Početna Magazin PET VITAMINA BEZ KOJIH NE SMIJE PROĆI DAN

PET VITAMINA BEZ KOJIH NE SMIJE PROĆI DAN

0

Svakodnevno slušamo i čitamo o vitaminima i njihovim svojstvima na organizam, no puno puta se zapitamo gdje možemo pronaći ove vrijedne sastojke? Kako bi vam olakšali posao skupili smo nekoliko najvažnijih informacija o vitaminima koji se nalaze svugdje oko nas, a na vama je da ih pronađete i uvrstite u svoju svakodnevnicu.

 

Vitamin A
Vitamin A (beta karoten, retinol) je vrlo važan za dobar vid, zdravu kožu, kosu i sluznicu grla, nosa, disajnog i probavnog sistema. Potreban je i za pravilan rast i razvoj kosti i zuba. Vrlo je djelotvoran i kod zacjeljivanja rana.

Takođe, preporučuje se uzimanje nekoliko mjeseci prije i za vrijeme sunčanja. Nalazi se u narandži, kao i žutom voću i povrću, takođe u tamnozelenom lisnatom povrću kao što je kelj, ali i u maslacu te punomasnom mlijeku.

Vitamin C
Ovaj vitamin je poznat kao vitamin koji pomaže u zarastanju rana, opekotina, modrica i slomljenih kostiju. Može ublažiti bolove kod reumatskog artritisa, zaštititi od srčanih tegoba, te je najpoznatiji po sposobnosti sprečavanja prehlade.

Najbogatiji izvori vitamina C su razno voće i povrće, a preporuka je da bude svježe. Ima ga u iznutricama kao što je jetra i bubrezi.

Vitamin D
Glavna je uloga vitamina D je održavanje ravnoteže kalcijuma u organizmu. Ovaj vitamin odličan je u borbi protiv prehlade i viroze, a zahvaljujući svojoj glavnoj ulozi koja je održavanje ravnoteže kalcijuma u organizmu čuva zube i kosti i štiti ih od lomova.

Vitamin D prisutan je većinom u namirnicama životinjskog porijekla. Najbogatiji prirodni izvor su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, poput sardine i lososa. Dobar izvor su i žumance, maslac i jetra. Mliječni proizvodi kao i oni biljnog porijekla nisu bogati vitaminom D.

Vitamin E
Ovaj vitamin je vrlo važan za rad imunološkog sistema i polnih žlijezda. Snažan je antioksidans pa sprečava nestabilne molekule da oštećuju stanice i tkiva.

Štiti od ateroskleroze, ubrzava zarastanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih čestica iz vazduha, može smanjiti opasnost od srčanih bolesti i spriječiti prerano starenje kože. Najviše ga ima u biljnim uljima, orasima, tamnozelenom lisnatom povrću, plodovima mora, iznutricama, jajima i avokadu.

Vitamin K
Potreban je u vrlo malim količinama, ali nužan je za proizvodnju ključnih bjelančevina koje su važne za zgrušavanje krvi i za rad bubrega i metabolizam kostiju.

Prirodni izvori vitamina K su: kupus, spanać, kopriva, paradajz, grašak, soja, mrkva, krompir, biljna ulja, riblje ulje, mlijeko, sir i alge.

Izvor: Zadovoljna.hr

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code