Početna Društvo PATANĐALIJEVE JOGA SUTRE AKTUELNE I DANAS

PATANĐALIJEVE JOGA SUTRE AKTUELNE I DANAS

0

joga knjigaNVO “Umjetnost življenja” Crne Gore izdala je izuzetnu knjigu – Patanđalijeve Joga sutre. Time je jedan od najosnovnijih drevnih tekstova o jogi sada dostupan i na našem jeziku.
Knjiga Šri Šri Ravi Šankara, „Komentari Patanđalijevih Joga sutri”, biće predstavljena večeras u Dvorani Parki u Herceg Novom. To je jedno od kapitalnih djela nauke o jogi, drevni tekst naučnika Patanđalija, kome se pripisuje i Ajurveda, kao i značajan doprinos sanskritskoj gramatici. – Ovo je izuzetno filozofsko djelo koje objašnjava jogu, koja je danas veoma popularna. Naša organizacija, pa time i ova knjiga, jogom se ne bavi površno, samo kao tjelesnom vještinom, već prije svega mentalnom. Knjiga je štampana na recikliranom papiru, profesionalno je i kvalitetno urađena u svakom smislu – objašnjava predstavnica “Art of livinga” za Crnu Goru, Aleksandra Grujović. Na pitanje Radija Jadran kako tako drevan tekst može biti aktuelan danas, ona odgovara:
“Aktuelan je, jer je suština ljudskog bića, njegove potrebe i način na koji naš um radi – ostao isti, iako su se promijenila vremena, a joga nije ništa drugo već samo skup nekih tema i metoda koje se tiču svih nas”.
Patanđali Joga sutre su još jedan način na koji se ljudima može pomoći da žive svoju istinsku bit, kaže ona. Sutra (na sanskritu) doslovno znači nit koja drži stvari zajedno.
Nakon promocije knjige u Podgorici i Nikšiću večeras je ona najavljena u Herceg Novom, u 19 h u Dvorani Park, a sjutra u Kotoru u 19 h u galeriji Solidarnosti. O knjizi će govoriti Janez Rojec i Aleksandra Grujović, koji su pomogli i dalje pomažu da se organizacija “Umjetnost življenja” (Art of living) što više razvija u Crnoj Gori. Osim njih će govoriti i lokalni instruktori i volonteri organizacije, koji su profesionalno afirmisani u svojoj sredini. Koristiće i kratke video snimke. Ambijent će biti oplemenjen svjećicama, mirisom sandala i prijatnom muzikom.
Šri Šri Ravi Šankar,osnivač Art of Livinga u predgovoru knjige navodi: “Nekada su knjige pisali samo mudraci, pa je knjiga imala pravu moć, bila je izraz mudrosti. U međuvremenu se to izgubilo, pa danas baš svako može da piše knjige. Ovu knjigu je napisao pravi mudrac. To nije samo još jedna knjiga sa police, nego može svakog dana da se otvori i iz nje nešto nauči. Zato je i opstala, takva kakva je, tokom svih tih vijekova”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code