Petar Porobić: Potrebna dodatna sredstva za razvoj crnogorskog vaterpola

Petar Porobić: Potrebna dodatna sredstva za razvoj crnogorskog vaterpola

0
Podijeli

petar porobic 3Poslije Evropskog vaterpolo prvenstva i sjajne igre crnogorske reprezentacije, dostojnog predstavljanja Crne Gore u bazenu i izvan njega, postavlja se po ko zna koji put strateško pitanje – kuda ide crnogorski vaterpolo i hoće li država jednako kao i lokalne zajednice i sponzori više poraditi na podršci ovom sportu. O tome za Radio Jadran priča direktor PVS Crne Gore, Petar Porobić:

– Prvo, mi sami sada treba da se maksimalno angažujemo da ne spavamo na lovorikama i na ostvarenim rezultatima, kao što je bilo u nekim ranijim periodima. Već smo obišli bazen u Nikšiću i zadovoljni smo radovima. Očekujemo da ćemo sa tim bazenom dobiti neophodne termine za nacionalne selekcije. Možda ljudi i ne shvataju koliki su nam tu problemi. Jer, prilikom priprema i dovođenja bilo koje druge ekipe na sparing treba nam 6 sati dnevno treninga minimum. A plan nam je da inteziviramo rad, pogotovo sa mlađim selekcijama, za što nam treba dodatnih 4-5 sati. Sada na našim bazenima to ne možemo obezbijediti – kazao je Porobić, podsjećajući da je bazen u Kotoru skoro neupotrebljiv, a uslovi neadekvatni u Institutovom.

Picerija i restoran

On smatra da bi bio zančajan podsticaj sportu, samim tim i vaterpolu Crne Gore Uredba o naknadama za gorivo. Ona je omogućila dodatna sredstva Savezu i sa njima su prvi put značajnije pomogli klubove, formirali Fond za razvoj mladih igrača, obezbijedili dodatna sredstva za plivanje i kvalitetne pripreme pred Evropsko prvenstvo.

– Pozvali smo, zahvaljujući tim sredstvima, veći broj igrača od uobičajenog, čak 20. Ali ta uredba nije prošla. Čudim se što su pojedini sretni što je ona ukinuta, a ne razmišljaju da je tim sredstvima pomagan sport. Crna Gora ne može da nastupa na međunarodnoj sceni, pored sve dobre volje, talenata, rada, struke, želje, ako nema sredstava – komentariše Porobić.
Na pitanje koliko se naši vaterpolisti osjećaju inferiornim u odnosu na druge reprezentacije i klubove, iza kojih stoji država,lokalna zajednica i veliki sponzori, Porobić kaže:
– To nije samo pitanje osjećaja i inferiornosti, nego što jednostavno ne možemo da sprovedemo programe koje bismo htjeli, jer nemamo sredstava. Ako vam kažem da je budžet mađarskog Saveza sedam puta veći od crnogorskog, da je budžet hrvatskog ili srpskog saveza sigurno tri puta veći, onda sam dovoljno kazao.

Ovo je i olimpijska godina i Porobić smatra da treba nešto brzo preduzeti. Tu je period od 6 mjeseci do Rija i ekipu treba dobro pripremiti, ako želimo dobar rezultat.
– Imaćemo u pogonu tri mlade selekcije. Ako uzmete u obzir broj igrača, troškove hotelskog smještaja, odlazak na takmičenja to je dosta novca. Samo jedna reprezentacija koju imamo i koja igra kvalifikacioni turnir zbog lošeg rezultata u Bakuu igra turnir u Italiji: nije neka konkurencija, jer ćemo igrati sa Belgijom i Engleskom, ali to su veliki troškovi – podsjeća Porobić.
Dodatna sredstva za crnogorski sport, u ovom slučaju vaterpolo su neophodna. Savez bi u tom slučaju mogao pomoći klubovima. Njihov status se sada veoma dobro vidi, jer je čak 16 igrača u stranim klubovima.

– Moramo vratiti bar jedan broj igrača i moramo stvoriti uslove za to. Iako smo značajno animirali sponzore za jedan bazen, trebalo bi napraviti plan i za ostale, posebno kotorski bazen – poručuje Porobić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code