Početna Eco Park Boka svjedok izgubljene bitke sa surlašem

Park Boka svjedok izgubljene bitke sa surlašem

23

Park čuvenog nekadašnjeg hotela Boka pretrpio je u svojoj unutrašnjosti niz promjena i namjena, međutim u kolektivnom sjećanju i svijesti najdublji pečat ostavilo je rušenje  hotela nakon zemljotresa 1979. Više od 40 godina kasnije, novi hotel nije napravljen, ali je jednako bolno desetkovanje parka.

Foto: Komunalno Stambeno Herceg Novi

Od preko 200 biljnih rijetkih vrsta većina je zbog nebrige nestala. Najduže su odolijevale prelijepe visoke palme koje su bile dominantan ukras parka do prije dvije-tri godine. Međutim, nema im spasa ako se nastavi sadašnji „tempo“ napada surlaša. Na žalost, sva su stabla zaražena, a hemijski tretmani su bezuspješni.

Praznina u unutrašnjosti parka “bode” oči. Skoro svake sedmice-dvije  se ukloni po jedno stablo kanarske palme do osnove. Od nekada 34 stabla, ostalo je samo 14. Sadnja novih kultura koje bi nadomjestile nedostatak, „problematično“ je zbog pravnog galimatijasa vlasnika parcele parka koji traje više od 10 godina.

Borba sa surlašem traje od 2016.godine

Prvi napad surlaša u Parku Boka registrovan je 2016, godinu nakon što je napao stabla u Herceg Novom. Samo godinu kasnije, utvrđeno je da su skoro sve palme u parku zaražene, a hemijski tretmani nijesu djelovali:

Foto: Komunalno Stambeno Herceg Novi

„U Parku Boka bilo je ukupno 34 palme od kojih je 26 bilo u tkz. javnom dijelu, dok je 8 bilo na privatnoj površini (parcela Gradske kafane). Trenutno ih ima 14, osam na javnom dijelu i šest na parceli Gradske kafane. Još 2016. godine je preko 50% palmi bilo zaraženo. Od 2017.godine sve palme na prostoru Parka Boka, računajući i one na privatnoj površini, označene su kao zaražene“, potvrdili su Radiju Jadran u Komunalno stambenom preduzeću, koje je zaduženo za tretman na javnim površinama.

Tretmani bez efekta

Tretiranje hemijskim sredstvima obavlja se u kontinuitetu od 2016. godine u skladu sa Akcionim planom koje je tada donijelo sada bivše Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa promjenama preporuka Fitosanitarne inspekcije. Palme u dijelu parcele Gradske kafane dodatno je tretirala firma iz Hrvatske, međutim, bez efekta:

„Park Boka je od 2017.godine označen i kao posebno važna lokacija za vizuelni identitet grada pa su palme na ovoj lokaciji-u dijelu javnog prostora, pored redovnog hemijskog tretiranja imale i poseban status. Na osnovu javnog tendera koje je raspisalo nadležno ministarstvo određena je firma koja je dopunski tretirala na posebno važnim lokacijama. To tretiranje podrazumijevalo je injektiranje posebnih hemijskih preparata. U našoj opštini na ovaj način tretirane su palme na javnoj površini u sklopu Parka Boke i na Škveru. Na žalost, ni jedan od ovih tretmana nije bio efikasan u borbi protiv surlaša“, konstatuju u Komunalno stambenom.

Koja biljna kultura može zamijeniti palme?

 To da li će na mjestu uklonjenih palmi biti novih zasada, u nadležnosti je opštinskog Sekretarijata za komunalne djelatnosti I ekologiju, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima i posebnim tretmanom Parka Boka, s obzirom da više od 10 godina traje imovinsko pravna borba među vlasnicima.

„U skladu sa Akcionim planom bivšeg Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove definisane su vrste koje se ne preporučuju za sadnju zbog velikog rizika od zaraze. Nikada nije donešena striktna odluka o zabrani uvoza ili sadnje određenih vrsta, ali je preporuka da se određene vrste ne koriste. Odluka o tome koje bi vrste biljaka trebalo zasaditi na ovoj lokaciji u nadležnosti je Sekretarijata“, navode u KS.

Od 2015.godine,kada je U Herceg Novom zabilježen prvi napad surlaša, do danas, sa javnih površina KS preduzeće ukupno je uklonilo 299. Ipak, tačan broj uklonjenih palmi u preduzeću ne znaju, s obzirom da su, kako objašnjavaju, neke palme uklanjala  druga angažovana preduzeća Ministarstva poljoprivrede u dogovoru sa Sekretarijatom za komunalne djelatnosti. U većem dijelu ona su se odnosila na privatne površine, ali je bilo stabala i na javnim.

Podsjećamo da je samo u parku PZU Bolnica Meljine palmin fond činio  preko 80 palmi, nešto manje je bilo u krugu i parku Institiuta Igalo, a lepezasta stabla krasila su i brojne druge privatne posjede. Po nekim procjenama Herceg Novi je ostao bez više od 1000 stabala.

„Po Planu i program rada, KS je do 2015. godine brinulo o ukupno 365 palmi na javnim površinama, jer nijesu sve bile u njihovoj nadležnosti. Od tog broja do sada je „skinuto“ 158. Ostale palme još uvijek se tretiraju, ali je na većini konstatovano prisustvo surlaša“, ističu u KS.

Foto: Komunalno Stambeno Herceg Novi

Ministarstvo poljoprivrede je kao pomoć, u više navrata dostavljalo određen broj sadnica kao zamjenu, uglavnom sadnice mimoze, maslina i primorskog bora.

Surlaš sa kanarskih prelazi i na šamerops palme

U startu, zaraza palminim surlašem konstatovana je isključivo na kanarskim palmama (Phoenix canariensis). U posljednjih godinu konstatovano je prisustvo surlaša i na nekim primjercima šamerops palmi. U drugim regionima Mediterana uveliko je već konstatovano prisustvo na ovoj vrsti palme. Upravo iz ovog razloga sve palme su od međunarodnih institucija koje se bave zaštitom bilja označene kao izuzetno rizične za sadnju.

23 Komentari

 1. Nekad je i fontana bila divna sa čistom vodom i ribicama u bojama.
  Svi koji pamte hotel i njegov eksterijer bili su ponosni na svoj grad.
  Herceg Novi je bio sinonim turističkog grada sa puno stranaca i sjajnim hotelima, divnim palmama i bujnim zelenilom.

 2. Palmini surlaši su skrckali novske palme.
  Komunalno je skrckalo fondove za borbu protiv palminih surlaša.
  To je novac poreskih platiša.
  E, baš im hvala!

 3. “Na žalost, sva su stabla zaražena, a hemijski tretmani su bezuspješni.”
  Nikakvo čudo obzirom kako su zaduženi “majstor-kvariši” radili.
  Posmatrao sam ih kako su tretirali palme kraj dvorane Park.
  Objesili bi prskalicu u krošnju palme, pustili kompresor da 45 minuta prska,
  a oni bi otišli u kafić na piće.
  Tako je samo jedna trećina palme bivala isprskana, a barem tri četvrtine isprskane
  hemikalije je završavalo u zemlji ispod palme.
  Briga njih, nisu oni plaćali hemikaliju iz svog džepa niti dendro-hirurgiju
  palmi koje su nakon aljkavog tretmana uginule.
  Da se od palme pravi rakija čuvale bi ih danonoćno straže litijaša.

 4. Šteta za ovaj park. Vjerovatno nema izgleda da će biti opet postati divno mjesto u za stare i za mlade…divne uspomene na noći kada radi” Teuta” ili kasnije, kada idemo u “Bolivar”…O, mladosti…

 5. Pravo novinarstvo bi se bavilo temom: zbog čega je “Park Boka svjedok izgubljene bitke sa surlašem” a mnogi drugi gradovi na Jadranu to nisu!

 6. red palm weevil how to treat ukucajte na Engleski..
  jer na maternji nema nekih informacija..
  red palm weevil ” moze da se ubije …potrebna je volja ,sredstva i vrijeme..
  Recimo u Egiptu trrtiraju i cuvaju 14 miliona datula palmi..itd..
  Ukucajte u Google” red palm weevil how to treat za hiljade informacija..

 7. Forbit ili avid godisnii trosak po palmi 240e i prskanje sa dizalicom,garatujem da ce da prezivi,svaka 2 mjeseca se prska,ja svoju tako tretiram jos je ziva! Samo nekome nije u interesu da ih spasi!!

  5
  1
 8. Jedna stvar je sigurna: doživimo li da tu ikada bude sagrađen turistički objekat – sva stabla će biti posječena! Osnovni razlog je da više nije moguće sa preostalim fondom uspostaviti estetski lijep park u kome stabla ne bi bila “na skaline”. Nova palma četiri metra, pored nje stara od deset metara itd… Vidim već da će se i tu jednog dana dići neviđena frka, ali ovom parku je suđena radikalna sječa.

 9. Lično ću da pokrenem kampanju protiv Jasmine Konjević ako se sama ne makne! Nego ko ima osjećaja za geadsko zelenilo k hortikulturu treba da se bsvi tim, i neko ko prije svega će odgovorno radit poso. Ovi nisu u stanju bili da prebroje žive palme, što je poso bio za jednu osobu sedmicu dana da sjedne i pomoću satelitskog snimka ih izbroji. a ne neke druge. Dakle, recite dotičnoj a i vi koji se spremate za izbornu kampanju računajte da ćete morat odgovarat na pitanja o tome šta ste uradili i šta ćete uradit.

  9
  1
 10. Lepezaste palme su otporne, može poneka da strada ali su kao grupa rezistentne. A neko treba da odgovara za ovo išto se ne sade nove. Za početak smjena Jasmine Konjević!

  11
  1
 11. Mjesto palmi zasaditi novu vegetaciju i to sljivu svih vrsta jer je to ,po novim strucnjacima, karakteristicno drvo za Novi. Ne treba ni narance, ni rogace, ni eukaliptuse, trebaju samo sljive da pomognu da se sto prije akomodaju novi ” Novljani”

  10
  5
 12. “U posljednjih godinu konstatovano je prisustvo surlaša i na nekim primjercima šamerops palmi. U drugim regionima Mediterana uveliko je već konstatovano prisustvo na ovoj vrsti palme. Upravo iz ovog razloga sve palme su od međunarodnih institucija koje se bave zaštitom bilja označene kao izuzetno rizične za sadnju.”
  U svim naučnim informacijama se spominje da je šamerops palma (patuljasta palma, mediteranska palma) rezistentna na palminog surlaša! Na internetu sam pronašao jedino upravo ovaj članak Radio Jadrana o prelasku palminog surlaša na šamerops palme! Može li Redakcija Radio Jadrana da objavi odakle je pokupila tu informaciju? Ko je uopšte autor ovog članka? Čisto imam utisak da neko hoće da posječe sve palme na Primorju CG iz “predostrožnodsti”. Pravoslavaci ionako mahom smatraju palmu stablom koje donosi nesreću…

  15
 13. Lijepa moja Boko.Od tebe osta samo jad i čemer, a bila si dika za sva vremena i njene generacije.Ostaše samo lijepe uspomene ljetnje bašte i zimskog restorana.

  19
  1
 14. Palme u parku bivšeg hotela “Boka” taj famozni surlaš je uništio u posljednih nekoliko godina, ali prije toga taj park su uništili politički surlaši” poslije zemljotresa 1979 g. odlukom da se hotel sruši, iako se nekoliko arhitekata zalagalo da se obnovi i statički stabilizuje. Kako se kod nas slušaju neuki pa i nepismeni političari, a ne struka, sada imamo ruglo u sred grada. Kao rošenog novljanina,ne bi me čudilo da se neki “kontraverzni biznismen” ne intavula na taj plac i uništi i ono malo šzo je Herceg Novi činilo prepoznatljivim. U ovom članku ste sve rekli, ali ne i ko su vlasnici koji se sada “kolju” oko vlasnišiva. Nije valjda i to proglašeno državnom tajnom pa podaci nijesu dostupni široj javnosti.

  18
 15. Da,da…okupljanje dok ne otvorit Teuta…davno I prelijepo vrijeme.Ko da je bilo u nekoj drugom zivotu.U hrvatskoj, jedan mladi momak smucko neku smjesu,ne znam tacno Al je spasio palme.Na splitskoj rivi svaka opstala

  23
  1
 16. Ja se sjecam i hotela ,,Boka” koji je preljepo izgladao.
  U tom eksterijeru ,divnom parku izgledao je fascinantno.
  Da li se to moze obnoviti.Herceg novi -to bi bolo divno.

  21
 17. PARK BOKA JE POKAZATELJ STRADANJA NE SAMO OD SURLASA NEGO OD SVEGA.JOS MALO KAD IZUMRU ILI SE ODSELE ZADNJE STARE HERCEGMOVSKE FAMILIJE BICE:ADIO MARE-BIO JEDNOM JEDAN HERCEG NOVI

  33
  2
 18. Ne bi se reklo da je bilo “bitke”. Bio je i ostao surlas i ne briga opstinsko/drzavnih funkcionera i politicara i to je to, lako mu je bilo pobijediti kad je imao za protivnika nikoga od strane drzave/opstine.

  25
  1
 19. Palme u parku Boka, kao i ostale u gradu su preustene surlasu bez bitke. Velika razlika. Svjedoci smo dugogodisnjeg zanemarivanja palmi, tako da je ovaj ishod ocekivan. Cak i u momentima kada je suras definitino unistio ono malo sto je ostalo, nisu nasli za shodno da bar uklone grane koje su nekontrolisano padale kao da je lisce u pitanju i time ugrozavali prolaznike.

  26
  1
 20. Ostali samo dugmići,najljepše uspomene srednje škole me vezuju za ovaj park,mnogi ce reci da su se svakakvi tu skupljali,ali ja sam tu samo lijepe trenutke dozivio,nema vise toga ostale su samo sjene,niko vise ni ne sjedi u parku sem ljudi koji dodju da puste pse i par sugradjana koji zive u blizini sto sjednu da predahnu kad idu kuci sa pjace…

  44

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code