Pavle Radulović: Posebnu pažnju posvetiti prostoru Boke

Pavle Radulović: Posebnu pažnju posvetiti prostoru Boke

1421
3
Podijeli

Na javnoj tribini o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji u Tivtu u organizaciji NVO Matica Boke govorili su predsjednik Upravnog odbora Matice Boke, Željko Komnenović, Slobodan Mitrović iz Društva prijatelja Bokeljske baštine i Saša Čermak, potpredsjednik Skupštine Matice Boke, dok su nakon njih građani izložili svoje viđenje i prmjedbe na Nacrt.

Tribini je prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji je u završnoj riječi prisutnima pojasnio odredbe Zakona.
Kako je saopštio  ministar, Boka jeste specifično i neobično lijepa i da joj treba posvetiti posebnu pažnju kada je riječ o prostoru. Takođe, naveo je da je dobio veliki broj korisnih i konstruktivnih primjedbi na Nacrt zakona i najavio da će podzakonski akti uskoro biti dovršeni.

Picerija i restoran

U odgovorima na iznijete komentare Radulović je istakao da Nacrt zakona ne oduzima opštinama ingerencije u planiranju, već da će, po novom sistemu u proces planiranja biti uključeni svi zainteresovani, kao i da će šefovi radnih grupa biti eksperti koji poznaju datu lokaciju odnosno region koji se planira. Takođe, naglasio je da planovi koji su već donijeti neće „propasti“, već će postati integralni dio novog Plana generalne regulacije ukoliko budu zadovoljavali kvalitetom i sadržajem.

Na primjedbu da Nacrt zakona nije u skladu sa poveljama Evropske Unije, Radulović je naveo da će se i ovaj Nacrt, kao i ostali, predstaviti Evropskoj komisiji koja će dati svoje mišljenje.

On je najavio i izradu dobre dokumentacione osnove i značajnog poboljšanja katastarskih podloga, kao i izrade katastra podzemnih instalacija.

dav

Odgovarajući na primjedbu o dijelu koji se tiče komunalnog opremanja, Radulović je izjavio da je dosadašnji Zakon predviđao postepeno ukidanje komunalija, dok, po ovom Nacrtu to nije predviđeno, već se samo mijenja sistem, te će troškovi komunalija biti u skladu sa realnim troškovima komunalnog opremanja.

Takođe, Radulović je pojasnio i dio Nacrta zakona koji se bavi kompletiranjem urbanističkih parcela, navodeći da je potpuno pogrešno plasirana teza da je ugrožena privatna svojina. U tom dijelu, kako je naveo ministar, Nacrt zakona predviđa da vlasnici katastarskih parcela, ukoliko se ne dogovore o otkupu, po prvi put mogu graditi na dijelu urbanističke parcele i tako lakše ostvariti svoje pravo da svoj prostor valorizuju i privedu namjeni.

Kako je naveo Radulović, ovim Zakonom se ne obrađuje tama eksproprijacije, niti je to moguće činiti, jer ovu materiju uređuje Zakon o eksproprijaciji, već se samo poziva na primjenu Zakona o eksproprijaciji u situacijama u kojima se on može primijeniti

Ministar Radulović je naglasio i da će postojati jasne nacionalne smjernice u arhitekturi, te da će glavni državni i gradski arhitekti odluke donositi isključivo u skladu sa smjernicama. Što se tiče legalizacije, Radulović je naveo da je proces pojednostavljen ali da je jasno navedeno da objekti koji nisu u planovima i koji su na trasama infrastrukture ne mogu biti legalizovani.

Radulović smatra da će novi Zakon donijeti poboljšanje prostora ali i mogućnost utvrđivanja odgovornosti za stanje u prostoru i pozvao prisutne da svoje komentare i predloge upute pismenim putem do kraja trajanja Javne rasprave, 12. juna.

3 Komentari

  1. Precizno: Ne drzavni arhitekti vec Glavni drzavni arhirekta kao pojedinac dobija ovim zakonom ingerencije da sva moc odredjivanja sudbine prostora bude u njegovim rukama pa i Novog i Boke izmedju ostalih.Normalno iz Podgorice….

Ostavite komentar

*

code