Početna Magazin PET MITOVA O ČOKOLADI

PET MITOVA O ČOKOLADI

0

Latinski naziv za kakao stablo, Theobroma cacao, znači “hrana bogova”, a plod stabla i njegovi ukusni proizvodi jednostavno savršeno odgovaraju imenu.

I Maje i Azteci su vjerovali kako kakao zrna imaju magične i božanske atribute, koje su koristili u najsvetijim trenucima kao što su rođenje, brak i smrt. Do 17. vijeka, čokolada je bila rezervisana za evropsku elitu, koja je smatrala da ova tamna poslastica ima hranjiva, ljekovita i afrodizijačka svojstva.

Picerija i restoran

Naravno, u toku duge istorije čokolade rodili su se i brojni mitovi, a ovo su neki od njih…

Čokolada podiže nivo lošeg holesterola

Ako ste odustali od čokolade u ime snižavanja LDL-a, lošeg holesterola, žrtvovali ste uživanje u ovoj poslastici bez ikakvog razloga.

Iako je istina da čokolada sadrži kakao maslac, koji je zasićen mastima, mnoge masti u njoj dolaze iz stearinske kiseline, koja se ne ponaša kao zasićene masnoće. Mnoga naučna istraživanja su pokazala da čokolada uopšte ne podiže loš holesterol, već zapravo, kod nekih ljudi može čak i sniziti razine holesterola.

Čokolada uzrokuje hiperaktivnost

Pretjerane količine šećera su odgovorne za djecu koja skaču po kući, po zidovima, po plafonu, zar ne? Tako smo mislili. No, više od desetak kvalitetnih istraživanja nisu uspjele pronaći bilo kakvu vezu između šećera u dječjim obrocima i hiperaktivnog ponašanja.

Postoje dvije teorije povezane sa hiperaktivnošću kod djece: okruženje koje stvara razdražljivost (rođendani, odmor, itd.) i / ili da je veza jednostavno u glavama roditelja koji očekuju hiperaktivno ponašanje nakon što djeca pojedu čokoladu. (Mi vjerujemo da djeca jednostavno skaču od sreće što su pojela ovo slatko čudo)

Čokolada uzrokuje akne

Iako će vam svaki tinejdžer reći da čokolada uzrokuje akne, istraživanje koje se sprovode još od 1960. godine nisu pokazale nikakav odnos između čokolade i akni.

Opsežna istraživanja objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da “Čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni… čak ni velike količine čokolade nisu klinički pogoršavale akne”.

Čokolada uzrokuje karijes

Istraživanje je pokazalo da razvoj karijesa od čokolade ima manje uticaja na karijes od čistog stolnog šećera.

Naravno, većina nas ne gricka šećer, ali jedno istraživanje je pokazalo da čokolada upravo stvara suprotan učinak na naše zube. Osaka University u Japanu je otkrila da se neki dijelovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa!

Čokolada je afrodizijak

Asteci su možda bili prvi koji su vjerovali da postoji veza između čokolade i ljubavnih osjećaja – Montezuma, njihov car, je konzumirao velike količine kako bi poboljšao svoje ‘romantične veze’, a poznato je da je i Casanova smatrao čokoladu ‘eliksirom ljubavi’.

Brojna istraživanje još uvijek nisu pronašle uvjerljive dokaze da je čokolada afrodizijak. Istina je, čokolada smanjuje stres, povećava nivo sreće, a može imati afrodizijačka svojstva koja su isključivo psihološkog porijekla.

Izvor: pixelizam.com

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code