Početna Društvo PARA ZA POVEĆANJE PLATA U ZDRAVSTVU NEMA, ALI HUMANOSTI MORA BITI

PARA ZA POVEĆANJE PLATA U ZDRAVSTVU NEMA, ALI HUMANOSTI MORA BITI

0

8hUprkos tome što je njihov rad podcijenjen, nema para za povećanje plata zdravstvenih radnika, kazao je u Kotoru ministar zdravlja dr. Miodrag Radunović. On je uvjeren da će zdravstveni radnici ostati vjerni humanom pozivu i jednosatnim štrajkom upozorenja 10. oktobra poslati poruku o svom lošem materijalnom položaju. Radunović je kazao i da je saglasan sa inicijativom da se ministrima i poslanicima ukinu bonusi na plate.

On ima puno razumijevanje za zahtjev zdravstvenih radnika da im se povećaju plate za 20% i vrate na nivo iz 2009-te i saglasan je da je neprimjereno da ministri i poslanici traže bonuse dok je naročito srednji medicinski kadar na ivici egzistencije, ali:

– Sa relevantnih finansijskih adresa saopšteno je da para za povećanje plata nema! Mora se dovršiti granski kolektivni ugovor i poslije desetog oktobra krenućemo u pregovore sa Sindikatom – objasnio je Radunović.

– Zaposleni u zdravstvu dijele sudbinu svih u Crnoj Gori, ali ima pokazatelja da je štednja moguća , jer je Fond uspio da 1.300.000 eura koje je uštedio u ovoj godini, preusmjeri svim zdravstvenim ustanovama – kazao je direktor Fonda zdravstva, Kenan Hrapović. 
Nakon obilaska Opšte bolnice i Doma zdravlja u Kotoru ministar Radunović je izjavio da je Kotor prepoznat kao zdravstveni centar Boke Kotorske. Obećao je da će, bez obzira na krizu i limitiran budžet, kotorska Opšta bolnica iduće godine dobiti multislajzni skener, vrijedan preko pola miliona eura, kao i ultra zvuk sa 4D tehnologijom i sa tri sonde. Time će biti zaokružen lanac dijagnostičke opreme.

U Domu zdravlja u Kotoru u toku je nabavka još jednog ultrazvučnog aparata, a u planu je formiranje Centra za pomorsku medicinu, u kojem će pored zdravstveno edukativnog rada, pomorci moći da dobiju licence.
Nabavka nuklearne magnetne rezonance biće moguća samo kroz privatno – javno partnerstvo, jer je inače intencija ministarstva da privatnike uveže u zdravstveni sistem.

– U kotorskoj bolnici za 9 mjeseci koliko radi novi menadžment nije bilo nijedne prijave za korupciju, ili primanje mita što je ranije bio slučaj – istakao je ministar Radunović.
Odgovarajući na pitanje zašto porodilje sa ličnom kartom iz Herceg Novog kojima je matična firma u nekom drugom mjestu moraju plaćati porođaj u Opštoj privatnoj bolnici Meljine, ministar je bio izričit da porođaj mora biti besplatan za sve Novljanke.
Direktorka Opšte bolnice u Kotoru dr. Edita Starović, kazala je da ta  bolnica redovno dobija planirana sredstva od Fonda zdravstva. Ove godine to je suma od 3 miliona i oko 20 hiljada eura. Problema, međutim, još ima, jer je naslijeđen dug od preko pola milona eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code