PARKING SERVIS VEĆ 6 GODINA NEZAKONITO GLOBI GRAĐANE HERCEG NOVOG

PARKING SERVIS VEĆ 6 GODINA NEZAKONITO GLOBI GRAĐANE HERCEG NOVOG

190
0
Podijeli

izbor press 2808Parking servis u Herceg Novom je najveća prevara koja je zadesila građane, Novljane, i to je pravi primjer organizovanog kriminala, za šta je odgovoran gradonačelnik Dejan Mandić, a ne direktor preduzeća Milorad Matković, i ništa se nije radilo bez pokrića iz Podgorice – ustvrdio je danas na press konferenciji predsjednik UO Udruženja građana “Izbor” Dušan Radović. Ova nevladina organizacija pozvala je nadležne državne organe da hitno ispitaju poslovanje JP „Parking Servis” Herceg Novi zbog osnovane sumnje u njeno potpuno neregularno poslovanje od osnivanja do danas.
– To je sistemski smišljena prevara na štetu građana za koju je prije svih odgovoran gradonačelnik Herceg Novog Mandić i počela je 2006. godine donošenjem njegove odluke o formiranju Agencije za upravljanje javnim parkiralištima i garažama na teritoriji opštine Herceg Novi kao poseban organ lokalne uprave – pojasnio je Radović. Nećemo dozvoliti da se ovo zataška jer riječ je o varanju građana, kazao je on i dodao da je članom 13. odluka precizirala da nad radom te Agencije upravni nadzor obavlja Sekretarijat za komunalne poslove i zaštitu životne sredine.
Na neobjašnjiv način, kako je rekao Radović, na osnovu ove odluke agencija je registrovana kao D.O.O čime je izbjegnut Odlukom, predviđeni nadzor.
Na čelo Agencije (registrovane kao doo) gradonačelnik je postavio svog prvog rođaka Milorada Matkovića.
A onda ugovorom od 01.08.2007 gradonačelnik Dejan Mandić, nonšalantno prepušta korišćenje i naplaćivanje prihoda sa ulica Herceg Novog tom i takvom preduzeću, na šta niko od nadležnih organa ne reaguje – saopštavaju iz Izbora.
Ovako nelegalno osnovano i vođeno d.o.o ne samo da nije stvaralo profit za razvoj nego je dobijalo dotacije od 362.105 eura. To znači da su poreski obaveznici Herceg Novog dvostruko oštećeni.
– Nelegalnom naplatom parkinga i dotacijama iz opštinskog budžeta, što je da je sreće, moglo biti upotrebljeno za razvoj grada – tvrdi Radović.
Na današnjem pressu je ukazanao na nelogičnosti u finansijskim izvještajima Parking servisa, koji po njima pokazuju više nego skromne iskazane prihode u periodu od 2007 – 2012. od svega 1.793.868 eura, a ukupni profit u tom periodu je tričavih 104.849 eura. Ovakav stav podkrepljen je primjerom.
U 2012. prikazano 344.596 eura prihoda što je manje od 1000 eura dnevno na raspoloživih 900 parking mjesta. Iste godine iskazan je profit od svega 11 688 eura, dvostruko manje nego 2011 godine?!
Tajna „grandioznog poslovnog uspjeha” Parking servisa krije se u ugovorima s operaterima i provajderom, a to je firma iz Beograda – tvrdi on.
Svaki povratni sms za kupovinu parking karata, sadrži broj. Ukoliko je to broj prodatih karata u HN moguća je sljedeća računica na osnovu povratnih sms. Npr. 26.08.2013 do 15:54 h preko sms-a prodato je 5 499 669 karata po cijeni od 0.5 eura, te 5 499 672 kartata po cijeni od 0.80 eura. Ukupan iznos prihodovanih sredstava u tom momentu trebao je biti 7,14 miliona eura. Ako to što tvrde iz Parking servisa, nije broj prodate karte kao što dobijamo u sms poruci neka objasne građanima šta je to – zahtjevaju iz Izbora.
„Parking servis” je prije nekoliko godina sklopio ugovore sa crnogorskim operaterima mobilne telefonije s klauzulom tajnosti (sadržaj ugovora je poslovna tajna). Vjerovatno i s provajderom.
Sumnjamo da je provajder firma koja je kupila tivatski parking servis i da će taj isti provjader kuptiti i hercegnovski parking servis, a
protiv toga ćemo biti – jasan je Radović.
On kaže da će tražiti odgovore od gradonačelnika Mandića zašto već 6 godina nezakonito globe narod Novoga, zašto je ugovor sa provajedrom poslovna tajna, kad je Parking servis JP.
Takođe, tražićemo slobodnog revizora koji će uraditi potpunu reviziju preduzeća – kategoričan je Radović.
O svemu tome htjeli smo kroz skupštinsku raspravu koju smo inicirali peticijom građana, ali oni su to kukavički odbili – rekao je i pr Udruženja „Izbor” Špiro Vuković.
– Odbacili su da razgovaraju sa tih 1.000 građana koji su im rekli šta misle o radu lokalne samouprave, a o svakoj građanskoj inicijativi mora se donijeti odluka, a da bi odluka bila donijeta, o njoj se mora raspravljati – rekao je Vuković.
Nije im bilo dovoljno 1.000 potpisa, dobro, idemo onda na 3.000 dodao je Radović.
Širili su priče da smo potkupljivali odbornike i na njih vršili pritisak da ne glasaju za inicijativu, a upravo su oni bili ti koji su ucjenjivali.
Pojedinačno su zvali svakog potpisnika peticije i pitali zašto je to uradio, a svakom odborniku prijetili da će ako dignu ruku, grad osvanuti sa njihovim osmrtnicama, kao i da će se naći na naslovnicama dnevnih novina “Dan” i “Vijesti”.
Sve je to lično radio “ribar” – kazao je Radović.
Ovakve su sve njihove istine kojima barataju i svake sedmice ćemo se baviti “tim njihovim istinama”, od Gradske luke, preko Energoprojekta, pa sve do situacije u Vodovodu – najavljuju iz “Izbora”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code