Početna Društvo Patrijarh Porfirije hoda stopama omiljenog srpskog patrijarha Pavla

Patrijarh Porfirije hoda stopama omiljenog srpskog patrijarha Pavla

1

Ono što je radio patrijarh Pavle danas prepoznajemo, bar u ovim početnim koracima u delima i postupanju patrijarha Porfirija, kaže za Sputnjik doktor kulturoloških nauka Jovan Janjić, redovni član Pravoslavne akademije nauka i umjetnosti i Srpske duhovne akademije, komentarišući njegov ručak na Vaskrs sa beskućnicima i šetnju Beogradom na Veliki petak.

Dr Janjić koji je autor knjige „Budimo ljudi – život i misli patrijarha Pavla“ objašnjava da se u crkvi za sveštenike kaže da su sveštenoslužitelji a za sveštenike i ostali narod služitelji božiji.

„U crkvi se i kroz crkvu traži da čovjek služi čovjeku. Kakao je patrijarh Pavle govorio, „zemaljski vladari vladaju a u crkvi se služi“. Što imate veći čin imate i veću obavezu bogosluženja. Kakao je on postupao kao patrijarh i srpski prvojerarh on je bio svima sluga i to kako je radio patrijarh Pavle danas prepoznajemo u postupcima patrijarha Porfirija,“ napominje sagovornik Sputnjika.

Ručak sa beskućnicima primjer kako treba sa ljudima

Zadatak sveštenika i patrijarha jeste da budu u službi čovjeka jer kaže se za sveštenika da je pastir, što znači da on treba da brine o svom duhovnom stadu, o svim ljudima i da ličnim primjerom pokazuje na koji način treba slijediti one vrline koje treba da krase čovjeka.

„To je ovim svojim uskršnjim aktivnostima ali uopšte od kada je stupio na tron SPC pokazao naš novi patrijarh Porfirije. Kada čovjek sa najvećom crkvenom dužnošću, prvojerarh crkve, ode na ručak sa beskućnicima, znači sa onima koji nemaju ništa u materijalnom smislu on na taj način daje primjer svim drugima da treba prevazilaziti razlike među ljudima u svakom smislu jer je bitno sagledati čovjeka kao jedinstveno i neponovljivo biće,“ objašnjava dr Janjić.

Na ovaj način, dodaje sagovornik Sputnjika, patrijarh Porfirije pokušava da, kao i nekada patrijarh Pavle, pokaže da svaki čovjek zaslužuje pažnju a ovim činom je dao primjer i onima koji su na vlasti i drugim ljudima od moći da ne treba da se sa pozicije na kojoj se nalaze ponašaju nadmeno prema drugima.

Podsjetio na patrijarha Pavla svojom šetnjom Beogradom

„Svakom čovjeku treba pružiti ruku, osnažiti ga i pomoći mu da ostvari životnu misiju koja mu je od boga povjerena. Dakle, prije svega izgrađivati lik čovječiji u duhovnom smislu, a to se radi kroz crkvu, ali i pomoći da čovjek i u tom materijalnom svijetu zadobije osnovno što mu je potrebno za život“, napominje sagovornik.

Podsjećanja radi, patrijarh srpski Porfirije proveo je Uskrs najprije sa beskućnicima sa kojima je zajedno ručao u crkvenoj narodnoj kuhinji, a nakon toga je podijelio pakete bolesnim mališanima u Univerzitetskoj dječjoj klinici „Tiršova“. Razgovarao je s njima o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju „sobu i kupatilo“.

Srpski patrijarh Porfirije na posao u Patrijaršiju u Beogradu svakodnevno dolazi bez službenog vozila, a na Veliki petak je razdaljinu od devet kilometara umjesto automobilom prešao pješice i bez pratnje. Zbog toga je fotografija patrijarha Porfirija kako pješači „Mostarskom petljom“ mnoge podsjetila na fotografiju patrijarha Pavla dok se vozi tramvajem.

Sputnjik

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code