Početna Ke Nova Patak na Škveru dobio žensko društvo

Patak na Škveru dobio žensko društvo

13

More i pješčana plažica ispred novskog Škvera, barke na vezu, još prije 5 godina postali su omiljeno stanište za tri patke, jednu ženku i dva mužjaka. U međuvremenu, kako vjeruju Škverani, u jednoj velikoj oluji, prije dvije godine, nestale su jedna patka i patak.

Preživjeli patak je prije nekoliko dana dobio društvo. Anonimni donator donio je na Škver dvije ženke, koje su se vrlo brzo, uz već odomaćenog patka, adaptirale na nove uslove, odnosno slanu vodu.

Patak ih je već naučio da se hrane algama, a tajna njihovog preživljavanja u moru leži u izvoru obične vode, koja put do mora nalazi na pješčanom dijelu Bokine plaže, gdje se patke stalno vraćaju.

Ovo nisu jedine patke koje su dom pronašle u slanoj vodi na našem primorju. Patke se mogu sresti i na ušću rijeke Sutorine i u Morinju.

Po jednoj verziji priče, patke su na Škver došle zbog opklade, u kojoj je jedna strana tvrdila da one ne mogu preživjeti u moru, a druga da, ipak, mogu, što se pokazalo kao istinito.

Druga verzija kazuje urbanu legendu o galebu sa Mamule, kojeg su ribari donijeli na Škver i hranili, pa se on odomaćio i toliku ugojio da više nije mogao da leti. Ta legenda poslužila je kao ideja da se na Škver donesu patke.

U svakom slučaju,  patke postaju jedan od neodvojivih simbola Škvera, za prolaznike i kupače  neobična lijepa slika u moru, ili na plaži.

Molimo mještane i goste da ih ne plaše i ne uznemiravaju, već da ih čuvaju i hrane. One su mali, ali vrijedan živi ukras gradske luke.

13 Komentari

    • Dosta ljudi ne podnosi petarde ni psihicki, ni fizicki. Cimanje, uznemirenost, napetost, pokrivanje usiju, slabo srce, zivci… Da ne spominjem povrede usled koriscenja istih. Negativno uticu i na zivotinje. Sta ce nam to?! Dajte ukinite tu budalastinu! Ako vam je stalo do pirotehnike, neka se organizuje zvanicni praznicni vatromet, kao po ccitavom svijetu, i kraj, a ne da strepimo na svakom koraku.

      42

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code