PET MILIONA EURA ZA PROJEKAT MONITORINGA I UPRAVLJANJA MORSKIM OTPADOM

PET MILIONA EURA ZA PROJEKAT MONITORINGA I UPRAVLJANJA MORSKIM OTPADOM

136
0
Podijeli

Kotorski Institut za biologiju mora od novembra prošle godine sporovodi aktivnosti IPA projekta koje se odnose na na sistem za upravljanje zastarjelim ribolovnim alatom u jadranskoj regiji i procjeni količine i vrste otpada u Jadranskom moru.

Lider projekta je Hemijski institut iz Ljubljane, a u realizaciji učestvuju: Italija, Hrvatska, Albanija, BiH i Grčka. Projekat je prijavljen pod prioritetom prirodnih i kulturnih resursa i prevencije rizika, i visoko je rangiran na listi projekata koji su prihvaćeni za finansiranje.
Trajaće do 31. marta 2016 godine. Ukupan budžet za projekat je preko 5 miliona eura, kazala nam je saradnica na ovom projektu, dr Milica Mandić iz kotorskog Instituta:
„Postoji nekoliko ciljeva koji se odnose na procjenu, sastav i količinu otpada u moru, zbog toga što u zemljama koje su učesnice ne postoje specifični nacionalni zakonski propisi ili direktive koje se odnose na morski otpad. Naravno, postoje određeni generalni zakonski propisi koji se odnose na rukovanje otpadom,odnosno na lučki otpad. Cilj nam je da procijenimo koja je to količina i vrsta zagađenja kako bismo napravili metodologiju monitoringa, odnosno praćenja otpada iz mora kako bi se napravila strategija daljeg upravljanja otpadom iz mora”.
Namjera je da se konkretnim akcijama, kako u bokokotorskom zalivu tako i u Jadranskom moru očisti otpad, ali i procijeni njegova količina, što će se sve obavljati u saradnji sa ciljnim grupama.
„Trenutno smo u fazi potpisivanja sporazuma sa Udruženjima ribara. Prošle nedjelje taj je sporazum potpisan sa Udruženjem ribara sa Škvera. Potpisan je sporazum i sa opštinom Tivat. Dobili smo podršku Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a potpisivanje sporazuma nastavlja se sa ostalim ribarskim udruženjima i primorskim opštinama” – ističe dr Mandić.
Veoma važnu ulogu u realizaciji projekta imaju i komunalna preduzeća svih opština koja bi trebalo da obezbijede kontejnere za deponovanje otpada prikupljenog sa morskog dna. Kontejneri bi trebalo da budu postavljeni na mjestima na kojima već postoje kontejneri.

Picerija i restoran

„Drugi dio projekta odnosi se na ribarenje profesionalnih ribara odnosno kočara. Sakupljaćemo otpad iz mora, za koje će biti kupljene posebne kante, u koje će otpad biti odlagan, kako se ne bi vraćao u more što je do sada bio slučaj”.
Sav otpad iz mora biće deponovan na uobičajenim mjestima gdje se deponuju i ostale vrste otpada, s obzirom da su dosadašnje akcije čišćenja bokokotorskog i jadranskog podmorja pokazale da se najviše baca plastični otpad. Posebna akcija planirana je za napuštene ribarske mreže na morskom dnu koje bi se reciklirale i ponovo iskoristile, ali to bi trebalo da definiše lider projekta, Hemijski institut iz Slovenije.
Tokom aprila održaće se sastanak svih učesnika projekta na kojem će biti odlučeno kada se kreće sa realizacijom projekta, a prema dosadašnjim projektima, konkretne akcije trebalo bi da krenu početkom ljeta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code