Park Svetog Leopolda: Maslina uz sveca, mir za čitav Herceg Novi

Park Svetog Leopolda: Maslina uz sveca, mir za čitav Herceg Novi

28
Podijeli

Park uz crkvu Svetog Antuna, u centru Herceg Novog, kojeg je katolička crkva poklonila gradu, proglašen je Parkom Svetog Leopolda. Ploču je u prtisustvu predstavnika Kotorske biskupije, lokalne vlasti, odbornika, brojnih građana, otkrio predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Herceg Novi konačno dobija trajno, dostojanstveno obilježje da je u ovom gradu rođen svetac katoličke crkve, koji je osvojio svijet, kazao je predsjednik Katić. Podsjetio je da je Sveti Leopold Mandić rođen u Herceg Novom 1866. godine.

Picerija i restoran

– U šesnaestoj godini odlazi iz našeg grada na školovanje u Udine, gdje je kasnije zaređen za sveštenika. Svojim djelovanjem i posvećenošću humanizmu i ekumenizmu, Sveti Leopold Mandić svrstao se u red ličnosti čije djelo ima istaknuti međunarodni humanistički značaj. O njegovoj nostalgiji za rodnim krajem svjedoče mnogi zapisi, poput riječi „Moje je srce s onu stranu mora – istakao je Katić.

On je kazao da su danas ponosni što kao nova lokalna uprava djelimično ispravljaju grešku prethodnika i na dostojan način izražavaju poštovanje svecu.

– Raduje me što se ovo dešava u susret dolasku relikvije – tijela Svetog Leopolda u Herceg Novi. Dali smo sve od sebe da sjutrašnji događaj pripremimo kako dolikuje i vjerujem da će on proteći na radost svih nas – naglasio je Katić, proglašavajući Park Svetog Leopolda.

Iako nije bilo predviđeno protokolom, prisutnima se obratio kotorski biskup, monsinjor Ilija Janjić i izrazio zahvalnost lokalnoj upravi na inicijativi imenovanja Parka Svetog Leopolda Bogdana Mandića.

– Dostojno je da ova ploča bude pored masline, koja je simbol mira. Neka bude ova maslina zaista uz našega sveca, uz Svetoga Leopolda Bogdana, mir za sve nas pojedince, mir za naše porodice, mir za čitav Herceg Novi, mir za sve ljude dobre volje – poručio je biskup Janjić.

Simbol maslina nosi još i za potopa u Starome zavjetu, kada je golubica donijela grančicu kao znak da je potop završen, jer je maslina uvijek označavala mir, istako je biskup.

– Svi zajedno ovih dana osjećajmo u sebi ponos, što nam nakon 75 godina u ovom obliku relikvije, neraspadnuto tijelo dolazi k nama. Tako poznatoga sveca, koji ima crkve u Južnoj Americi i u Africi, a pogotovo u Evropi. Neka nam naš Sveti Leopold, svojim dolaskom, donese mir i jedinstvo, koje predstavlja našu snagu da ostanemo vjerni Bogu i obećanjima, koja treba da damo u svojoj savjesti, onome koji nas je stvorio, onome koji nas je kupio i onome koji nas posvećuje – zaključio je biskup Janjić.

Uoči sjutrašnjeg velikog događaja, dolaska relikvije Sv Leopolda Bogdana Mandića u njegov rodni grad, uveliko traju pripreme i u parku Boka gdje će biti izloženo njegovo nerasdpadnuto tijelo.

28 Komentari

 1. Molim pametne jer ja nisam po cemu je Bogdan svetac? I zasto se pise da je tijelo ne raspadnuto kads je balzamovan ili balsamovan kako god samo mi dajte odg.

  2
  3
 2. “dostojanstveno obilježje da je u ovom gradu rođen svetac katoličke crkve, koji je osvojio svijet”
  Видим да је отварању присуствовао вееееееееелики број грађана. Понављам, и нећу то више чинити док не научите, не постоји католичка већ римокатоличка црква. Како је то један светац освојио свет?

  6
  13
 3. I mene boli kad pomislim kako su moji svetci prosli u dubrovniku,samo sam iskren ,i to nije nista cega se stidim.Stidim se onoga sto se desilo Stani Arnautovic .Stidim se onog sto se desilo Ekatarini Vlastelinovic itd.Ne smijemo to zaboraviti!

  21
  12
 4. odlično,bravo.a sad dalje, nazovite barem jednu fazu instituta po dr Svetozaru Zivojinoviću, valjda je zasluzio nesto vise od male zabacene ulice u Igalu!

  24
  6
 5. Odavno poganijeg čina licemjerja nije bilo u ovom drevnom gradu, do današnjeg dana! Na brzaka preimenovanje u Park sv. Leopolda Mandića i svečani čin predvode upravo oni koji već decenijama opstruiraju čak i postavljanje najskromnijeg obilježja; spomen-ploče na rodnom domu planetarno i danas popularnog SVECA !!!? Istrajni bogomoljac, Novljanin koji je čitav život posvetio I plemenitoj, pa i nasušnoj ideji pomirenja “istočne” i “zapadne” crkve, nikad ne pristajući da primi čak i italijansko državljanstvo (dakle, preminuo je baš kao “izbjeglica”) ponajmanje što je zaslužio jeste TRG SV LOPOLDA MANDIĆA u rodnom mu gradu!? Ali, što drugo i očekivati no klasičnu improvizaciju od tenutno vladajućih “crvenih kmera” u “njhovom”, nekoć čak i “Srbinju na moru”!? … Pametnom dosta!

  59
  22
  • Ne tazumijrs, ovo je iznudjeno rjedenje jer su prosrpski ili bolje receno velikosrpdkih elemenara koji su blokirali postavljanje spomen ploce na rodnu kucu Svetog Leopolda. Da su istinske demokrate mogl su to do sada zavrsiti. Pa mogao je i DPS za prosle dvije godine da su imali demokratski i razvojni kapacitet.

   26
   10
  • Svaka cast Leopoldu Mandicu i njegovom djelu ali neznam sta hoces da kazes sa Srbinjem na moru.
   Zamisli neki grad sa katolickom vecinom i nacinom razmisljanja kao ti i da su tu postavlja spomen ploca nekom Pravoslavnom Svecu. To bi bila nemoguca misija ,ova u H.Novom je ipak bila moguca.

   22
   7
 6. a ja samo mogu zamislit kako bi 3/4 grada ritalo da je ovo ime parku dato prije imena park nezavisnosti. a sad ćute i muče u fazonu bolje i lacmanskom svecu nego li nezavisnoj cg. e jadni li ste.

  44
  69
 7. Dobro i dostojanstveno organizovano. Zanimljivo je da nije bilo predstavnika SPC a ni CPC sto govori o svijesti zajednistva, suzivota i ekumenizma. Doduse, nije bilo ni nikoga iz sekretarijkata za kulturu, a ni nekih lidera stranaka na vlasti. Znakovito.

  41
  14

Ostavite komentar

*

code