“PARKING SERVIS” BEZ RAZUMJEVANJA ZA LICA SA INVALIDITETOM

“PARKING SERVIS” BEZ RAZUMJEVANJA ZA LICA SA INVALIDITETOM

278
0
Podijeli

parking znakUdruženje roditelja za podršku i pomoć djeci sa posebnim potrebama “Sunčev zrak” iz Igala obratilo se JP “Parking servis” zahtjevom za promjenu njihove odluke o ograničenju parkiranja invalidnim osobama na mjestima koja nisu označena za invalidna lica a nalaze se u žutoj zoni.

Predsjednik ovog udruženja Jovo Grubač pojasnio nam je da su željeli da se licima sa posebnim potrebama omogući zadržavanje u žutoj i crvenoj zoni uz određene propusnice bez obaveza, i to koliko u JP PS smatraju da bi bilo moguće, a na mjestima koja bi odgovarala roditeljima da odvedu dijete na predstavu, film ili obave neke druge obaveze za koje im je neophodno duže zadržavanje. Ta mjesta podrazumijevala su pojas od Titove vile do hotela Centar na Igalu kao i u centru Herceg Novog. Na sastanku UO PS odlučeno je da će parkiranje licima sa invaliditetom bez naknada biti dozvoljeno samo u žutoj zoni od Titove vile do hotela “Centar”, na parking mjestima označenim brojevima od 1-92, dijelu parkinga koji je i ljeti poluprazan a zimi skoro prazan, što u ovom udruženjeu smatraju diskriminacijom. Njihov zahtjev za zadržavanjem na parkingu u Crvenoj zoni u centru grada je odbijen.

Picerija i restoran

“Nismo naišli na razumjevanje u Parking servisu a odgovor koji smo dobili od njih je veoma ružan, i svim članovima Upravnog odbora u “Sunčevom zraku” je diskriminatorski, jer oni čak nisu uzeli u razmatranje ono što smo mi tražili”, priča nam ogorčeno Grubač.
I odluka o besplatnom parkiranju u žutoj zoni od Titove vile do hotela “Centar” u Igalu takođe se ne poštuje, jer je juče jednom licu sa invaliditetom u toj zoni naplaćen parking iako je imao neophodnu propusnicu, tvrdi Grubač.

“Naš član, koji je došao na sastanak, parkirao se, a kasnije mu je naplaćena kazna na parking mjestu pod brojem 90, gdje se odlukom Upravnog odbora JP Parking servis lica sa invaliditetom mogu parkirati bez nadoknade – dakle, oni sami ne poštuju odluke njihovog Upravnog odbora”, kaže Grubač.

Zbog kako je Grubač naveo diskriminatorskog stava JP PS prema licima sa invaliditetom i njihovom korišćenju parking prostora, Grubač je najavio da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti u Crnoj Gori, a osloniće se i na evropske zakone o zaštiti ljudskih prava, pa će se sa zahtjevom o parkiranju u žutoj i crvenoj zoni obratiti i Ombudsmanu za ljudska prava, kao i predstavniku EU u Crnoj Gori.

Radio Jadran je pokušao danas da stupi u kontakt sa direktorom JP “Parking servis” Miloradom Matkovićem i dobije komentar ili objašnjenje o ovoj situaciji, međutim, Matković nije odgovarao na naše pozive ni na jedan od telefona dostupnih našoj redakciji.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code