PEĆINE I JAME U BOKI NA UDARU VANDALA

PEĆINE I JAME U BOKI NA UDARU VANDALA

190
0
Podijeli

 

pecina 1Boka je veliki potencijal države, pa i kada je riječ o brojnim pećinama i jamama. Za njihovu valorizaciju u turističke i planinarske svrhe potrebno je obezbjediti prateću regulativu, odnosno obilazak takvih mjesta mora biti potpuno siguran i zaštićen od vandala kojima su sada izloženi – kaže za Radio Jadran jedan od najiskusnijih planinara i speleologa, Dejan Verigo.
Uvrstiti obilazak pećina i jama u turističku ponudu Herceg Novog, u vrijeme kada odmor više ne podrazumjeva samo ljenškarenje na plaži i uživanje u suncu, nego i jednu vrstu adrenalinsko-avanturističko-aktivnog odmora, svakako da je ono čemu treba stremiti i tako ići u korak sa sve zahtjevnijim turistima, ali i modernim turizmom.

No, za takvu vrstu aktivnog odmora, treba imati sve ono što i prati takavo uživanje, a to je i adekvatna služba spasavanja, jer pri takvim obilascima moguće su neprijatnosti – kaže Verigo.
Osim toga po njemu, valja sve te pećine i jame, prvo zaštiti pa tek onda objavljivati njihovu tačnu lokaciju, jer vandalizam je sve teže spriječiti.
Verigo kaže da u blizini Perasta, na samo 45 minuta od glavnog puta postoji interesantna pećina na 3 nivoa, koja je na udaru onih koji ne znaju vrijednost njihove unutrašnjosti.
pecina 2– Svaki put kad se ponovo vratim u nju, primjetim kako fali komad stalaktita, jer neko pravi fontanu pa mu zatreba, tako da ne želimo ni da otkrivamo gdje se tačno nalaze one u kojima smo bili – priča nam Verigo.
Čitav priobalni dio je razuđeno kraško podneblje koje je pravi raj kada je riječ o speleologiji i mnogo su viši zainteresovani stranaci od domaćih -objašnjava Verigo.
Preko interneta uglavnom saznamo da su Česi ili Mađari bili u obilasku nekih pećina, ali i Verigo dalje misli da to nije način kako se ovo blago može predstaviti turistima.
Okolina Herceg Novog nije bez jamskih pećina, ali one su veoma nepristupačne i opasne za one koji nemju opreme, znanja, niti iskustva da bi u njih ulazili. Verigo kaže da su prije nekoliko dana iz jedne takve u blizini Poda, izvadili bombu iz I Svjetskog rata.
– Što je jama ili pećina bliže civlizaciji više je i opasna za mještane jer su ljudi nekada imali običaj da u takvim jamam kriju ili ostavljaju ekspolzivne naparave. U redovnom obilasku smo pronašli tu bombu i odmah smo pozvali stručnjake iz Podgorice, aktivirali smo je van jame kako ne bi uništili njen biodiverzitet – rekao je Verigo.
Za očuvanje jama i pećina, njihovo pretvaranje u ekskluzivan dio crnogorske turističke ponude potrebno je prvo izgraditi strukturne mreže speleologa koja bi sve to i obuhvatila.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code