Početna Društvo Parcela u Bijeloj potencijalno rješenje za stambeno nezbrinute penzionere ?

Parcela u Bijeloj potencijalno rješenje za stambeno nezbrinute penzionere ?

2

Dugogodišnji problem neriješenog stambenog pitanja za novske penzionere mogao bi dobiti pozitivan epilog. Predstavnica lokalne uprave, Vesna Samardžić i predsjednik Udruženja penzionera u Novom, Aleksa Radulović sa predsjednicima mjesnih udruženja penzionera, obišli su jutros lokaciju u Bijeloj, na kojoj bi se mogao izgraditi stambeni objekat. Osim penzionera, u perspektivi bi moglo biti riješeno stambeno pitanje i za druge socijalno ugrožene grupe, s tim što će prioritet imati penzioneri, budući da su sredstva za izgradnju već obezbijeđena u Fondu PiO.

Riječ je o zemljištu na oko 10 hiljada kvadrata u Bijeloj, iznad benzinske pumpe, u krugu već postojećeg naselja sa stambenim zgradana, čiji je vlasnik država, dok Opština Herceg Novi ima pravo korišćenja. Urbanistička parcela se sastoji od tri kastarske parcele, pa bi osim penzionera, mogli biti obezbijeđeni mladi bračni parovi, ranjive grupe stanovništva. Ali to će sve kasnije zavisiti od arnžmana i sredstava koja se budu mogla obezbijediti:

„Današnji izlazak na teren u Bijelu rezultat je nekih ranijih dogovora, jer je to jedna od lokacija koja bi možda mogla doći u obzir ukoliko se pokaže da je sve u redu sa terenom, imovinsko-pravnim odnosima…. Imamo tu riješenu plansku dokumentaciju, tako da je to nešto što nam „ide na ruku“ „ kazala je Samardžić Radiju Jadran.

U toku je, kako je rekla, provjera imovinsko pravnih odnosa, geodetska parcelacija u skladu sa planskim dokumentom, čemu slijedi riječ urbanista, odnosno mogućnost projektovanja, nakon čega bi se radilo idejno rješenje:

„Penzioneri bi posredstvom svojih organizacija tražili sredstva kroz resorno ministarstvo, Fond PiO, Opština eventualno posredstvom Ministarstva finansija, IPA projekte ili druge fondove koji budu dostupni, a kojih je dosta za Zapadni Balkan“, navela je Samardžić.

Ona u ovom trenutku nema podatak koliko je stanova potrebno ili bi moglo biti izgrađeno, što će zavisiti od stvarnog stanja na terenu, kao i statusa onima kojima je stan neophodan, među kojima su „najkritičniji“ podstanari. Na pomenutoj lokaciji prioritetno bi bili zbrinuti penzioneri.

2 Komentari

  1. A sto je sa onim sto se upravo zavrsava preko puta Brodogradilista!!! Zar tamo nijesu bili planirani stanovi za radnike? Kome je prodao stecajni I ko je sada zavrsava?

    3
    1
  2. mogu da vam javno obecam ako vi napravite tu zgradu za penzionere ja cu vam je svu ispiturat..toliko vjerujem u vas ..nesposobnici jedni

    21
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code