Početna Društvo Pejović, Martinović, Pajović: “Vektra Boka” ide ka bankrotu, sredstvima od prodaje objekata...

Pejović, Martinović, Pajović: “Vektra Boka” ide ka bankrotu, sredstvima od prodaje objekata finansira druge firme

8

Menadžment Vektra Boke čini sve kako sredstva od nekontrolisane prodaje objekata ovog preduzeća ne bi išla tamo gdje bi trebalo po Planu reorganizaciju, već da bi se pokrivale rupe drugih Vektrinih firmi u Crnoj Gori, saopštili su na press konferenciji pravni zastupnici bivših radnika Vektra Boke, Jovan Pejović i Ranko Martinović.

Menadžment bi volio da nema radnika niti obaveza prema njima, kaže Martinović uz tvrdnju da je menadžment obavio prodaju određenih objekata od 1. septembra prošle do 1. septembra ove godine, u ukupnoj vrijednosti od 6.740.680 eura.

“Od toga novca oni su putem pozajmica i cesija prebacili 4.829.645 eura iako odlično znaju da ta sredstva nijesu nikako mogla da idu na drugi račun iz prostog razloga, jer je to zabranjeno Zakonom o privrednim društvima Crne Gore. Pozajmice nikada neće, niti mogu, biti vraćene. Na taj način nijesu samo oštećeni radnici već i povjerioci koji proizilaze iz Zakona o pravilima reorganizacije”, ističe Martinović.

Transakcije novca dešavale su se za vrijeme dok je račun Vektra Boke bio blokiran pošto je menadžment radio sve da te blokade traju. Iz izvještaja Centralne banke vidi se da Vektra Boka ima dva računa – jer su sredstva uplaćivana na račune u Prvoj i NLB banci. Iako je menadžment to demantovao, jedan od računa je bio u funkciji iako za to nema zakonskog osnova, tvrdi Martinović.

Jovan Pejović navodi je da je od prodaje imovine na račun Vektre investment prebačeno oko 5 miliona eura, što je očigledan organizovani kriminal, jer su Vektrine firme prezadužene, a prema podacima iz medija, taj iznos je preko 200 miliona eura, koji nikada neće biti vraćen, ističe Pejović. Isti metod imao je i bivši Pantomarket, koji je nezakonito prodao imovinu C vračara u Budvi za pola miliona, pa kasnije pozajmininom prebacio novac na svoj račun, koje nakon stečaja nikada nijesu vraćene:

“Radi se o dvijema firmama preko kojih je pljačkana državna imovina u Herceg Novom. S druge strane je Odluka Ustavnog suda, po kojoj su potraživanja radnika u prvom redu. Ako se ovako nastavi, a radnici sumnjaju da hoće, jer je riječ o tenderu za prodaju preostalog dijela imovine i njenom otimanju, očigledno je da će doći do bankrota, kao što je bio slučaj sa Duvanskim kombinatom, čime će potraživanja radnika biti izigrana u cjelini”, tvrdi on.

Pejović je dobio odluku javnog izvršitelja kojom je određena blokada Vektra Boke za preostala potraživanja radnika. No, postoji opasnost da će Privredni sud ukinuti rješenje izvršitelja, jer je i do sada slično postupao i štitio organizovani kriminal, ocjenjuje on:

“Nije prijavio kredit koji je Vektra Montenegro potrošila, 24 miliona eura, i kad je već krenula u stečaj prebacila na Vektra Boka. To je početak organizovanog kriminala i otimačine imovine Vektra Boke. S obzirom da specijalni tužuilac nije reagovao na upozorenje radnika, ohrabrena interesna grupa iz Podgorice nastavila je sa potpunom otimačinom imobvine, hotela, zemljišta i restorana u Herceg Novom. Na žalost, moram da konstatujem i da Opština ćuti, a radnici su tražili da se ovaj problem uvrsti u dnevni red Skupštine. Prema našim saznanjima, Opština pokušava da se nagodi sa interesnom grupom i zaštiti samo svoja 2 miliona koja neposredno potražuje, a ne i imovinu koja se otima”, kaže  Pejović.

Bivša radnica, Maja Pajović, kazala je da se sada  bivši i sadašnji radnici nalaze u problemu, jer sve što je menadžment radio, radio je na štetu radnika. Milionski iznosi koji se prenose sa računa na račun su frapantni kad se sagledaju troškovi koje treba isplatiti radnicima. Odnosno, radnički troškovi su minorni u odnosu na ono što menadžmet radi:

“Svega 1.000.200 eura imamo po sudskim presudama i 800 godina radnog staža. Postavlja se pitanje na koji način mi možemo da ostvarimo naša prava, kad se sve pravne institucije oglušuju, ne žele da daju ni izjavu ni komentar, a kamoli da nam pomognu da ostvarimo ono što smo zaista zaslužili, jer smo to odradili. Iskreno se nadam da će u kraćem budućem periodu doći do nekog povoljnog rješenja po nas, a i da ćemo naći načina da se suprotstavimo nepravdi koja nam je učinjena”, kazala je Pajović.

Milić Popović: Ako Privredni sud da prioritet bivšim radnicima biće isplaćeni do kraja godine

Reagujući na tvrdnje bivših radnika Vektar Boke i njegovih pravnih zastupnika, predsjednik Odbora direktora, Milić Popović  je ustvrdio da se  Plan reorganizacije Vektra Boke “kao izvršne sudske isprave potvrđene kod Privrednog i Apelacionog suda”, uspješno realizuje:

“Svim povjeriocima, medju kojima su i radnici Vektra, uredno i u roku su izmirene obaveze. Dakle, do sada su u cjelini izmirine obaveze prvog, drugog i prva rata trećeg isplatnog reda. Planom, a za koji su u Privrednom sudu glasali i radnici, predviđeno je da se sve obaveze prema povjeriocima izmire po isplatnim redovima i u ratama za pet godina i druga rata trećeg isplatnog reda dospijeva tek u februaru naredne godine. Upravljanje  i raspolaganje finasijskim sredstvima je u nadležnosti menadžmenta vlasničke strukture Vektra grupe. Ona ima odgovoran odnos prema realizaciji Plana Vektra Boke”- tvrdi Popović.

Dodaje da u kompaniji razumiju zahtjeve bivših uposlenih “da im se prije roka i prije svih drugih povjrilaca izmire obaveze, a shodno usvojenoj uredbi Ustavnog suda”:

“Tim povodom očekujemo stav i tumačnje Privrednog suda u čijoj nadležnosti je i realizacija Plana. Ukoliko se steknu pravni uslovi da potraživanja bivših radnika dobiju prioritet u odnosu na ostale povjerioce menadžment Vektra Boke će nastojati da do kraja godine u cjelini izmiri sve te obaveze”- poručio je Milić Popović

8 Komentari

  1. A Opstina ?????Niko ne reaguje ,daleko su izbori,sjede skrstenih ruka,zaposljavaju svoje, dijele sakom i kapom nase pare.Ovo je firma i hoteli naseg grada,preduzmite nesto, barem preko suda ih blokirajte!!!

    65
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code