Početna Eco Partnerstvo Crne Gore, Italije i Albanije u očuvanju priobalnog i morskog biodiverziteta

Partnerstvo Crne Gore, Italije i Albanije u očuvanju priobalnog i morskog biodiverziteta

0

Partneri na projektu BLUE LAND koji realizuju Crna Gora, Italija i Albanija, u oblasti ribarstva, radi uspostavljanja zajedničkog modela upravljanja priobalnim i morskim biodiverzitetom, njegove zaštite i održivog korišćenja, sastali su se drugi put u Porto Muzeju Tricase, Italija.

U Međunarodnom centru za napredne mediteranske agronomske studije (CIHEAM) oni su razmjenjivali iskustva i usklađivali naučno i tehničko znanje između partnera na projektu.

Picerija i restoran

– Ovaj radni sastanak je prvi korak u kreiranju prekograničnog modela upravljanja i zaštite morskim i priobalnim resursima projektom prepoznatih teritorija koji će dalje voditi ka kreiranju i prepoznavanju „plavih oaza“ u Otranto-Santa Maria di Leuca – Italija, Himara-Porto Palermo-Albanija, područje rijeke Bojane – Crna Gora – saopšteno je iz Vlade.

Kako je ocijenjeno, potrebno je utvrditi ciljane oblasti koje će biti identifikovane na osnovu ekoloških i socio – ekonomskih karakteristika. Partneri će precizno mapirati oblasti, što će omogućiti strateško postavljanje naknadnih upravljačkih aktivnosti i  široko učešće u procesu. Takođe, eksperti na projektu su predstavili i nove pristupe za izradu plana upravljanja za područja obuhvaćena projektom, kao i potrebu za Web GIS platformom kako bi rezultati projekta bili dostupni svim zainteresovanim stanama i građanima.

Projekat pod nazivom „Zajednički participativni model upravljanja i instrument za zaštitu i očuvanje priobalnog i morskog biodiverziteta i unaprijeđenje održivog korišćenja morskih obalnih resursa – BLUE LAND“ dio je INTERREG IPA II prekograničnog programa, čija je realizacija krenula početkom maja.

Partneri iz Crne Gore u ovom trilateralnom projektu su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Direktorat za ribarstvo i Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora iz Kotora.

Cilj projekta je definisanje, razvoj i implementacija zajedničkog modela upravljanja i alata usmjerenih na zaštitu biodiverziteta i održivo korišćenje morskih i obalnih resursa putem aktivnosti participativnog upravljanja čiji je cilj uključivanje i podizanje svijesti o lokalnim priobalnim zajednicama.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code