediji.

Foto: Skala radio

Slična klupa postoji i u Herceg Novom u centru grada, ali odavno je destregana.

Opština Kotor je partner na projektu SUMPORT, koji se sprovodi u okviru Interreg Mediteranskog programa transnacionalne saradnje (MED).

„Pametna“ solarna klupa je novije tehnološko rješenje za budućnost gradova čiji je cilj korišćenje savremenih tehnologija koje koriste solarnu energiju. Klupe će se napajati i puniti solarnom energijom i multifunkcionalnog su karaktera.

Dva stajališta su s ugrađenim totemom koji ima integrisanu info tablu, klupu za sjedanje i dva reka za bicikla, a druge dvije su klupe sa solarnim panelom za korišćenje interneta, portovima za punjenje mobilnih telefona, LapTop-ova, iPad-ova i omogućuju korišćenje besplatnog interneta.

„Pametne“ klupe, takođe, imaju set senzora u sebi: mjere CO2, buku, vlažnost vazduha i temperaturu.

Projekat SUMPORT započeo je 1. februara 2017. godine i traje 30 mjeseci.

2 Komentari

  1. Pametna klupa u Novom je glupo postavljena! Namjesto da je solarni panel okrenut tačno prema jugu, on u Novome cilja – istok… Onaj ko ga je projektovao nije predvidio da se klupa ne može svugdje postaviti tako da je solarni panel tačno prema jugu. Morao je biti predviđen zglob kojim se panel može tačno okrenuti na jug i onda fiksirati.
    Isto tako je i na planu solarnih panela na budućoj autobuskoj stanici u Igalu – paneli su predviđeni da budu okrenuti na istok a ne na jug. A to nije pametno nego glupo!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code